Powered By Blogger

fredag 7 oktober 2022

Nobel's fredspris 2022 till Ales Bjaljatski från Vjasna, ukrainska Center for Civil Liberties och ryska Memorial

- Dagens nyhet är att Nobel's fredspris 2022 går till en person och två organisationer. Den fängslade människorättskämpen Ales Bjaljatski från Belarus, den ryska medborgarrättsorganisationen Memorial och ukrainska Center for Civil Liberties delar på priset.

"Den norska Nobelkommittén uppmärksammar härmed kampen för mänskliga rättigheter, demokrati och fredlig samexistens i Belarus, Ryssland och Ukraina" skriver svenska yle. 

Svenska.yle.fi "Nobels fredspris går till medborgarkampen – en kraftig markering mot den ryska och den belarusiska regimen":

https://svenska.yle.fi/a/7-10021532


Östgruppen skriver: 

"Ales Bjaljatski från Vjasna, ukrainska Center for Civil Liberties och ryska Memorial har tilldelats Nobels fredspris!"

https://ostgruppen.se/2022/10/07/nobels-fredspris-2022/














- Tyvärr har Ryssland beslagtagit Memorial's kontor i Moskva, vilket skedde bara några timmar efter tillkännagivandet att organisationen erhåller Nobel's fredspris. Enligt ryska myndigheter hade organisationens verksamhet upplösts i december. Memorial låter sig inte nedslås utan säger att "Memorial är ett nätverk, mänskor, en rörelse." Memorial är under hårt tryck som många andra rörelser, "men det är inte möjligt att förbjuda minnet och friheten."

DW: "Russia seizes office of Nobel Peace Prize winner Memorial"

https://www.dw.com/en/russia-seizes-office-of-nobel-peace-prize-winner-memorial/a-63375519


Foto: KL (2022)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar