Powered By Blogger

söndag 13 mars 2022

Fokus: Stå upp för rätten och be för freden!

 Fokus 12.3.2022 (FC, Jakobstad). En kväll med tacksägelse, bön och förbön för fred, för Finland (presidenten, de styrande, gränsbevakningen) och för Ukraina. Belarus.

- Det känns gott och trösterikt att ha fått dela gemenskap med tacksägelse, förbön, lovsång och undervisning i Fokus. Förebedjarna gjorde en helhjärtad insats och många stannade kvar på serveringen efteråt, så den är nog väldigt viktig (tack Ana!). Kristian "Kick" Östman & co (Bobo Dahlbacka & Monica Hagström) stod för lovsångledningen som var lyhörd och passade in med kvällens budskap. Ralf Salo stod för undervisningen. 

Jag fick hälsa välkommen och denna kväll var alla "lekmannauppgifter" fyllda dvs vi hade välkomnare, serverare, förebedjare, lovsångare, barnfokusledare och mötesledare. Alla lekmän! Men vi behöver förstärkning i de olika uppgifterna, så välkommen med!

I min inledning nämnde jag att vi firar 2 s i fastan och ämnet är: Bön och tro. 

- Den kananeiska kvinnan som omnämns i Matt. 15:21 f fick bönesvar genom upprepad bön i tro på Jesus och det är uppmuntrande också för oss. 

Fastetiden tar oss ner på knä, Joel 2:12f "Riv sönder era hjärtan, inte era kläder..."

Det här har vi upplevt på många olika sätt den senaste tiden. 

Denna vecka har jag påmints om en sång: I tro under himmelens skyar. 

"I tro under himmelens skyar

har fäderna skördat och sått.

Och än genom städer och byar

går väckelseropet de fått:

Se tiden är fullbordad

för Herren Krist giv rum. 

Gör bättring ifrån synden,

tro evangelium!

Än räckes Guds frälsning,

än räckes Guds frälsning

till den som sig ångrar och tror."

- Hur aktuellt är inte budskapet i fastetid! Dessutom får vi leva och verka "i tro under himmelens skyar" utan att tvingas huka för bomber eller som Ukrainas president böna och be om att himlen, eller luftrummet över landet ska stängas för att undvika anfallande flyg och missiler. 

Liksom den kananeiska kvinna får vi komma till Gud och lägga fram allt i bön. Frimodigt!

En sång vi sjöng "förr i världen" kom till mig i samband med förberedelsens pusselbitar: 

"Han (Gud) har besegrat allt det onda

övervunnit dödens makt.

Jord och himmel

allt är honom underlagt

Han är universums Herre,

men han förnedrat sig

när han gav sitt liv för dig."

- Påskens essens! 

Alltså fastetiden inför påsk går från knästående, knäböjande (omvändelsen) till att vi får resa oss upp!

"Räta på er och lyft era huvuden..." läser vi i Luk.. 21:28 och påminns om det som ska ske en gång och olika tidstecken som ska föregå det. Utan att skrämmas får vi också minnas det, men vara vakna.

"Se på Jesus" uppmanar Hebr. 12:2

Vi får resa oss upp; räta på oss och lyfta våra huvuden och stå upp för rätten. " Låt rätten flöda fram som vatten, rättfärdigheten som en ständigt rinnande ström." Amos 5.24 

Det är vår uppgift som kristna att säga ifrån när vi möter orättvisor tex mobbning på arbetsplatser och i skolor och det är vår uppgift att säga ifrån hur fel det är att Ryssland invaderat ett fritt land som Ukraina!

Stå upp för rätten!

- Framme i salen på ett bord hade jag lagt fram min judisk-kristna böneschal, blå-vita tända ljus för Finland, ett rött böneljus för lidande kristna och Belarusflaggan (oppositionens) som symbol för förtrycka folk. Bibeln uppmanar till bön för alla folk. Ett extra rött ljus hade jag också tänt för en trogen förebedjare som gått till det himmelska hemmet dagen innan. 

Förebedjarna (Iris Dahlbacka & Gudrun Enkvist) var vidtalade i förväg att be för nedanstående tacksägelse- och böneämnen: 

TACKSÄGELSEÄMNEN:

- för freden och friheten i vårt land och för allt det goda vi har fått

- för vår handlingskraftiga president och makthavarna 

- för vår stad, de styrande

- för vår församling, ledarna

- för gränsbevakningen (de hade tex. delat ut leksaker till barn i en buss som anlände till vårt land med ukrainska flyktingar). Viktigt att tacka och be för vårt lands gränsbevakare!

- för alla som hjälper flyktingar i vår stad och som sänder hjälp och delar med sig. 


BÖN OCH FÖRBÖN:

Bön om beskydd: 

- för vår stad, de styrande 

- för vår församling

- för skörden, jordbruket

- bön för freden: att andra länder inte dras med i kriget mot Ukraina (tex. Belarus)

- att det ska bli fred i Ukraina

- för flyktingar som måste fly "med hela sitt liv i en sportbag" (kvinnor och barn, män och vuxna pojkar i krig)

- bön för soldatmammor i Belarus som fängslats pga att de bett för fred under en kvällsgudstjänst (ortodoxa kyrkan, källa: Forum 18). Det var 100 soldatmammor som bett för freden och 4 fängslades pga det, men frigavs senare.

Under Kristian's ledning sjöng vi bla. "I tro under himmelens skyar", "Beautiful", Vi är här för att prisa Ditt namn", "Låt oss får känna Ditt rikes underbara doft", "Ära, ära, ära till Guds Lamm", "Vi vill ge Dig ära"... 

***

Ralf Salo höll sin undervisning efter lovsångspasset och han berättade mycket fritt och citerade även ur en bok han rekommenderade. Jag gjorde inte skriftliga anteckningar. Hans utläggning var tröstande om den kommande härligheten som väntar den som tror på Jesus Kristus. Han nämnde även om de olika tecken som ska föregå Jesu ankomst: "först ska evangeliet vara predikat för alla folk". 

Romarbrevets kapitel 9-11 handlar om att Israel också är ett tecken i tiden. 

Ralf undervisade även om hur Herren bygger sin församling och "på denna klippa skall jag bygga min församling, och helvetets portar skall inte få makt över den." Matt. 16:18f

"Jag vet på vem jag tror" (2 Tim. 1:12) sa Paulus och detta betonades väldigt starkt av Ralf Salo. 

Jesus är vårt liv, sa Ralf. Han betonade även Matt. 18:19 som handlar om hur bön som är överenskommen, har löftet om bönesvar. Bön i samklang med Guds vilja. Bön och fasta går också ofta hand i hand i olika situationer i Bibeln. "Gud verkar lika säkert som vi ser solen lysa en vacker dag". 

Matt. 18:19 "Om två av er här på jorden kommer överens om att be om något, vad det än är, så skall de få det av min Fader i himlen. Ty där två eller tre är församlade i mitt namn, där är jag mitt ibland dem."

- Den levande Jesus Kristus finns mitt ibland oss!

***

Efter undervisningen tog vi upp en kollekt genom offergång som gick till MKV (Martyrkyrkans vänner r.f.) Vi har åtaganden som är färdigt listade för de olika Fokus-kvällarna. 

Förebedjarna ledde oss också i tacksägelse och förbön för de olika personliga böneämnena som lämnats in under kvällen. Det fanns även möjlighet till förbön under hela kvällen samt efter mötet. 

Jag nämnde avslutningsvis att Ukraina har en president med judisk härkomst, att många bussar och flyg hämtat judar som måste fly undan kriget i Ukraina, till Israel. Tänk så bra att Israel finns!

Nästa gång: Påskmåltid (kaplan Jan-Gustav Björk) mfl. Anmälningslänk på församlingens hemsida!

Mötet avslutades med Herrens välsignelse sjungen och sen fick vi samlas till samtal och servering. Serveringen är gratis (frivillig avgift). 

***

Mobilfoto uppe: KL (12.3.2022), foto av duvan och målningen: Julia Lindén




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar