Powered By Blogger

tisdag 14 december 2021

Svetlana Tichanovskaja - en fantastisk kvinna stiger fram

 Жыве Беларусь! 

- Fredagen den 3.12 visades TV-programmet Skavlan i Finland också. Jag har inte sett hela programmet men råkade se när "belarusiskan Svetlana Tichanovskaja, president Lukasjenkos främsta utmanare om makten" intervjuades. Ifall du missade det, kan du se det igen. Tyvärr syns min länk enbart i Finland (Arenan, Svenska.yle.fi). Hennes man är en bloggare och aktivist som planerade att utmana Lukashenka i presidentvalet i Belarus som hölls i augusti år 2020. Sergej Tichanovskij erhöll i dag en 18-årig fängelsedom som är politiskt motiverad. Ett flertal andra oppositionella, bla. den fd. presidentkandidaten Mikola Statkevich dömdes till långa fängelsestraff.

... och Svetlana Tichanovskaja vet att "vad som helst kan hända henne", det sa hon, med tanke på regimens oberäknelighet som tex. flygkapningar osv. 

Vad sades i programmet? 

På 1 1/2 år har hon (Svetlana) gått från att vara en helt okänd tvåbarnsmor och hemmafru till att vara oppositionsledare i Belarus och den enväldige Lukashenka's främsta utmanare. Sen visas en film från Belarus i programmet och som visade våldet mot fredliga demonstranter. Nu leder Svetlana oppositionen ur exil. 

Hon berättar att de senaste 10 åren var hon hemmafru, hon tog hand om barnen varav ett av barnen hade särskilda behov, hon verkade även som lärare i engelska.

När hennes man, videobloggaren Sergej som ville se en förändring i landet, blev arresterad trädde hon till som en "kärlekshandling". Folket hade vaknat upp efter år av förtryck under regimen med polisbrutalitet, ingen bra utveckling i landet, låga löner, 27 års diktatur osv. Hennes man insåg att han kämpade mot ett monster. Det var sedan inte hennes intention att ställa upp i presidentvalet, hon gjorde det för sin man eftersom han fängslades. Hon tror att hon tilläts delta som kandidat i valet eftersom regimen troligen ville göra narr av henne. 

Dagen efter valet utsattes hon för hot och påtryckningar (hot mot barnen, att inte få se dem växa upp osv.) ifall hon inte lämnade landet. Regimen gav henne rådet att lämna landet... Det var ett svårt val att lämna landet, säger hon, men att stanna var för farligt. Hon ville stöda sin man på något sätt och tog ansvar på så sätt. Hon säger som svar på en fråga att över 40 000 mänskor som strävar efter demokrati har blivit arresterade sedan senaste år. För tillfället är 188 personer erkända politiska fångar och tusentals är politiskt motiverade fall. Hon känner sig trygg bland vänner i Sverige men pga kidnappningen av en journalist från ett EU land till ett annat EU-land, när ett plan tvingades ner i Minsk, så förstår man att tryggheten inte riktigt finns. Vi vet inte hur långt regimens arm når och eftersom jag är målet då jag representerar Belarus på en internationell arena, så vet jag inte vad som kan hända mig, säger hon.

 Hon tackar även för att Sverige redan stött Belarus i 25 år och hoppas på fortsatt stöd, inte bara genom ord utan även genom handling. Sveriges nyvalde statsminister Magdalena Andersson frågar varifrån hon får sin inre styrka. Svetlana svarar att hon är utmattad och trött ibland, men när barnen frågar efter sin far, när så många familjer saknar sina medlemmar som är fängslade, säger hon att det finns inget val, folk stödde henne och trodde på henne. Hon har stort stöd. Hon vet att hennes man lider i isoleringscell så hon står upp för honom, för tusentals mänskor och för miljoner av belarusier. Hon får inte vila nu, först senare. "Varje kvinna är stark, ibland är det lättare av vara svag, men när man kan göra något för andra, så ja... jag är stark", säger hon. 

Det hon saknar nu i sitt liv är vanliga saker, sina släktingar, en känsla av lugn och ingen stress. Men hon ser framåt. 

Hon får kraftiga applåder i studion. 

Se från ca 42:00 om du vill se och höra Svetlana Tichanovskaja: 

https://arenan.yle.fi/1-50896900

AP news: "Belarus hands opposition leader’s husband 18 years in prison"

https://apnews.com/article/europe-elections-presidential-elections-belarus-alexander-lukashenko-c7609f1efe246c7bfe6b0d78d1fdc8b9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar