Powered By Blogger

söndag 5 december 2021

Frälsningen är oss nu närmare än då vi kom till tro

2 s i Advent.

 - Adventstiden är både fasta och fest. Hur kan det gå ihop? Kanske genom att vi minns att advent betyder ankomst och att det är Jesus vi väntar på samtidigt som den troende redan har fått iklä sig Kristus (Rom.13:14). Därför är det fest!

- Bibelordet från Rom. 13:11b kom som en påminnelse för mig i dag om detta; 

"Ty frälsningen är oss nu närmare än då vi kom till tro."

 Jag sökte upp sammanhanget och vers 12 fortsätter: "Natten går mot sitt slut och dagen är nära. Låt oss lägga bort mörkrets gärningar och klä oss i ljusets vapenrustning."

Romarbrevets 13:e kapitel handlar bla om kärleken till vår nästa (v. 8f) och påminner också om buden och som sagt den yttersta tiden - att Dagen nalkas...Det handlar alltså verserna som kommer före vers 11 om!

Kommentar s 144f (Håkan Sunnliden, Romarbrevet):

11 "Gör detta och tänk på tiden, att det är dags för er att vakna upp ur sömnen. Frälsningen är oss närmare nu än när vi kom till tro. 12 Natten går mot sitt slut och dagen är nära. Låt oss därför lägga bort mörkrets gärningar och ta på oss ljusets vapenrustning. 13 Låt oss leva värdigt, som på dagen, inte med vilda fester och fylleri, inte med otukt och orgier, inte med strid och avund. 14 Nej, iklä er Herren Jesus Kristus och ha inte en sådan omsorg om kroppen att begären väcks till liv."

V 11-12 Orden gör detta syftar tillbaka på det nyss sagda. Paulus lägger till tänk på tiden, grekiska kairos. Paulus tänker inte i första hand kronologiskt utan att vi lever i en kritisk tid, jämför 3:26, 5:6, 8 :18, 11:5 där han använder samma ord. Trots att frälsningen ligger framför oss har den de facto kommit, 1 Kor 7:29. Det är dags för er att vakna upp ur sömnen, se också 1 Thess 5:6, 1 Kor 15:34 och jämför med Ef 5:14 och Joh 4:23. 

Med orden frälsningen är oss nu närmare än när vi kom till tro påminner Paulus om att vi redan här i tiden har fått Andens sigill, vi har fått smörjelsen och skördat förstlingsfrukten, 2 Kor 1:22 och Rom 8:23. De kristna lever i en tid av överlappning av en messiansk-historisk tid och dess fullbordande vid Kristi återkomst, världens slut har kommit till oss, 1 Kor 10:11. Natten går mot sitt slut, änden, grekiska eshaton, har börjat och för varje dag som går nalkas vi ”Herrens dag”. Eftersom vi är på väg så låt oss lägga bort, kasta, kränga bort, klä av oss mörkrets gärningar, det vill säga synd och död. Den nya tidsåldern präglas av ljus. Dagen är nära och vi klär oss i ljusets vapenrustning. Vapenrustningen beskrivs inte här, men i 1 Thess 5:8, jämför med 2 Kor 6:7, 10:4, Ef 6:13–17. Våra gärningar kan inte längre vara köttets gärningar, Gal 5:19.

Romarbrevet (bibelteologisk kommentar, Håkan Sunnliden):

http://www.varnamopastorat.se/bibelforklaring/pdf/Romarbrevet.pdf





Foto: KL (Jerusalemstjärna)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar