Powered By Blogger

lördag 17 april 2021

Fokus virtuellt - Väntar på regn

Shalom! Hebr. 13:20-21

Lekmannaledda Fokus lördag 17.4.2021 kl. 18.30, FC, Jakobstad. Tema: "I Mästarens spår" med läraren och fd. missionären (i Lettland och Kirgizistan) Thomas Ingo. Teknisk ansvarig: Kristian "Kick" Östman, fin lovsångsledning och solosång: Heidi Storbacka, förebedjare: Annette Snellman-Salo och Ralf Salo. 

- Under en väldigt kort tid (ca ett dygn) kan man ta del av Fokus livestream på youtube. Det är mycket arbete på den tekniska sidan, före och efter sändningen, så jag förmedlar länken nu redan här så att man hinner ta del av den. 

Vi fick lyssna till skönsång av Heidi Storbacka som även ledde lovsången. Den första sången som inledde mötet handlade om trosbekännelsen: "Vi tror". Ralf Salo ledde förbönen tillsammans med sin hustru Annette Snellman-Salo.

Thomas Ingo' s kraftfulla bibelundervisning "I Mästarens spår" handlade om efterföljelse och omvändelse. Värt att ta del av!



Bland lovsångerna kan nämnas den vackra sången "On yksi nimi ylitse muiden" och sången "Beautiful, beautiful, Jesus is beautiful". och "Väntar på regn".

Fokus virtuellt lördag 17.4.2021 FC, Jakobstad

https://www.youtube.com/watch?v=WGf1XsIe6vM

- Jag hade lovat ställa upp som mötesledare och fick hälsa välkommen med orden: Shalom, shalom! Frid! Denna gång kunde man också sända in böneämnen till Fokus facebook-sida som ett privat meddelande. 

I min inledning nämnde jag att denna söndag lyfter fram "Den gode herden" och Ps. 23. I psalmen talas om vila och det behöver vi ibland. Jag berättade också om när jag nyligen under en rätt intensiv helg fick ett uppdrag till och måste fundera om jag orkade/klarade av det. Jag funderade, bad över saken, och lade ärligt fram det inför Gud under en "vilopaus" (en promenad). Under promenaden kom svaret i form av en sång: "Låt mina fötter få gå, på vägar du vill jag ska vandra, hela mitt liv vill jag tjäna dig och berätta om dig för andra." Så jag svarade "ja" till uppdraget!

Sedan fick jag under uppdraget höra värdefulla ord om att "det finns ett värde i att agera, trots att det inte känns så just då. Men vi ska gå, göra det rätta ändå."

Att hitta balansen i vardan när man har mycket att göra är inte lätt. Ibland försöker jag göra undan så mycket som möjligt på en gång, men blir då trött, stressad. 

Nån har sagt att ju mera vi har att göra, desto mera ska vi gå in i bönekammaren. 

Det är ju inte en förolämpning mot flit, utan ett gott råd!

...eller som det står i Bibeln: "Sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så skall också allt det andra tillfalla er." Matt. 6:33 

- Det ger automatiskt vila, kraft, frid och återhämtning - så att vi orkar!

När det gäller frälsningen har Gud gjort gjort allt. Jesus har fullbordat allt och vi får gå fram till nådatronen, ödmjukt bekänna våra tillkortakommanden, vi får ta emot Guds förlåtelse för Kristi skull. Till ny kraft att leva, agera och göra det rätta. 

Fri bön med syndabekännelse, bönen Fader vår. Avlösningsord från Ps. 103:12 

***

Efter inledningen sjöng vi 3 sånger under Heidis ledning: "Värdigt är Guds lamm" (Halleluja, regerar gör Herren, vår Gud", "Väntar på regn" och "Yksi nimi ylitse muiden".

Undervisningen med Thomas Ingo handlade om efterföljelse, omvändelse och lärjungaskap. Se länken!

Thomas inledde med att konstatera att vi ibland tar mycket för givet och att han hade fördjupat sig i vad det verkligen står i Bibeln. Han hade en utläggning över ordet "kristen" och dess förekomst i Bibeln. Ord som "efterföljare", "Guds barn", "troende", "utvalda", "heliga", "bröder och systrar" - är ord som förekommer oftare i Bibeln är ordet "kristen". Vanligast är ordet "lärjunge", men det förekommer enbart i evangelierna.

En lärjunge är en som inte är fullärd, det är en som är på väg och som följer en mästare. 

De tydligaste spåren av Jesus finner vi i Gamla testamentet (profetiorna) och i evangelierna (Jesu verksamma tid). 

Thomas valde att läsa ur Mark. 1:1-11 eftersom det är det äldsta och enklaste evangeliet. 

Det är 4 saker som lyfts fram här: 

1. Vad är evangeliet? Det handlar om Jesus. En historisk person på en specifik plats en specifik tid; Jesus, lyfts fram och han är förutsagd av Jesaja 700 år tidigare.

2. Johannes förkunnelse om omvändelse och bekännande av synder. 

3. Johannes döpte i vatten. Jesus böjer sig ner, där marken är lägst på jorden ca 400 m under vattnet. 

4. Johannes förmedlar löftet om dopet i den helige Ande.

- Vi ska omvända oss! Det är ett obekvämt steg. Inget modeord. Det betyder att något inte är ok. 

Vi kan Joh. 3:16 (Lilla Bibeln) om att Gud älskade världen, men det står mycket mera om Guds vrede i Bibeln, sa Thomas, tex. Rom. 1:18.

I Apostlagärningarna läser vi att betoningen är att Gud också är helig och rättfärdig och det kommer först. Gud måste döma det onda. Mark. 1:15 "Tiden är fullbordad och Guds rike är nu här. Omvänd er och tro evangelium!"

I Mark. 6:12 beskrivs hur lärjungarna fick ut och predikade att människorna skulle omvända sig. 

Matt. 18:3 säger Jesus: "Om ni inte omvänder er och blir som barn, kommer ni inte in i himmelriket."

"Vårt eviga väl och ve hänger bla. på omvändelsen" sa Thomas Ingo. 

Vi kan missionsbefallningen om att göra lärjungar och att döpa. "Hela Bibeln är Guds uppenbarelse" fortsatte Thomas, och sade vidare att vi ska läsa den som en hel bok i sitt sammanhang. 

Luk. 24:46-47 beskriver omvändelse och syndernas förlåtelse. Omvändelse är nödvändig både före och efter pingsten. Omvändelsen är absolut nödvändig för förlåtelsen. 

Jesus kom för att frälsa oss från våra synder. 

Covid-19 är dödlig till en viss procent, men synden är 100 % dödlig. Rom. 6:23 "Ty syndens lön är döden, men Guds gåva är evigt liv i Kristus Jesus, vår Herre."

Tron på Jesus frälser!

Thomas Ingo berättade också om en upplevelse i Kirgizistan; en kväll med tro och omvändelse. Där har mänskor inget lätt liv och det blir svårare som troende. Guds Ande rörde vid många mänskor den kvällen. 

"Rättfärdighet är viktigare än lycka". 

"Gör gott och rätt!"

Om vi faller, vilket händer, står det i Luk. 15:7 "Jag säger er: På samma sätt blir det glädje i himlen över en enda syndare som omvänder sig - inte över nittionio rättfärdiga som ingen omvändelse behöver."

- Du kan lämna spår i himlen!

Du kan skapa glädje i himlen genom omvändelse!

***

Sedan efter Heidi's fina solosång "Låt mig röra dig och se att du är sann", bad förebedjarna och trotjänarna i Fokus; Ralf och Annette för olika tacksägelse- och böneämnen: bön för vår stad, för Finlands folk (omvändelse), familjerna, barnen, ungdomarna, de äldre (om kraft, frid, beskydd), för beslutsfattarna, för det judiska folket, för Jerusalem, för lidande kristna. 

Mötet avslutades med att jag tackade alla medverkande och alla som följt med på nätet. Nästa gång: 1.5. Familjefokus. 

Jag sammanfattade kvällen med en av helgens texter från Hebr. 13:20-21 och vi nedkallade Herrens välsignelse. Och vi har alltid "ett fönster öppet mot Jerusalem."

Hebr. 13:20-21: "Fridens Gud, som i kraft av ett evigt förbunds blod har fört fårens store herde, vår Herre Jesus Kristus, upp från de döda, han må fullkomna er i allt gott, så att ni gör hans vilja. Och må han verka i oss det som behagar honom, genom Jesus Kristus. Honom tillhör äran i evigheternas evigheter, amen."

Ha en bra vecka!

Mötet avslutades med sången: "Beautiful, beautiful, Jesus is beautiful and Jesus makes beautiful things of my life".






Fotot uppe: KL, fotot av alla: Heidi Storbacka

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar