Powered By Blogger

tisdag 1 oktober 2019

Sananvapauden rajoituksia

Suomi. Finland. Kolumni: "Totuus kelpaa vain silloin kun se mukailee "oikeita" arvoja."

- "Nykyisin ymmärretään hyvin, että sukupuolten välillä on eroja, jotka on ehdottomasti huomioitava. Siinä mielessä lääketiede on kehittynyt oikeasti tasa-arvoisemmaksi."



"Ivan Puopolo kritisoi kolumnissaan sananvapauden rajoituksia: "Vimmainen biologisten faktojen kieltäminen ei ole ainoastaan typerää vaan myös haitallista.

Heilig kertoo kirjassaan, kuinka lääketieteessä vallitsi pitkään tilanne, jossa koehenkilöt olivat aina miehiä. Siitä seurasi, että joitakin oireita ei osattu tulkita oikein, ja lääkkeiden annostukset saattoivat määräytyä väärin - naisten haitaksi tietenkin.

Heiligin mukaan esimerkiksi sydäninfarktin oireet ovat erilaisia miehillä ja naisilla. Samoin alkoholiriippuvuus on miehillä kaksi kertaa yleisempää kuin naisilla, ja miehiin ja naisiin tehoavat eri lääkkeet. Pojilla etuotsalohkon kehittyminen on hitaampaa kuin tytöillä.

Nykyisin ymmärretään hyvin, että sukupuolten välillä on eroja, jotka on ehdottomasti huomioitava. Siinä mielessä lääketiede on kehittynyt oikeasti tasa-arvoisemmaksi. Sen sijaan sukupuolten erot kieltävä kultti, joka pesii yleensä kaikkein raivokkaimpien tasa-arvon kannattajien keskuudessa, tulee paradoksaalisesti ajaneeksi ajattelua kohti sitä epätasa-arvoa, josta on juuri päästy pois."


Kolumnini Skeptikossa: Totuus kelpaa vain silloin kun se mukailee "oikeita" arvoja.
https://puopolopaasaa.blogspot.com/2019/09/kolumnini-skeptikossa-totuus-kelpaa.html?fbclid=IwAR1K4GlacPJOP9zNkkF7K8GnlnvXe7z278zjvXyan69RSD4GPlIm_3pWXng
"Galileo Galilei julkaisi vuonna 1610 teoksensa, jossa väitti, että aurinko ei kierrä maata vaan päinvastoin. Havainnot olivat kiistattomat, mutta moinen ei sopinut kirkolle. Galilei tuomittiin lopulta kotiarestiin ja julkaisukieltoon.

Galilein tapauksesta on kulunut yli 400 vuotta ja länsimainen oikeuskäytäntö on edennyt mukavasti siihen, että tutkijoita ei kielletä liikkumasta ja julkaisemasta. 

Sen sijaan varsinainen mekanismi kaiken takana ei ole edennyt mihinkään: Faktat kelpaavat vain silloin, kun ne sopivat omaan maailmankuvaan."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar