Powered By Blogger

söndag 13 oktober 2019

Möteshelg med Håkan Sunnliden

Del. 1. Prästen och bibelläraren Håkan Sunnliden i Pedersöre, Kyrkostrands församlingshem, lördag 12.10. 2019 (del. 2. Ralf Salo och Sunnliden i Jakobstad, FC, lekmannasamlingen Fokus, söndag 13.10.2019) * bibelskola on-line

Pedersöre församling och KU-kretsen i Pedersöre hade ordnat en möteshelg med prästen Håkan Sunnliden. Han medverkade i två möten på lördag och även i söndagsmässan. Jag hade av förekommen anledning möjlighet att delta på lördagskvällen kl. 19.

- Sunnliden betonade att vi som troende är förenade med Kristus, infogade i Kristus och delaktiga i Kristusmönstret. Våra andliga föräldrar, judarna, samtalar med varandra om Guds ord, också om svåra ställen! Synagoga betyder ”att samlas”, den lilla gemenskapen och ordet har också en eskatologisk innebörd (tex. Jes. 11:12).

Mera utförligt: Sunnliden:

- Som kristna har vi nya förutsättningar; vi är förenade med Kristus. Ordet "lärjunge" nämns endast 3 gånger i Bibeln. Paulus talar om "De heliga" och "De rättfärdiga". Som kristen är jag redan "intagen i målet", i Kristus och lever det nya livet. Jag är infogad i Kristi kropp och "det nya livet kan inte levas på gammalt sätt."

Kristusmönstret förklarar Sunnliden som att vi är "delaktiga i både Kristi lidande och död samt i uppståndelsen och himmelsfärden." Sunnliden utlade texterna kring Matt. 6 och sade att vi får "bära fram allt, både gott och ont ur hjärtat, till Gud." (Lösningen på att "Älska Gud av hela hjärtat!" Jfr Shema).

Matt.6:25 talar om en bekymmerslöshet ("Gör er inte bekymmer...") Vi är mer värda än sparvarna. Vi ska studera (se på) liljorna (6:28) De "lever i nuet" och de har sin blomningstid. "Kyrkans väsen är inte av denna världen" sa Sunnliden. Under den Babyloniska fångenskapen fanns inget tempel, synagogan (grek.) uppstår = en gemenskap, att samlas.

Rabbinernas definition på synagoga = 10 män som samlades. Jesus säger att "där två eller tre är församlade i hans namn där är han mitt ibland dem." - noterade Sunnliden.

Huvudpoängen i den judiska traditionen är att man samtalar med varandra om Guds Ord och "man tar inte bort svåra ställen, för då har man ingenting att tala om". Ordet "synagoga" (hämta, samla, eskatologisk betydelse) finns i tex. Jes. 43:5 "Frukta inte, ty jag är med dig. Jag skall låta dina barn komma från öster, och från väster skall jag samla dig." Med hänvisning till ställen i Apg. sade Sunnliden att de första kristna använder sig av ordet "synagoga" (för gemenskap, att samlas) "därför att man inte ville starta någonting nytt." (även Hebr. 10:25, Jak. 2:2). De första kristna höll fast vid apostlarnas undervisning, gemenskapen, brödsbrytelsen och bönerna.

1 Kor. 15:33 "Dåligt sällskap fördärvar goda seder. = "Dålig homilia fördärvar goda seder."

- Det här är endast några anteckningar från det gedigna och djupa bibelstudiet som Håkan Sunnliden bjöd oss på.

***

* Håkan Sunnliden har också en bibelskola "on line" där man kan studera fem teologiskt klassiska ämnen: GT, NT, kyrkohistoria, dogmatik och homiletik. Inspelningarna är textade till svenska, engelska och tagalog. Man söker på youtube (Håkan Sunnliden) eller på hemsidan: www.sunnliden.se

http://hakansunnliden.blogspot.com/







Foto med mobilen: KL (12.10.2019 Kyrkostrands församlingshem)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar