Powered By Blogger

söndag 31 mars 2019

Midfastosöndag - Manna - Livets bröd

Midfastosöndagen. Evangelium från Norge:

Företal av menighetsprest: Asbjørn Hjorthaug (predikan i länken nedan av kyrkoherde Åke Malander) 

"Gud gir oss alle sine velsignelser uten at vi har fortjent det. --- Se på Salme 78 og Israels folk. --- Israels historie er et bilde på ditt og mitt kristenliv. Vi ble frelst gjennom dåpens bad, fridd i fra djevelen og mørkets rike. Igjen og igjen viser Gud oss evangeliet at han tilgir oss alle våre synder. Men vi viker daglig fra hans bud, vi trosser hans vilje, vi er opptatt av oss selv og verden. Men Gud slipper oss ikke."


I en av tekstene  for denne søndagen sier Jesus:

 "Jeg er livets brød. Den som kommer til meg, skal ikke hungre, og den som tror på meg, skal aldri tørste" .Joh 6,35

Gjennom flere av søndagens tekster leser om underet Gud gjorde for israelittene i ørkenen da han gav dem brød fra himmelen, manna og vann av klippen. Dette for at de skulle overleve på vandringen fra sult og tørst."Vel slo han på klippen så vannet rant  og bekkene flommet fram.....han lot manna regne over dem til føde, han ga dem korn fra himmelen." Sal 78,20 og 24

Gud sørger for sine. Har gir oss mat og drikke og alt vi trenger her i dette livet. Men tekstene viser oss at Gud sørger for oss og tar ansvaret for oss også i det åndelige livet: Uansett hvor tungt og trist livet av og til kan være, så må du erkjenne at Guds velsignelser overgår alt. Gud gir oss alle sine velsignelser uten at vi har fortjent det. Ja, selv om vi yter motstand, er trassige og klager  så er han der med sine velsignelser.

Se på Salme 78 og Israels folk.

Gud førte de ut av slaveriet i Egypt. Gud reddet de gjennom havet. Gud gav de brød fra himmelen, fugler som de fikk fange og vann av klippen. Han viste de vei som en skystøtte om dagen og natten med lysende ild. Dette gjorde han bare av godhet, selv om folket var ulydige og utakknemlige.

"Men de syndet stadig mot ham,  de trosset Den høyeste i det tørre landet." Sal 78,17

Israels historie er et bilde på ditt og mitt kristenliv. Vi ble frelst gjennom dåpens bad, fridd i fra djevelen og mørkets rike. Igjen og igjen viser Gud oss evangeliet at han tilgir oss alle våre synder. Men vi viker daglig fra hans bud, vi trosser hans vilje, vi er opptatt av oss selv og verden.

Men Gud slipper oss ikke.

"Jeg er livets brød. Den som kommer til meg, skal ikke hungre, og den som tror på meg, skal aldri tørste"  Gud selv er brødet han gir oss å spise. Han gir oss sitt ord som trøster gjennom livet.

Ved troen på Jesus Kristus har vi alle Guds velsignelser. Det er som et nådens hav som omgir oss på alle kanter. Om du kjenner deg sliten, om du har falt i synd, om det er mørkt og tungt. Hør hva sier til deg. Han er livets brød. Kom til han så vil han gi deg dette slik at du får livsmot og glede, trøst og håp.

Når Israels folk så sin synd så står det: "De husket at Gud er deres klippe, at Gud, Den høyeste, er deres forløser."Sal 78,35 Slik skal du også få gå tilbake til Guds ord og det minner deg om at Han er Livets brød som tar omsorgen for deg.

(Asbjørn Hjorthaug)

Predikan: kyrkoherde Åke Malander (ELBK)
https://elbk.org/CustomerData/Files/Folders/5-predikningar/464_midtfastes%C3%B8ndagen-2019-%C3%A5ke-malander.pdf



Foto: familjen Lindén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar