Powered By Blogger

onsdag 20 juni 2018

MKV - Vietnam, Kina, Pakistan och Turkiet - Korset blott, korset blott vare städs min ära

Martyrkyrkans vänner r.f. Månadsrapport 5/2018 (Månadsrapporten återkommer i augusti)
The Church will never stop singing.

Tack- och böneämnen: VIETNAM, KINA, PAKISTAN och TURKIET

FMC Monthly Prayer Bulletin 5, June 2018
https://mailchi.mp/551e642a8e17/fmc-monthly-prayer-bulletin-5-june-2018

Praise: "Nothing but the blood of Jesus" (Sarah Hart Pearsons)
https://www.youtube.com/watch?v=QT4DYXnfGto

"Det enda jag vet": 
https://www.youtube.com/watch?v=j0bMGiJNVu4


VIETNAM

"Vi tackar Gud för frigivningen av den kristna människorättsjuristen Nguyen Van Dai (48) samt Le Thu Ha (35) den 7 juni! De två flögs tillsammans med Dais hustru Vu Minh Khanh till Tyskland där de nu befinner sig. Dai är MKV:s långvariga partner i arbetet för religionsfrihet i Vietnam. Nguyen Van Dai, Le Thu Ha och pastor Nguyen Trung Ton (46) fanns bland de sex människorättsaktivister som i april dömdes till långa fängelsestraff anklagade för samröre med organisationen Brotherhood for Democracy (ung. brödraskapet för demokrati), som grundades av Dai år 2013 för att försvara mänskliga rättigheter och arbeta för demokratiska ideal i Vietnam. Alla har hjälpt offer för olika orättvisor, talat för religionsfrihet och stött politiska fångar och deras familjer. Sammanlagt dömdes aktivisterna till 66 års fängelse och 17 års husarrest.

Pastor Tons 12-åriga dom bibehölls av appellationsdomstolen den 4 juni. Han har också tidigare suttit i fängelse 2011–2013 och efter de åren ytterligare två år i husarrest. Han har hustru och två barn, av vilka den ena dottern är handikappad och behöver speciell omvårdnad. Trots vädjanden från många organisationer och regeringar runt om i världen, höll den vietnamesiska appellationsdomstolen fast vid den ursprungliga domen. Vi fortsätter att be för pastor Ton och hans familj samt för de andra människorättsaktivisterna som fortfarande sitter i fängelse. Vi ber också om vishet och kraft för Dai och Ha som lider av hälsoproblem efter tiden i fängelse. Må Gud ge dem och Dais hustru allt de behöver för att börja ett nytt liv i frihet.


KINA

Vi ber för de troende i den centrala provinsen Henan där omfattande tillslag mot kristna har ägt rum. Detta gäller både inom den officiella, statligt ledda Tre själv-kyrkan och oregistrerade möten inom underjordiska husförsamlingar. Fram till slutet av maj hade närmare 100 husförsamlingar stängts i Henan. Dessutom har myndigheterna gett order om att officiella kyrkor ska avlägsna alla kors från byggnaderna. Regeringen har denna gång riktat in sig på Tre själv-kyrkorna, eftersom de flesta husförsamlingar inte har egna kyrkobyggnader. Men regeringstjänstemän förstör också privata dekorationer när de plötsligt kan komma till troendes hem och be dem avlägsna eller täcka över kristna dekorationer, till exempel kakelplattor med texten ”Jesus älskar dig” infällda i väggen har tagits bort med mejsel och hammare. De kristna har också förbjudits sjunga psalmer och hymner. Utan specialtillstånd från myndigheterna kan inte fler än fem personer samlas på samma ställe och regeringen har också placerat ut vakter vid vissa kyrkor för att hålla medlemmarna borta.

Vi ber att Gud ger våra bröder och systrar i Henan vishet och mod att leva ut sin tro i dessa svåra tider.


PAKISTAN

Vi ber för den 12-åriga kristna flickan Ribqa från byn Sahiwal som kidnappades den 9 april av muslimer från samma område och som senare konverterades till islam. Konversionen gjorde det möjligt för en sharia-domstol att ge henne tillstånd att gifta sig med en muslimsk handikappad man – vilket är möjligt om barnet är 15 år så även hennes ålder har ändrats av kidnapparna. Enligt en domstol har Ribqa gett ett uttalande att hon är villig att leva med denna handikappade man.
Det hela började när Ribqa av två grannkvinnor togs med på en tur till en stad i närheten. Senare såg hennes far Rasheed henne i en bil tillsammans med kvinnorna och tre muslimska män som hotade Rasheed och hans två vänner med en pistol när de försökte följa efter bilen. Rasheed rapporterade kidnappningen till polisen som registrerade fallet.

Vi ber för Ribqas föräldrar Rasheed Masih (55) och Zareena Bibi (53) samt för hennes syskon att Gud ska trösta dem och ge dem och deras advokat Javed Masih vishet att gå vidare i fallet.


TURKIET

Vi tackar Gud för att den turkiska regeringen har återbördat 55 äganderättshandlingar till de syrisk-ortodoxa kristna, vilket utgör nästan hälften av deras urgamla kyrkas egendomar i sydöstra Turkiet som under de senaste åren hade konfiskerats av staten. Femtio av lagfarterna överläts den 22 maj till det syrianska klostret Mor Gabriel från 300-talet nära Midyat i provinsen Mardin. De omdiskuterade dokumenten togs emot av ärkebiskop Timotheos Samuel Aktaş, syrisk-ortodox metropolit i Tur Abdin och MKV:s partner, samt Kuryakos Ergün, ordförande för Mor Gabriel-stiftelsen. Ytterligare fem lagfarter överlämnades till en annan syriansk kristen stiftelse i Mardin.

Detta är första gången som äganderättshandlingar har returnerats till det syrianska samfundet och innebär samtidigt återbördandet av de syrianska kristnas minoritetsrättigheter. Utan samfundets vetskap hade den juridiska äganderätten till minst 110 av deras kyrkas egendomar upphävts och överförts till olika regeringsenheter sedan 2014. Men det kontroversiella överförandet av äganderätten hade de facto börjat redan 2008 när regionala myndigheter införlivade Mardin i en storkommun och samtidigt uppdaterade markregistret, och i den processen drog upp nya gränser för det historiska Mor Gabriel-klostret. Innan år 2000 fanns det inte möjlighet för stiftelser att äga fasta egendomar så tidigare registrerades kyrkor, kloster och begravningsplatser i någon enskild bybos namn. Men fastän den juridiska förändringen har varit av stor vikt, finns det fortfarande en juridisk tvist över äganderätten till markområden som hör till samfundet. Återställandet av olika syrianska kloster, byar, kyrkor och begravningsplatser, samt omkring 70 vingårdar, trädgårdar och markområden i anslutning till dem, behandlas fortfarande i lokala domstolar och vi ber om ett gott resultat i dessa domstolsprocesser.

Vi ber för de knappt 3 000 syrianska kristna medborgare i Turkiet som fortfarande bor i regionen, att de ska kunna fortsätta att bo i dessa områden också i framtiden. Vi ber även för de omkring 20 000 syrianska kristna som nu bor i Istanbul och de tiotusentals som har emigrerat till Europa under de senaste årtiondena av väpnade konflikter mellan kurdiska separatister och turkisk militär i sydost. Må Herren göra deras tro stark och livskraftig i en ny miljö."


Martyrkyrkans vänner r.f.

Källor:
www.rfa.org
MKV
www.vomcanada.com
www.worldwatchmonitor.org








Foto: KL

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar