Powered By Blogger

tisdag 27 mars 2018

MKV - Påskhälsning - Pääsiäistervehdys - Easter greeting

Stilla veckan. Martyrkyrkans vänner r.f. Månadsrapport 3/2018 (Ordf. Johan Candelin)

"I många sammanhang vill man idag inte ens i kyrkorna längre tala om synden. Man ger bilden av att synd är någonting gammalt som hör till en förfluten tid. --- Där synden däremot får vara ett problem blir talet om korset aktuellt. Det gamla korset på Golgata blir då levande som det enda hopp som finns för oss syndare inför det faktum att vi en gång ska träda fram inför en helig Gud och redovisa för hur vi har levt. Detta eviga glädjebudskap, att Jesus Kristus har tagit vårt straff på sig, vill MKV vittna om så länge vi har möjlighet att göra det."

Pääsiäistervehdys:
https://mailchi.mp/531b960616ac/psiistervehdys-marttyyrikirkon-ystvilt

Easter greeting:
https://mailchi.mp/b50a2b87f484/easter-greeting-from-friends-of-the-martyred-church


Det gamla och nya korset

"Under den tid många av oss läsare har levt har mänsklighetens tekniska utveckling varit större än under hela mänsklighetens historia innan vi föddes. Det är sant att vi nu lever i en annorlunda tid än någon generation tidigare har levat. Allt det nya gör att många i dag känner sig vilsna och osäkra. Till detta bidrar också alla nya andliga strömningar i tiden, och när det gäller dem ska vi alltid pröva det nya på en punkt: Är synden ett problem?

I många sammanhang vill man idag inte ens i kyrkorna längre tala om synden. Man ger bilden av att synd är någonting gammalt som hör till en förfluten tid. Då blir också talet om korset ointressant. Det märkliga är att där denna tanke präglar det andliga livet dör tron ut. Där synden däremot får vara ett problem blir talet om korset aktuellt. Det gamla korset på Golgata blir då levande som det enda hopp som finns för oss syndare inför det faktum att vi en gång ska träda fram inför en helig Gud och redovisa för hur vi har levt. Detta eviga glädjebudskap, att Jesus Kristus har tagit vårt straff på sig, vill MKV vittna om så länge vi har möjlighet att göra det. Djupast sätt behövde inte Jesus dö för att visa att Gud älskar oss, det kunde han ha gjort med ord och gärningar. Men hans kärlek var ännu större. Han måste ta syndens straff på sig för att vi skulle gå fria på domens dag. Låt oss nu i påskens tid stanna upp inför vår egen synd men lika mycket inför vårt enda hopp: Jesus Kristus. Segern är hans men därigenom också genom tron din och min. Påskens eviga budskap är att porten till den eviga glädjen hos Gud står vidöppen på Golgata och Guds ande säger till oss: Kom in!"

Johan Candelin

Indien

"Indiens evangelikala allians (Evangelical Fellowship of India, EFI) beskriver år 2017 som ”ett av de mest traumatiska” för Indiens kristna under det senaste årtiondet. Organisationen registrerade i fjol 351 bekräftade fall av hatbrott mot kristna – och fortfarande rapporteras de flesta fall inte, antingen på grund av att offret är skräckslaget eller polisen blundar för brottet och vägrar registrera den obligatoriska första brottsrapporten. Enligt EFI verkar våldet koncentreras till söndagsgudstjänsterna samt fastetiden och julen.

EFI:s generalsekreterare, pastor Vijayesh Lal, säger att situationen för de indiska kristna förvärras i snabb takt. ”Jag är rädd för att det värsta kommer att ske år 2019”, tillade pastor Lal, och avsåg att det kan bli en eskalering av antikristet våld omkring valet nästa vår, för att brännmärka de kristna som ett hot mot ”det hinduistiska Indien”.

Utöver den sydliga delstaten Tamil Nadu, där det högsta antalet incidenter (52) rapporterades, skedde de flesta andra incidenter i centrala delstater som styrs av BJP, premiärminister Narendra Modis parti, som är känt för att driva en hindunationalistisk agenda. Den katolska biskopskonferensen i Indien publicerade nyligen en varning beträffande den fara den hindunationalistiska agendan innebär för landet.

Den 20 januari hittades den 43-åriga pastorn Gideon Periyaswamys döda kropp hängd från taket i hans hus i Maknayeem i Tamil Nadu. Detta skedde en vecka efter att församlingsledaren klagat till polisen för att han hotats av hinduistiska extremister som han beskrev som ”bybor som oroar honom”.

Den 4 februari attackerades en husförsamling – där kristna samlats i 20 år – i staden Suleeswaranpatti av aktivister från organisationen Hindu Munnani.

Sex kristna skadades svårt och ett hus brändes i en attack av hinduistiska extremister i den östra delstaten Odisha efter att en kristen baby avlidit och begravts.

I södra Indien misshandlade en mobb av hinduistiska extremister några kristna som transporterade Biblar och religiösa pamfletter, och de kristna böckerna tömdes ut på vägen. Att distribuera Biblar kan ses som försök att locka människor att konvertera till kristendom genom ”bedrägligt förfarande”, vilket i flera delstater är straffbart under de så kallade ”antikonversionslagarna”.

Den 11 mars genomförde en hinduistisk mobb bestående av omkring 50 personer räder mot fem kyrkor i Tamil Nadu och attackerade och misshandlade kristna som firade gudstjänst. Flera kvinnor kläddes av och slogs. Angriparna, som enligt vittnesmål åtföljdes av en statlig polis, hörde till organisationen Hindu Munnani, baserad i Tamil Nadu och grundad för att försvara hinduismen.

Den 26 februari berättade kristna på väg till ett kristet läger i östra Indien om avsikten med sin resa för medpassagerarna i bussen, utan att veta att en av dem var en hinduistisk extremist. Snart började extremisten förbanna och anklaga de kristna för att ”alltid omvända oskyldiga och fattiga bybor”. När de kom fram till busstationen i Bettiah i delstaten Bihar, väntade 60–70 arga hinduextremister på dem. Extremisten på bussen hade ringt till hindunationalistiska grupper. Mobben tog ut den lokala missionären för organisationen Gospel Echoing Missionary Society (GEMS), D. Joseph, och en annan kristen, Baldev Singh, och angrep dem. D. Joseph fick flera inre skador och togs in på sjukhus i chocktillstånd och även Singh fördes till sjukhus med flera skador, inklusive inre skador på örat som orsakade problem med hörseln.

”Fastän det hela skedde på allmän plats, kom ingen till deras hjälp, utan förbipasserande var bara åskådare när mobben hänsynslöst misshandlade de båda kristna medan andra kristna teammedlemmar ropade på hjälp.”

GEMS rapporterade 12 incidenter av förföljelse mot sina lokala missionärer i fjol, och sedan januari har redan tre dylika fall rapporterats. GEMS arbetar i fem delstater i Indien, huvudsakligen i Bihar. Under tidigare år har MKV samarbetat med GEMS i att bygga skolor i flera byar i Bihar och MKV har också på andra sätt stött GEMS arbete bland lokala indiska troende.

Vi ber för våra bröder och systrar som på sätt eller annat drabbats av de ovan nämnda incidenterna. Må vår Herre trösta dem och ge dem kraft och glädje i livet. Vi ber speciellt för alla församlingsledare, från biskopar till hemgruppsledare, att de får all den vishet de behöver för att sprida evangelium bland sina egna landsmän."



Vi önskar er alla en välsignad påsk med stor tacksamhet för Golgata kors och Jesu tomma grav.

Martyrkyrkans vänner r.f.










Fotot högst uppe: KL

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar