Powered By Blogger

måndag 15 januari 2018

Fokus - trosbekännelsen, Skriftens tillförlitlighet och bönen är hörnstenar

Lekmannasamlingen Fokus söndag 14.1.2018 kl. 17.00 i FC, Jakobstad. Tema: "Apostlagärningarna del I, Guds dynamit" med kaplan Boris Salo. Vid flygeln: Fanny Sjölind.

Min tur att vara mötesledare. Mötet var välbesökt och det var glädjande många barnfamiljer med. Också riktigt små barn. Barnfokus (tweenies och kids) leddes huvudsakligen av Amalie och och Annika Sundberg. Förebedjare: Iris Dahlbacka och Annikki Ekman. Förebedjarna har en livsviktig uppgift. Välkomnare med många uppgifter (hälsa välkommen vid ytterdörren, sköta högtalarna): Sara Haga. Åsa Pettersson mfl. skötte om serveringen som nuförtiden är avgiftsfri och vi fick bla. goda färdigbredda smörgåsar och mockarutor. Leksaker fanns framsatta på ett bord utanför mötessalen så man kunde följa med vad som hände i salen samtidigt som man sysselsatte sig med sitt barn. De äldre barnen samlades på eget håll.

- Fina Fanny lärde ut en bekännelsesång med rörelser ("Vi tror på Fader, Son och helig Ande...Pappa, Bror och Hjälparen...) Väldigt fint! Bekännelsen sitter i ryggraden.

Jag hälsade välkommen och vi sjöng sången "Jag kommer som jag är..." och sedan höll jag inledningsandakten.

Min inledning:

- Vardagsutmaningarna kan vara många; för mycket jobb, för lite jobb, sjukdom, sorg, problem i relationer, trötthet osv.

- I bön får vi vända oss till den Gud som ser allt. Han är Seendets Gud. Han hör våra böner. I Uppenbarelseboken 8 beskrivs hur våra böner samlas in i guldskålar på guldaltaret framför tronen i himlen.

Ett bibelord som har hjälpt mig och som jag har en bild av uppklistrad på ett strategiskt ställe är från Ef. 6:10 "Hämta nu styrka hos Herren och hans oerhörda kraft."

- Gud är lika helig som texterna i Gamla testamentet vittnar om, men vi får gå fram ända in i det allra heligaste (som Hebreerbrevet talar om) för Jesu Kristi skull.

Fri bön med syndabekännelse. Bönen Fader vår. Avlösningsord från Jes. 1:18 "Kom, låt oss gå till rätta med varandra, säger HERREN. Om era synder än är blodröda, skall de bli snövita, om de än är röda som scharlakan, skall de bli vita som ull. "

- Så härligt när en liten pojke sade "Amen" högt när vi bad bönen Fader vår tillsammans!

***

Kaplan Boris Salo undervisade över Efesierbrevet och Apostlagärningarna. Paulus använder (grek.) ord som "dynamo", "energia", "kratos" om Guds kraft (Ef. 1:19). Dynamit, energi och krater. Samma Ande verkar i oss som tror!

De första kristna som spred evangeliet var säkra på att 1. Jesus lever. 2: Vi har fått den Helige Ande. Att läsa Apostlagärningarna är som att se in i urkyrkans köksfönster, sa Boris. Gud verkar mitt i det ofullständiga (också de första kristna hade problem).

De som skrev texterna och/eller kopierade dem gjorde det med risk för sina liv. Apostlagärningarna slutar med att Paulus fängslas ca år 60. I Apg. 1:3 nämns om att det finns bevis för att Jesus uppstod.

Jesus visar att Guds vilja är upprättelse, försoning, förlåtelse och helande - allt det som Jesus gör. Tillvaron blir hel igen.

Jesus säger att han har all makt och vi ska sprida evangeliet. Jesus har tagit svärdet ur Satans hand. I texterna talas om hur lärjungarna skulle vänta på den helige Ande. Den helige Ande är så avgörande i all församlingsverksamhet.

- "Bibeln är en tröstebok och ingen uträkningsbok" (om den yttersta tiden) sa Boris. Han nämnde också om att det i Kina finns en rörelse som kallas "Tillbaka till Jerusalem". Man sänder missionärer tillbaka (i riktning mot Jerusalem) och missionerar i muslimska länder.

Det sista Jesus säger innan himmelsfärden är: "Ni ska få kraft" och det sista han gör är att han välsignar lärjungarna. Genom den Helige Ande kan Jesus vara hos alla sina lärjungar. Vi bekänner "Jesus till oss" och inte "från oss", fortsatte Boris. Olivberget (eller Oljeberget) som är omnämnt i Bibeln är viktigt. Jesus skall komma tillbaka (Sak. 14:4) och han skall stå på Oljeberget.

Anden är livsnödvändig för kyrkan och för Guds barn, sammanfattade Boris Salo sin undervisning.

(Mitt sammandrag är inte heltäckande)



Några av lovsångerna: "Jesus, kom va´ mitt centrum", "Över hela vår jord regerar Han", "Blott en dag", Allt till Jesus vill jag lämna", "Din trofasta kärlek", "Stor är din trofasthet" mfl.

Kollekten gick till Martyrkyrkans vänner r.f.

Sedan kallades förebedjarna Iris och Annikki fram och under deras ledning tackade vi och bad för de olika böneämnena. Förebedjarna har en central och oerhört viktig uppgift.

Mötesledaren berättade att nästa gång är programmet: "Med Jesus mitt i Arabvåren bland ISIS". Senaste nytt från SAT-7's konferens i Libanon (Anders Wikström).

Jag betonade också att det är fint att vi får vara med och be för Jerusalem och för det judiska folket. Vår kristna tro har judiska rötter. I vår församling ber vi också för vårt land. Det röda ljuset står för bön för lidande kristna och förtryckta folk.

Sedan nedkallade jag Herrens välsignelse och vi avslutade som vanligt med lovsång, möjlighet till förbön och samtal och servering. Serveringen är kostnadsfri.




Foto: KL






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar