Powered By Blogger

onsdag 16 augusti 2017

MKV - Uppdateringar från den världsvida förföljda kyrkan

Martyrkyrkans vänner r.f. rapport 25/2017 (Ordf. Johan Candelin)

Tack- och böneämnen: INDIEN, IRAN, NORDKOREA, SUDAN, ETIOPIEN, RYSSLAND och UZBEKISTAN

Prayer bulletin: http://mailchi.mp/353edd1caf0a/fmc-prayer-bulletin

Uppdateringar från den världsvida förföljda kyrkan

INDIEN

"Under de sex första månaderna i år har indiska kristna trakasserats, hotats eller attackerats på grund av deras tro i 410 rapporterade fall – nästan lika många som under hela 2016. Många av dessa attacker har inspirerats och uppeggats till av ”hindutva”, den hinduistiska nationalismen, som ökar sitt inflytande i hela den indiska samhället. Medan hindutva sägs främja jämlikhet mellan hinduer, blir icke-hinduer marginaliserade och behandlade som andra klassens medborgare. Vägran att ”återvända” till hinduismen ses som förräderi mot den hinduistiska nationen. Resultatet är religiös apartheid med våldsam förföljelse.

De senaste månaderna har det varit spänt mellan pastorerna i Punjab och olika fundamentalister till den grad att konflikten nått tidningar och sociala medier. Man har fått rapporter om främlingar som besöker kyrkor bara för att få information om församlingen och dess ledare. Den 15 juli 2017 sköt två unga motorcyklister pastor Sultan Masih i Ludhiana till döds. Han sörjs av hustru, två söner och en dotter samt församlingen. Omkring 6 000 personer, inklusive många pastorer från hela Punjab samlades till pastorns begravningsgudstjänst den 24 juli. Efter begravningen fann sig de kristna själva vara måltavlor och några kristna ungdomar anklagades på falska grunder för inblandning i mordet."

(Källor: http://rlprayerbulletin.blogspot.com, Evangelical Fellowship of India)

-  "Vi ber att Gud griper in med sin makt och nåd för att bryta ner hindutvaprojektet från grunden – som egentligen handlar om ett nytt Babels torn, ett fåfängligt och rebelliskt bygge i mänsklig kraft, utan Gud (1 Mos 11). Vi ber att Gud reser sig upp till försvar för sin förföljda och hotade kyrka och till försvar för Indiens trakasserade och hjälplösa massor.

Tacksamma för våra böner säger de troende i Indien: ”Vi behöver era böner för de kristna i Ludhiana och Punjab.”


IRAN

"Shamiram Isavi Khabizeh, hustrun till pastor Victor Bet Tamraz, inkallades till rätten den 31 juli i Teheran.

Shamirams advokat framträdde vid rättegången och begärde att behandlingen framskjuts eftersom han inte haft tillgång till dokumenten gällande fallet och behöver få gå igenom dem inför rättsbehandlingen. Behandlingen framsköts till 21 augusti. Shamiram kallades till rätten i juni 2017 och anklagades för ”deltagande i utländska seminarier” och för att ha ”handlat mot den iranska nationella säkerheten” som församlingsmedlem. Hon frisläpptes efter en dag mot en borgen på motsvarande 25 000 euro eller 240 000 kronor.

Den 1 augusti frisläpptes Maryam Naghash Zargaran, en konvertit från islam, från fängelset efter att ha avtjänat ett fyraårigt straff på kvinnoavdelningen vid Evinfängelset i Teheran. Hon fängslades den 15 juli 2013 efter att hon konstaterats skyldig till att ha ”propagerat mot den islamiska regimen och konspirerat för att underminera den nationella säkerheten”. Maryam lider av en hjärtsjukdom som hon måste få regelbunden vård för. Hårda fängelseförhållanden har också lett till att hon lider av depression."

(Källa: meconcern.org)

- "Vi ber att Shamiram ska frias från alla åtal och att borgenssumman ska återbetalas till familjen. Vi tackar Gud att Maryam är fri och ber att Herren ska styrka henne mentalt och fysiskt och att hon ska få den medicinska behandling hon behöver. Vi ber också att Maryam ska anpassa sig bra till det normala livet efter sin långa fängelsevistelse."


NORDKOREA

"Mitt under den upptrappade retoriken mellan ledare i Nordkorea och Förenta staterna får vi goda nyheter när den kanadensisk-koreanska församlingsledaren Heyun Soo Lim frisläpptes mot ”borgen på grund av sjukdom” enligt den nordkoreanska nyhetsbyrån 9 augusti. Som huvudpastor vid församlingen Light Presbyterian Church i Toronto hade Lim besökt Nordkorea över 100 gånger för att distribuera humanitär hjälp. Hans församling förlorade kontakten med honom i januari 2015 och i februari samma år läckte uppgifter ut om att han fängslats. I december 2015 dömdes han för ett antal olika anklagelser, inklusive för försök att störta regeringen. Hans frigivning kommer endast veckor efter att den 22-årige amerikanska studenten Otto Warmbier dog i sitt hem en vecka efter att han för sent frisläpptes efter en 15 månaders fängelseperiod för att han stulit en liten flagga från sitt hotell i Pyongyang."

(Källor: www.opendoorsuk.org, www.worldwatchmonitor.org)

- "Vi tackar Gud för att pastor Lim är fri och vi ber att han ska bli fullständigt återställd. Vi ber också att de som ännu sitter i fängelse ska styrkas av Guds mod och vi ber att de snart blir frisläppta. Samtidigt ber vi att de nordkoreanska myndigheterna ska visa rätt och barmhärtighet mot de tiotusentals kristna fängslade i arbetsläger."


SUDAN

"De sudanesiska myndigheterna rev ytterligare en kyrka den 2 augusti, dagen efter att medlemmar av parlamentet i Khartoum avvisade en order från utbildningsministeriet om att alla kristna skolor i huvudstaden ska hålla öppet på söndagar. Baptistkyrkan i Omdurman fanns med på myndigheternas lista på 27 kyrkor som skulle rivas i fjol, där man hävdar att kyrkorna byggts på mark som avsetts för annat ändamål.

De sista dagarna i juli besökte ärkebiskopen av Canterbury Khartoum för att inviga samfundets 39 provins, nämligen Sudan. Ärkebiskopen träffade också Sudans president och vid mötet hade biskopen starkt lyft fram frågan om religionsfrihet med Omar al-Bashir."

(Källa: www.worldwatchmonitor.org)

- "Vi ber för de troende i Khartoum att de ska ha möjligheter att komma samman till gudstjänster utan rädsla för förföljelse och vi ber att landets president ska leda landet mot öppenhet och religionsfrihet."



ETIOPIEN

"En pingstkyrka i Etiopien har beordrats upphöra med sina möten i ett bostadsområde efter att en mobb attackerat kyrkan, vilket sedan ledde till att en församlingsmedlem arresterats för ”illegal verksamhet” som ”uppviglar till religiösa sammandrabbningar”. Attacken skedde tidigt söndagen den 11 juni när en mobb förstörde kyrkans samlingssal, kontor och ett bostadsrum. De stal också pengar från församlingsbor och angrep några av dem. Angriparna tros komma från en studentrörelse som kallas Mahibere Kidusan och av kritiker kallas ”fanatisk” i sitt sätt att verka för att skydda den etiopiska ortodoxa kyrkans traditioner och dominans i samhället. Gruppen har också tidigare kritiserats av patriarken själv."

(Källa: www.worldwatchmonitor.org)

- "Vi ber för de troende vars kyrka attackerades och stängdes att de ska få fortsätta vara till välsignelse till samhället de finns i och att de snart ska kunna använda sin kyrka igen."


RYSSLAND

"Över 180 personer och grupper har under året ställts inför rätta sedan ”anti-missionsstraffet” togs i bruk den 20 juli 2016. Av dessa resulterade 133 fall i olika domar (130 bötesstraff). I 11 fall konfiskerades religiös litteratur och fem utlänningar utvisades ur landet, varav en överklagade beslutet och fick stanna."

(Källa: www.forum18.org)

- "Vi ber att de församlingar och troende som drabbats av de nya ”anti-missionsstraffen” ska få vishet att leva ut sin tro trots restriktionerna. Vi ber också för religionsfrihet Ryssland."


UZBEKISTAN

"Den 21 juli dömdes två baptister till fem dagars fängelse var och ytterligare tre dömdes till böter i Karshi, allt för att bestraffa dem för att de ordnat en söndagsgudstjänst som polisen gjort en räd mot. En rysk-ortodox präst tvingades också delta i en televiserad rättegång som av baptisterna beskrevs som ett ”skådespel”."

(Källa: www.forum18.org)

- "Vi ber för de baptister och den ortodoxa prästen som straffades för att de lever ut sin kristna tro. Må Gud ge dem kärlek och vishet att finna vägar att fortsätta vara vittnen för deras landsmän. Vi ber också om enhet och kärlek mellan olika kristna samfund i Uzbekistan."


Martyrkyrkans vänner r.f.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar