Powered By Blogger

onsdag 30 augusti 2017

MKV - Nepal och Kenya

Martyrkyrkans vänner r.f. rappport 27/2017 (Ordf. Johan Candelin)



Tack- och böneämnen: NEPAL och KENYA








Prayer bulletin:
http://mailchi.mp/b28833a4276e/fmc-prayer-bulletin

Oro för att Nepal gör konvertering till kristendom olagligt

NEPAL

"Nepals parlament har godkänt ett lagförslag som kriminaliserar konvertering och ”sårande av religiösa känslor”. Religionsfrihetsorganisationen Christian Solidarity Worldwide (CSW) uppgav att den nya lagen innebär att evangelisation blir illegalt och religiösa minoriteter blir de som drabbas av lagen.

Det finns farhågor att lagen kan användas för att komma åt religiösa minoriteter, som det skedde i det så kallade Charikot-fallet i juni 2016 när åtta nepalesiska kristna anklagades för att ha försökt konvertera barn efter att de delat ut serieböcker med berättelsen om Jesus (se Veckorapporter 22-23/2016). Enligt CSW är ordalydelsen i den del av lagförslaget som kriminaliserar ”sårande av religiösa känslor” likadan som i hädelselagarna i Pakistan, vilket gör det till en straffbar handling att skymfa en annans religion.

Organisationen säger: ”Dessa lagar är vagt specificerade och missbrukas ofta för personliga uppgörelser, för att komma åt religiösa minoriteter eller för att föra fram en egen extremistisk agenda. Årtionden av missbruk av hädelselagarna har resulterat i en situation där till och med en uttalad kritik mot dessa lagar kan leda till våld.”

CSW:s representant för södra Asien, som av säkerhetsskäl inte kan namnges, uppgav att församlingarna i Nepal har kommit fram med kreativa strategier för att kunna dela evangeliet. Hon berättade: ”De kristna ledarna i Nepal planerar att analysera hur lagen kommer att påverka dem och sedan skapa material för att utbilda andra ledare i landet i hur de kan fortsätta att berätta om sin tro på ett sätt som respekterar landets lagar.”

Enligt CSW begärde parlamentsledamot Lokmani Dhakal från Janjagaran-partiet att de delar som kriminaliserar religiös konvertering stryks från lagförslaget och sade: ”Det verkar klart för mig att i beredningen av lagen har detta land glömt att det undertecknat internationella överenskommelser som skyddar religionsfriheten och mänskliga rättigheter… Jag ber er, låt det inte bli möjligt för världen att säga om Nepal att vi är ett land som undertecknar internationella överenskommelser, men när vi skapar våra interna lagar och implementerar dem, gör vi något annat.”

(Source: www.premier.org)

- "Vi ber för alla kristna i landet, särskilt för våra samarbetspartner som utbildar och utrustar nya troende för evangelisation. Må Gud beskydda dem och ge dem sin vishet för hur de ska fortsätta att utveckla arbetet att nå ut till människor och folk som aldrig tidigare hört de goda nyheterna om Jesus Kristus. Vi ber också för den parlamentsledamot i Nepal som utmanar lagförslaget innan det får presidentens godkännande."




KENYA

"Tre kenyanska kristna slogs till döds av Al-Shabaab-milis fredag kväll den 18 augusti, efter att de vägrat recitera den muslimska trosbekännelsen. En fjärde kristen, en psykiskt funktionshindrad äldre bror till en av de tre, dödades också han.

Omkring klockan nio drogs Changawa Muthemba ut ur sitt hem i Kasala Kairu, i Lamu av en grupp beväpnade män och togs till sin svåger Joseph Kasenas hem inte långt därifrån. Där råkade också vid samma tidpunkt vara den 17-åriga grannen Kadenge Katana. De tre männen hotades med machete-knivar och befalldes recitera shahada. När ingen av dem gjorde det började angriparna binda ihop dem. När männen gjorde motstånd slogs de till döds. Sedan fortsatte angriparna till Josephs äldre broder Charos hem och dödade också honom. Josephs hustru Caroline såg hela händelseförloppet och är nu allvarligt traumatiserad. Deras 17-åriga dotter Zawadi var inte hemma.

“Joseph var äldste i en lokal församling. Han arbetade som kock på ett hotell i staden och fungerade också som nattvakt hemma hos en utländsk familj som måste lämna området på grund av den försämrade säkerhetssituationen. Hans hustru har en liten kiosk”, berättade lokala källor. Familjen till den 17-åringen som hörde till en lokala katolsk församling är förkrossad av mordet på pojken.
Al-Shabab-milis och deras sympatisörer finns djupt inne i lokalsamhällena längs kusten nära gränsen till Somalia därifrån Al-Shabab ursprungligen kommer.

”De rör sig fritt och är ofta oense med de kenyanska bönderna när de avsiktligt sänder sina djur för att beta av deras skördar”, uppger en källa. ”Lokala klagar på att polisen inte gör något åt situationen utan favoriserar till och med boskapsskötarna. Tidigare samma dag hade några lokala människor träffat de somaliska boskapsskötarna som hotade dem. Men detta var inte orsaken till attacken – det bara gav ett tillfälle till den. Al-Shabaab visste att dessa män var kristna och att Joseph var en församlingsäldste.”

Al-Shabab, en gren av Al-Qaida, har angripit kenyanska kristna i åratal och attackerat kyrkor, offentliga platser och bussar. De har lämnat efter sig ett spår av smärta och förstörelse och skapat rädsla i de regioner där kristna är i minoritet. Senaste månad halshögg Al-Shabab nio kenyaner, varav flera hörde till en lokal församling, i Pandaguo-området i västra Lamu. Ett vittne till den attacken sade att angriparna ”specifikt sökte icke-muslimska män”.

(Source: www.worldwatchmonitor.org)

- "Vi ber att Gud tröstar dem som sörjer sina nära och kära och ger dem kraft att fortsätta leva som kristna också i områden där de är en sårbar minoritet. Vi ber också för att myndigheterna ska kunna se till att landet är tryggt för alla dess invånare och vi välsignar dem med vishet från Gud för att kunna stå emot påverkan och hot från Al-Shabab."

Martyrkyrkans vänner r.f.



Foto: KL (Pedersöre kyrka)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar