Powered By Blogger

onsdag 23 augusti 2017

MKV - Sverige och Centralafrikanska republiken

Martyrkyrkans vänner r.f. rapport 26/2017 (Ordf. Johan Candelin)

Tack- och böneämnen: SVERIGE och CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN

Viikkoraportti:
http://mailchi.mp/b1bfc030472d/mky-viikkoraportti

Prayerbulletin:
http://mailchi.mp/0d30043c06e5/fmc-prayer-bulletin

Iransk kristen konvertit nekas asyl i Sverige

SVERIGE

"En iransk kristen konvertit har vägrats asyl i Sverige, vilket gör att hon riskerar att bli utvisad och utsatt för ”tortyr och våldtäkt” i fängelse i sitt hemland. Aideen Strandsson (37), som döptes i Sverige 2014, uppger att tjänstemän på Migrationsverket inte trodde att hennes liv skulle vara i fara ifall hon skulle sändas tillbaka till Iran där konvertiter från islam – vilket hon är – kan sättas i fängelse. ”De sade till mig att det är ditt personliga liv och inte vårt problem ifall du väljer att bli kristen, det är ditt problem”, berättar hon.

Strandsson blev kristen i Iran efter att hon drömt om Jesus. Migrationsverkets webbsida uppger att en person anses vara flykting om ”denna har välgrundade skäl att vara rädd för förföljelse på grund av … religiös eller politisk uppfattning” och att en person som löper risk att utsättas för kroppsstraff, tortyr eller dödsstraff anses som speciellt skyddsbehövande. Den svenske advokaten Gabriel Donner, som har jobbat med omkring 1 000 asylfall som gällt iranska och afghanska konvertiter, säger att ”tortyr och våldtäkt är vanliga i iranska fängelser”. Donner anser att Strandssons avslag inte är en engångsföreteelse. Enligt honom ignorerar Migrationsverket FN:s riktlinjer för fastställande av grunder för asyl. ”Kristna konvertiter från Iran och Afghanistan … möter omfattande rättslig diskriminering under nuvarande regering när deras asylfall behandlas”, sade han. ”Riktlinjerna kräver att vi först frågar oss om personen i fråga definitivt har övergivit islam eller inte. Migrationsverket ignorerar denna fråga i nio av tio fall.”

När det gäller att bedöma ifall en konvertering är sann säger Donner att myndigheterna avfärdar omkring hälften av bedömningarna och vittnesmålen från präster och medlemmar från den sökandes församling. Han säger: ”Man måste komma ihåg att konvertiter, med stöd från sin församling, normalt har bevis som få asylsökare har. Vittnesmål om [deras] sanna tro avslås tvärt emot all normal juridisk praxis. Bedömningar om tron som kommer från pastorer och baserar sig på hur [den sökande] uttrycker tron i ord, handling och känslomässigt i en religiös omgivning avslås direkt med motiveringen att präster och församlingsmedlemmar inte kan bedöma tro, medan byråkrater – som knappt har träffat personen – har någon form av makt att se det som ingen annan ser. Så konvertiter som blivit övertygade av Jesu Kristi budskap om kärlek får avslag med motiveringen att detta inte kan vara en giltig orsak för konvertering.”

Strandsson har erbjudits asyl i Ungern, men hon kan inte resa dit på eget initiativ eftersom hennes iranska pass enligt rapporterna har tagits ifrån henne."

(Source: www.worldwatchmonitor.org)

- "Vi ber om Guds beskydd och omsorg för Aideen och vi ber att hon ska få stanna i ett land där hennes liv inte är hotat. Vi ber att de svenska myndigheterna ska fatta riktiga och rättfärdiga beslut."



CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN

"Staden Gambo i Centralafrikanska republikens (CAR) oroliga sydöstra del har varit i händerna på militanta islamister sedan 2013. Våldet har eskalerat speciellt detta år när muslimsk milis har splittrats i flera grupper enligt etnicitet och ökat sina attacker mot civila. I Gambo har särskilt kvinnorna varit utsatta.

Den 4 augusti invaderade en antimuslimsk försvarsmilis kallad ”anti-balaka” Gambo för att driva ut den etniska fulani-muslimska milisen. Medan FN:s fredsbevarare jagade anti-balaka ut i bushen, invaderade islamistisk milis i staden ett sjukhus och skar halsen av män, kvinnor och barn. Sex Röda kors-volontärer, varav en baptistpastor, fanns bland de närmare 80 offren.

”Jag frågar mig” säger biskop Aguirre, ”varför FN [fredsbevarare] lämnade folket i händerna på Seleka när de räddat Gambo från anti-balaka? De här så kallade fredsbevararna, vars jobb är att avväpna alla grupperingar i landet, avväpnade anti-balaka men inte Seleka som verkar vara kraftigare beväpnad än någonsin.” Hans kollega i fredsarbetet, imamen Oumar Kobine Layama från den prisbelönta interreligiösa fredsorganisationen, håller med biskop Aguirre. Även människorättsorganisationen Human Rights Watch anser att FN:s fredsbevarare kunde göra mer för att skydda civilbefolkningen. Den brännande frågan är naturligtvis: Vem finansierar dessa islamistiska miliser?

Under tiden förblir situationen i den katolska katedralen i Bangassou spänd (se Veckorapport 20). Inne i katedralen kurar omkring 2 000 flyktingar, i huvudsak muslimska civila, ihop sig under prästers och nunnors beskydd. På gångbanan utanför trakasserar gäng av unga muslimer lokalbefolkningen medan anti-balakasoldater hotfullt står i periferin och hotar döda alla. Två våldsvågor i juli-augusti lämnade 24 döda, 17 skadade och över 10 000 flyktingar som sökte skydd vid ett sjukhus efter att rebeller bränt flyktinglägret och plundrat det på förnödenheter."

(Source: http://rlprayerbulletin.blogspot.com)

- "Vi ber att CAR, som är 76 % kristet, ska besparas katastrofala blodbad, etnisk utrensning och muslimsk dominans. Må de som finansierar islamistisk milis avslöjas och möta sanktioner och alla ekonomiska kanaler täppas igen. Vi ber också att Gud beskyddar och välsignar sin fredsstiftande kyrka, förstärker hennes budskap om försoning, praktisk nåd och kallelse till livsförvandlande väckelse genom Jesus Kristus."

Martyrkyrkans vänner r.f.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar