Powered By Blogger

onsdag 25 januari 2017

MKV - Nigeria och Pakistan

Martyrkyrkans vänner r.f. rapport 3/2017 (Ordf. Johan Candelin)



Tack- och böneämnen:

NIGERIA och PAKISTAN








Viikkoraportti:
http://us1.campaign-archive2.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=3bb2786630

Prayer bulletin:
http://us1.campaign-archive1.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=d866d15f76

Nigerias kristna lever under hårt tryck

NIGERIA

"Den nigerianska nationella människorättskommissionen har uppmanat president Muhammadu Buhari att få slut på de fortgående dödliga attackerna utförda av misstänkta fulani boskapsskötare i södra Kaduna. Mellersta Nigeria, med bland annat delstaterna Kaduna, Nasarawa, Taraba och Benue, är det område där kristna jordbrukare attackeras av huvudsakligen muslimska hausa-fulani boskapsskötare. Kyrkogrupperingar i norra Nigeria har fördömt dödandet som de anser att har som mål att radera ut den kristna närvaron i regionen.

Data från det katolska biskopsstiftet i Kafanchan visar att 808 personer har mist livet sedan den nuvarande krisen började år 2013. Ytterligare 57 har skadats i attackerna mot 53 byar. Stiftet säger att dussintals egendomar har förstörts, bland annat 16 kyrkor, 1 422 hus, 19 butiker, 1 skola och 5 bilar. En försiktig uppskattning av värdet på förstörd åkermark och matvaror som bränts ligger på motsvarande 15,8 miljoner euro eller 150 miljoner kronor.

Den 10 december fördömde de katolska biskoparna i Kaduna det pågående ”blodbadet” i södra Kaduna.

”De senaste veckorna och månaderna har vi blivit offer för systematiska attacker iscensatta av ytterligare en Boko Haram-version som också går under namnet Fulani boskapsskötare.
Biskoparna fördömde regeringens partiskhet i hanteringen av krisen och kritiserade säkerhetsstyrkornas tröghet i att göra något för att hjälpa de sårbara kristna.

Medan de våldsamma attackerna mot kristna utförda av islamistiska Boko Haram-milisen och fulani boskapsskötare i nordöstra och mellersta delarna av Nigeria har fått uppmärksamhet i media, förblir de ständiga sociala påtryckningarna som kristna på andra håll möter huvudsakligen ouppmärksammade.

Trots den vanliga missuppfattningen att de kristna är i minoritet över hela norra Nigeria, utgör de majoriteten i hälften av de 12 norra delstaterna som nu alla har infört islamisk lag (fastän de i teorin är undantagna från shariareglerna), medan det finns stora grupper kristna (25–50 %) i de andra nordliga staterna. Ett exempel är den avlägsna ort i den shariastyrda delstaten Kebbi i nordväst, där kristna diskrimineras och utsätts för ständiga påtryckningar för att konvertera till islam.

Samtidigt kritiseras kristna i de södra delarna av landet för att de inte hjälper sina förföljda landsmän i norr. Veteranen inom humanitär hjälp, brittiska baronessan Caroline Cox, som har gjort talrika biståndsresor till landet, sade: ”Min personliga åsikt är att många av kyrkorna [i söder] är ofantligt rika och jag skulle hoppas att de kunde göra mer för att hjälpa dem som lider i norr, speciellt för dem som flytt från andra delar av landet. --- De kunde samarbeta med kyrkor [i norr] som vet hur man når de mest behövande. --- Ur kristen synvinkel har aposteln Paulus sagt att om en lem lider i Kristi kropp så lider vi alla. Det finns en skyldighet att hjälpa våra kristna bröder och systrar.”

(Källa: www.worldwatchmonitor.org)


- "Vi ber för de kristna överallt i detta vidsträckta land att de kan stå fasta i sin tro, fyllda med Kristi kärlek så att de kan vara starka och synliga vittnen för vår Gud och Frälsare. Vi ber om tröst för de som sörjer nära och kära som dödats i attackerna, om helande för dem som skadats och vishet för alla troende hur de ska fortsätta leva i ett samhälle som är fientligt mot dem. Må Gud också ge myndigheterna vishet och mod att regera detta mångfacetterade land."



PAKISTAN

"Vi tackar Gud för att Pakistans ökända hädelselag ska ses över. En debatt om hur man kan förebygga missbruk av den beryktade lagen ska inledas denna vecka har senatens människorättskommitté slagit fast. Hädelselagen, som innefattar obligatoriskt dödsstraff för skymf mot någonting kopplat till islam och profeten Mohammed, missbrukas ofta för att göra upp personliga tvister – det mest uppmärksammade fallet är den kristna fembarnsmodern Asia Bibi, som också vi har bett för de senaste åren.

Enligt rapporter kommer myndigheterna att söka ”kreativa” sätt att lägga till kontrollpunkter för att undersöka huruvida hädelse har skett eller inte. Detta ses som ett positivt steg, men riskerna är stora. Oroande är att det under de senaste åren har funnits ett starkt motstånd från religiösa extremister mot några som helst omändringar av hädelselagen. Vi ber att resultatet av denna debatt skulle bli att missbruk av hädelselagen skulle förbjudas. Vi ber också om ett speciellt beskydd för dem som talar för en förnyelse av lagen och vi fortsätter att be för rättvisa och för frigivning av Asia Bibi och andra som sitter i fängelset anklagade för hädelse."

(Källa: www.opendoorsuk.org)



Martyrkyrkans vänner r.f.



Foto: KL

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar