Powered By Blogger

måndag 5 augusti 2013

Fokus - "Stor är Messias i höjden" - vaka, omvändelse - Håll fast vid Jesu ord! Gud kan väcka nationer - Ram v'nisa HaMashiach

Lekmannasamlingen Fokus 4.8.2013 kl. 19.00 Undervisning: pastor Jan Nygård. (Shalom Jerusalem!)

Pastor Jan Nygård undervisade över Upp. 3 - en text för kristenheten i alla tider. Uppmaning till omvändelse, men också evangelium om Jesus som älskar syndare. Vi behöver Guds nåd och barmhärtighet. Vi bör vara lika känsliga för lagens första tavla som för den andra. Håll fast vid Guds ord, löd uppmaningen. Rött böneljus för Israel och för lidande kristna och förtryckta folk.

Och lovsången ljöd i församlingen.

- Det var undertecknads tur att fungera som mötesledare denna gång. Som vanligt var lekmännen i funktion i olika uppgifter. Henrik Hult hälsade välkommen vid dörren, Bo-Gustav och Iris Dahlbacka skötte om lovsången och ackompanjemang på flygeln samt vittnade och bad mellan sångerna. Åsa Grundvall och Agneta Lavesson fungerade som förebedjare. Kollekten som togs upp efter inledningen gick till Ralf Salos understödsring. Förbönslappar fanns utplacerade vid ingången till mötessalen och samlades upp under kvällen lopp. Pastor Jan-Gustav Björk var också närvarande och fungerar nu som ansvarsperson för Fokus, vilket är mycket glädjande.

Några lovsånger: "Gud, vi prisar högt ditt namn", "Så stor är vår Gud", "Rör mitt hjärta, Gud", "Herre, öppna min mun", "Tusen skäl", "Stor är Messias i höjden" (Ram v'nisa HaMashiach), "Jumala on puolellamme", Jesus, det renaste", "Tack, tack Jesus", "Din trofasta kärlek", "Jesus, tack för Golgata kors"...

Som vanligt när det är min tur att leda hade jag tänt det röda böneljuset och denna gång även tagit med min Israeliska böneduk och placerat den på bordet längst fram. Ljuset brinner för Israel/Jerusalem, för lidande kristna och för förtryckta folk (länder nämnda vid namn denna gång: Israel, Egypten, Indien, Kazakstan, Belarus och Finland). Också Iris Dahlbacka ledde bön under lovsången för Israel och Jerusalem och för vår egen stad.

I min inledning konstaterade jag att jag inte har någonting nytt att komma med. Pastor Nygård såg nöjd ut och nämnde något om det urgamla evangeliet...

Jag inledde med läsning från 1 Mosebok 1 och lutheran som jag är ansåg jag det viktigt att påpeka att Martin Luther sagt att Moseböckerna är utmärkta exempel på Skriftens klarhet.

Ett bra sätt för mig att koppla av på, under semestern och ladda batterierna, är att få åka med båten ut på sjön och havet. Ett fotografi som föreställer enbart himmel, horisont och hav, utanför Jakobstad, får mig att tänka på följande bibelverser:

Ps. 23:2 "han för mig till vatten där jag finner ro". Vatten är rogivande. Gud vet vad vi behöver!  " I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. Jorden var öde och tom och mörker var över djupet. Och Guds Ande svävade över vattnet." Och Gud skapade en gräns mellan vatten och vatten och kallade valvet himmel (1 Mos. 1:2b, 6-8), Ps. Det finns vatten ovan valvet också (1 Mos. 1:7a), dimma, regn och snö består av vatten, kroppen består till stor del av vatten, jordens yta består till stor del av vatten, vi är beroende av rent dricksvatten, växter och djur behöver vatten, tänk på fostervatten, Jesus är Livets vatten, Dopets vatten - Guds förbund - Guds nåd - Guds vatten renar - Jesus är levande vatten.

Psalm 103:1-5 fick därefter fungera som lovprisning, syndabekännelse och avlösning. Bönen Fader vår.


Efter inledningen och kollekten sjöng vi flera lovsånger och sedan blev det dags för undervisningen. 

Undervisning:

Pastor Jan Nygård underströk att 11 s e pingst har mycket allvarliga bibeltexter och det gäller oavsett vilken årgång man läser.  

Han nämnde att Jesus gråter över Jerusalem och det är inte ofta vi hör att Jesus gråter. Texterna handlar också om hur romarna intog staden och belägrade den, hur templet revs och om hur judarna fördrevs.  

Därefter läste Jan Nygård från Uppenbarelseboken 3:1-6. Texten kan anses gälla för hela kristenheten genom alla tider och den har olika budskap till olika församlingar. Sardes får klander och uppmaningar. Nygård ansåg att orden "församlingens ängel" avsåg församlingsledaren. Jesus ställer rätt diagnos. Jesus vet vad som fattas oss. "Han känner våra gärningar..." Han gör det för att hjälpa! Diagnosen är tydlig och det är illa ställt; "du tror att du lever, men du är död." Uppmaningen lyder i v. 2 "Vakna upp!" Hur kan man vakna upp om man är död? frågade Jan Nygård. Jesus kan uppväcka döda och det som är dött. Nygård hänvisade till Efesierbrevet 5:14 "Vakna upp, du som sover, och stå upp från de döda så skall Kristus lysa över dig."

Vi har en stor Gud. Han kan också väcka nationer, sa Nygård.


Upp. 3:2 lyder: "Ty jag har inte funnit att dina gärningar är fullkomliga inför min Gud." Allvarliga ord!

Men Jesus-Läkaren har medicin och botemedel. "Kom ihåg vad du har tagit emot och hört, och håll fast vid det och omvänd dig." v. 3 

Sann förnyelse går alltid tillbaka till Guds ord! Nygård betonade också vikten av att hålla sig vaken för vi vet inte tiden eller stunden när Jesus kommer tillbaka. 

Jesus älskar syndare. Vi behöver Guds nåd och barmhärtighet. Vår Herre är som en brudgum som gör allt för att vinna bruden tillbaka om hon sneglar bort på någon annan.. Jan Nygård sade att Martin Luther sagt att många kristna har lättare att få dåligt samvete över buden 4-10 än över de 3 första på lagens första tavla! Men vi bör vara lika känsliga för lagens första tavla som för den andra. Och vi ska inte ha andra gudar. Hur har vi det med Gud? Är Gud viktigast? Eller går det bra med "lite nåd + egen kraft"? Då blir vi lagiska, sa Jan Nygård. Eller är det så att vi har andra filosofier som tävlar med Guds ord? Vi ska inte missbruka Guds namn - utan vi ska be istället, som Martin Luther sa. Jesus har gjort allt för oss. Vi ska hålla oss till Guds ord, då kan vi vandra med gott samvete och har vårt namn skrivet i Livets bok. Herre, förbarma dig över oss! 

Jan Nygård betonade också att Kristi kropp hör ihop och att vi ska hjälpa varandra. Sörja tillsammans (som tex. när kyrkan har problem och tråkigheter som det varit i sommar) och glädjas tillsammans. Hålla lågan tänd och hålla dammet bort. 

Håll fast vid Guds Ord! Håll fast vid Jesu ord - löd slutuppmaningen. 

(Jan Nygårds undervisning nedtecknad via mina egna anteckningar)


Efter undervisningen reste vi oss och sjöng en lovsång. Därefter kallades förebedjarna fram och bad för lapparna tillsammans med församlingen.

Mötesledaren avslutade med Herrens välsignelse och sammanfattade kvällen med orden från Hes. 48:35 "Runtom skall staden mäta 18 000 alnar och för all framtid skall dess namn vara: Här är HERREN." (förbön för vår egen stad Jakobstad). Tänk vilket löfte och hur underbart om man kan säga så! Jag nämnde det röda förbönsljuset och ovannämnda länder (Israel, Egypten, Indien, Kazakstan, Belarus och Finland). Jag betonade också att det är viktigt att komma ihåg det judiska folket (Israel och Jerusalem) och att be för att Jerusalem skulle få stå under judisk överhöghet, eftersom då alla länder och folk har tillgång till staden vilket inte är självklart under annat styre. Israel är en liten demokratisk stat omgiven av fiender. 

Öppet slut med lovsång och förbön. Samtal. 


Ps. På Onsdag 7.8.2013 kl. 18.00 i FC (Ungdomsutrymmet) samling för alla som vill vara med och utveckla Fokus för stora och små. Du behövs!






Foto: 4.8.2013 KL (rött böneljus för lidande kristna och förtryckta folk och havet utanför Jakobstad. Vi stöder Israel.) The red light is burning for suffering Christians and for oppressed people - we stand for Israel. We are with you and we pray!

"Ram v'nisa HaMashiach":
http://www.youtube.com/watch?v=CVoADUR8u30


"Ram v'nisa HaMashiach": Велик и превознесен.
http://www.youtube.com/watch?v=C7Wk_GoHwuo 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar