Powered By Blogger

onsdag 17 februari 2021

Askonsdag: Blås i horn på Sion

 Askonsdag. Nåd och frid!

- Bland texterna som hör till Askonsdag finns bla. texten från * Joel 2:12-17. Texten manar till helhjärtad omvändelse. "Riv sönder era hjärtan, inte era kläder" står det i vers 13 och jag har alltid tyckt om de orden därför att de visar att det inte handlar om yttre ting som vi mänskor kan prestera som någon slags prestation inför Gud. Uppmaningen till omvändelse upprepas också i samma vers. Detta är dagen! Detta är också dagen då "prästerna, HERRENS tjänare, må gråta mellan förhuset och altaret" och be om förskoning. De ska fråga efter Gud.

En annan av texterna är från 2 Petr. 1:1-11

"Från Simon Petrus, Jesu Kristi tjänare och apostel, till dem som genom rättfärdigheten från vår Gud och Frälsare Jesus Kristus har fått på sin lott samma dyrbara tro som vi. Må nåd och frid i ännu rikare mått komma er till del genom kunskapen om Gud och vår Herre Jesus. 

Ty allt som hör till liv och gudsfruktan har hans gudomliga makt skänkt oss genom kunskapen om honom, som har kallat oss genom sin härlighet och ära. Genom dem har han gett oss sina dyrbara och mycket stora löften, för att ni i kraft av dem skall få del av gudomlig natur, sedan ni kommit undan det fördärv som på grund av begäret finns i världen. Gör därför allt ni kan för att i er tro visa dygd, i dygden insikt, i insikten självbehärskning, i självbehärskningen uthållighet, i uthålligheten gudsfruktan, i gudsfruktan broderlig kärlek och i kärleken till bröderna kärlek till alla människor. Ty om allt detta finns hos er och växer till, blir ni inte overksamma eller utan frukt när det gäller kunskapen om vår Herre Jesus Kristus. Men den som saknar detta är närsynt, ja, blind, eftersom han har glömt att han blev renad från sina tidigare synder. Var desto ivrigare, mina bröder, att göra er kallelse och utkorelse fast. Gör ni det, skall ni aldrig någonsin snubbla och falla. Då skall ni få en fri och öppen ingång till vår Herre och Frälsare Jesu Kristi eviga rike."

* Joel 2:12-17 "Men nu, säger HERREN, vänd om till mig av hela ert hjärta, med fasta, gråt och klagan. Riv sönder era hjärtan, inte era kläder, och vänd om till HERREN, er Gud. Ty nådig och barmhärtig är han, sen till vrede och stor i nåd, och han ångrar det onda. Vem vet, kanske vänder han om och ångrar sig och lämnar en välsignelse kvar efter sig till matoffer och drickoffer åt HERREN, er Gud. Blås i horn på Sion, pålys en helig fasta, lys ut en helig sammankomst. Samla folket, helga församlingen, kalla samman de äldste, samla de små barnen, också dem som diar vid bröstet. Må brudgummen komma ut ur sin kammare och bruden ut ur sitt gemak. Må prästerna, HERRENS tjänare, gråta mellan förhuset och altaret och säga: "HERRE, skona ditt folk och låt inte din arvedel hånas och bli till en nidvisa bland hednafolken. Varför skulle man få säga bland folken: Var är nu deras Gud?"


"Create in me a clean heart" (Keith Green)

https://www.youtube.com/watch?v=BFe4r3qe1x0

"Den dagen" (Sacre' Choeur)

https://www.youtube.com/watch?v=nj_ag-MPW7Y

Shofar (Don Heist):

https://www.youtube.com/watch?v=Eh10Bp63TWE


Foto: KL (17.2.2021 Askonsdag)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar