Powered By Blogger

söndag 27 september 2020

Fokus på lidande kristna som förföljs för sin tro världen över

 - Shalom! Efter en skön och uppfriskande dag i Fäboda sammetskogen styrde jag mina steg mot Fokus i FC. Kvällen var utannonserad som en "Förbönskväll för den lidande kyrkan" och som en ekumenisk samling. Gäster: Ture Huhtamäki, Håkan Häggblom, biskop Johan Candelin (som dock hade förhinder) m.fl. Lovsång: Rebecka Häger. Kvällens mötesledare var Helena Hult. 

Pandemin inverkar naturligtvis även på församlingens möten och tillfällen och vi samlades i en lite större sal än vanligt. Det var gott om plats mellan stolar och rader! Vi fick ta del av en hälsning från MKV:S ordförande Johan Candelin (biskop i Myanmar) som bla. lät hälsa att 17 av 19 styrelsemedlemmar friats (alla beslut har tagits enhälligt av styrelsen) och att föreningen förhoppningsvis snart efter klartecken skall kunna återuppta sin verksamhet. Inga pengar saknas, det handlar om oenighet kring insamlingstillstånd. Vi fick också se några bilder. Alla som var församlade bad också för Johan Candelin. 

Vi fick ta del av personliga berättelser av Ture Huhtamäki från resor i Mellanöstern och vi fick saklig allmän information om situationen för lidande kristna i världen. Kristna förföljs för sin tro! Vi fick uppdateringar om situationen för flyktingar i Tanger, Marocko. I Tanger finns ca 5000 flyktingar och en tredjedel är kristna. Föreningen Livbåten har kunnat förmedla en viss hjälp så att flyktingbarn kunnat gå i skolan åtminstone för en tid. 

Föreningen Livbåten är en relativt nybildad förening med Håkan Häggblom som ordförande (företagare, ICEJ, konsult, bistånd), övriga grundare: pensionerade barnläkaren Ture Huhtamäki (Mellanöstern, Balkan) och pensionerade allmänläkare och ögonläkaren Sture Nyholm (Kenya, Sydsudan)

Operation Livbåten r.f. bistår också judar som förföljs eller på annat sätt får utstå lidande. 

För tillfället har denna förening en "småskalig penninginsamling till förmån för kristna pakistanska flyktingar i Kambodja" from. 23.7.2020-22.10.2020. 

I Pakistan förföljs den kristna minoriteten mycket svårt och många väljer att fly till Thailand där de kan uppehålla sig 3 månader med turistvisum. Ifall de får en arbetsplats och kan försörja sig får de uppehållstillstånd. En kristen församling i Phnom Penh bestående av kristna pakistanier har startat en hamburgerrestaurang, Burger 11, där de kan anställa flyktingar. Överbliven mat ges till behövande. På söndagar fungerar restaurangen som kyrka. Pandemin har även här inverkat på verksamhetsmöjligheterna och vill man stöda ekonomiskt kan man kontakta Operation Livbåten r.f. som förbundit sig att genom insamlingen bistå med medel för 3 månaders hyra för restaurangen och även hjälpa de pakistanska flyktingarna att ta sig till Kambodja för att etablera sig i landet. 

e-post: info@operationlifeboat.fi

https://www.operationlifeboat.fi/

Under kvällen sjöng vi lovsånger under Rebeckas ledning och Helena Hult hade planerat kvällen tillsammans med de inbjudna gästerna. Kvällen var en bönekväll och vi bad tillsammans för lidande kristna världen över, det fanns en lista över olika länder (böneämnen), för MKV, och vi bad tillsammans genom och under ledning av personliga förebedjare (jag fick leda förbönen för Indien och Bangladesh) och för ett flertal olika länder där Martyrkyrkans vänner r.f. sedan många år tillbaka bedrivit hjälpverksamhet.

För egen del kan jag nämna att Psaltarpsalmerna 100 (en tacksägelsepsalm) och Psalm 102 (Tröst i svår nöd) blev aktuella under kvällens förbön. 

Jag skrev också på en lista där man kunde anhålla om att bli medlem i föreningen Operation Livbåten. 


Operation Livbåten rf. (ur en folder):

https://www.operationlifeboat.fi/

"Förföljelsen av kristna ökar samtidigt som antisemitismen breder ut sig. I nyheterna får vi höra om hur kristna kyrkor bränns och judar attackeras runt om i världen. Guds folk lider.

Operation Livbåten rf är en ny förening som vill anta utmaningen att bistå och hjälpa kristna och judar som förföljs eller på annat sätt får utstå lidande. Våra första projekt gäller asiatiska kristna på flykt undan fientligt inställda myndigheter, rätts- och skyddslösa afrikanska kvinnor med hopp om ett bättre liv i Europa samt papperslösa judar som flytt ockupationen i östra Ukraina."




Fokus nästa gång: 4.10.2020 kl. 17.00 Fokus i Församlingscentret. "Historiens Gud", Ralf Salo. Lovsång Heidi Storbacka.



Foto: 27.9.2020 (KL) Foldern

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar