Powered By Blogger

söndag 20 september 2020

Fokus - "Den kristna tron går framåt då man måste ta ställning" - "Räds ej bekänna Kristi namn"

 Fokus i FC, söndag 20.9.2020 kl. 17.00. Bibelstudium med Boris Salo.

- What a privilege to have the honor of leading a Focus-meeting with Rev. Boris Salo over Acts 23 in my congregation this evening! Beautiful praise songs lead by Kristian Östman, Monica Hagström and Maria Libäck. It would have been impossible without the intercessors: Gudrun Enkvist, Hans Karlsson and Ralf Salo. 

"I confess to you, that according to the Way, which they call a sect, I worship the God of our fathers, believing everything laid down by the Law and written in the Prophets," (Acts 24:14 ESV)

- Igen har vi alltså fått samlas till ett Fokusmöte i vår församling och det var det tredje mötet i höst. Denna kväll fick vi ta del av ett bibelstudium med pensionerade kaplanen Boris Salo. Lovsången leddes av Kristian "Kick" Östman (vid flygeln) Monica Hagström och Maria Libäck (sång). Förebedjare för lappar var Gudrun Enkvist, Hans Karlsson och Ralf Salo. 

Kvällen inleddes med lovsången "Beautiful, beautiful Jesus is beautiful" och därefter hälsade jag välkommen och informerade om att kvällen kollekt till Sat 7 skulle tas upp genom offergång. Förbönslapparna samlades in på liknande sätt i samband med detta. Det fanns också möjlighet att skriva förbönslappar ute i serveringsrummet och även längst bak i salen där förebedjarna också samlande in dem. 

Vi hade som vanligt öppnat jalusierna mellan församlingssalen och serveringsrummet och lagt fram leksaker och ritmaterial för barnen så att småbarnsföräldrar kunde följa med i rummet intill. I stora salen där vi samlades kan vi ta emot endast 60 personer, men lika många i serveringssalen intill. 

I min korta inledningsandakt nämnde jag först förbönsämnena i korthet som fanns framme på ett bord i salen: rött böneljus för lidande kristna, vit-röd-vit flagga för förtyckta folk. "Det fria Belarus flagga", sa jag. Blå-vitt Finlands ljus för vårt eget land och även min judisk-kristna böneduk för det judiska folket. Vi har alltid ett fönster öppet mot Jerusalem, i Fokus, sa jag också. 

Jag citerade Jes. 26:3-4 "Den som är fast i sitt sinne bevarar du i frid, i frid, ty på dig förtröstar han. Förtrösta på HERREN till evig tid, ty HERREN HERREN är en evig klippa."

- Hur är det att vara fast i sitt sinne? Det är nån som förtröstar på Gud, fokuserar på Jesus. Stadigt, ständigt! Förtrösta betyder också att bli stadig, bli sann. 

Vi ska hålla fast vid bibelläsningen som är mat som vi blir starka av. 

Fri bön med syndabekännelse. Bönen Fader vår. Avlösningsord från Kol. 2:13-14 "Kristus. Han har förlåtit oss alla överträdelser och strukit ut det skuldebrev som med sina krav vittande mot oss. Det har han tagit bort genom att spika fast det på korset."

Efter inledningen fick Kristian "Kick" Östman och co ta över och de ledde oss i ett flertal finstämda lovsånger Spontant tog vi fram och använde lovsångsflaggorna för att ära Gud med hela kroppen. Vi sjöng bla. "Vår Konungs Majestät". 

Under den sista lovsången i detta pass tog vi upp kollekt till Sat 7 genom offergång. Tacksägelse- och förbönsämnena samlade också in på liknande sätt. 

Bibelstudium över Apg. 23 med pastor Boris Salo. 

Apostlagärningarna är en direkt fortsättning på Lukasevangeliet. Den pensionerade kaplanen har lett oss genom nästan hela denna bok i Bibeln. I Apg. 23 står Paulus inför Stora rådet anklagad för sin kristna tro. Boris lyfte fram att Paulus i v. 5 och tex. 17 använder sig av vishet och sunt förnuft när han står inför övermakten fullt medveten om förföljelsen. I vers 24 och framåt får vi ta del av ett autentiskt dokument; ett officiellt brev med 9 juridiska termer från Klaudius Lysias till landshövdingen Felix. 

I kapitel 24:5 framgår att judarna hade ett visst beskydd och tilläts tillbe och tro på sin ende Gud, men "nasareernas sekt" är något annat som väcker oro bland makthavarna. 

I en bisats nämnde prästen att när vi läser om judarna här ska vi observera att det är "de judiska ledarna" som avses och inte folket. Detta för att undvika antisemitism, vilket Boris Salo personligen sa sig ha insett vara viktigt. 

I kapitel 24:14 bekänner Paulus att han: "enligt 'den vägen' som de kallar för en sekt, tjänar mina fäders Gud på det sättet att jag tror på allt som är skrivet i lagen och hos profeterna." 

Paulus har sett lagen och profeternas uppfyllelse i Jesus Messias!

När Paulus talar med Felix (24:25) om tron på Kristus Jesus och om "rättfärdighet och självbehärskning och den kommande domen", blir Felix förskräckt och ber honom återkomma senare. 

Paulus skräder inte orden utan vittnar frimodigt om sin tro och han förskönar ingenting. 

Slutligen bad Boris Salo oss att märka två saker: 

- Inställningen till förföljelse: Paulus är medveten om förföljelsen men kastar sig inte huvudlöst in i den. Han använder sunt bondförnuft, sa Boris. Sedan kommer tiden då han får vittna och han förnekar inte Kristus. Paulus får tillbringa 2 år i fängelse vilket många andra kristna fått och får göra och där även vittnat och vittnar om sin tro för andra.

- "Den kristna tron går framåt då man måste ta ställning" sa Boris. 

Jesus själv har sagt att vi inte ska oroa oss för vad vi skall säga, utan det ska läggas i vår mun genom den Helige Andes kraft "för att evangeliet skall spridas till alla folk."

Förföljelse innebär att evangeliet sprids. 

"Räds ej bekänna Kristi namn, om världen än det skyr. Det är ett fäste och en hamn, när allting annat flyr." sjunger vi i en psalm. 

Detta kan gälla på arbetsplatsen, hemma för sina barn eller när och om vi fängslas, sa Boris Salo.

Det andra predikanten ville peka på var "Vägen". Att upptäcka Vägen. "Vägen" nämns i Gamla testamentet och som sociologisk beteckning i Nya testamentet. "Jag är vägen" sa Jesus. "Vägen" är en rörelse som är på väg, de som följer Jesus. De är inte färdiga, men de är på väg. De har ett mål. Guds rike är "redan här, men inte ännu". En bra paradox!


Efter bibelstudiet steg vi upp och sjöng "Helig, helig, helig" och sedan fick förebedjarna Gudrun och Hasse leda oss i bön för tacksägelse- och förbönsämnena. 

Nästa gång: Ekumenisk bönesamling för den lidande kristna kyrkan med barnläkare Ture Huhtamäki, Johan Candelin. Barnpassning ordnas. 

Kristian Östman & co ledde oss i "Herrens välsignelse" som sjöngs denna gång. 

Fint Fokusmöte i kväll med bibelstudium, lovsångsledning och förbön! 

Foto: KL (20.9.2020)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar