Powered By Blogger

tisdag 11 augusti 2020

Belarus - Stoppa bistånd till diktaturen, ta avstånd från diktatorn och driv på EU-sanktioner mot mänskorättsbrottslingarna

 Belarus. För yttrandefrihet, frihet, demokrati och mänskliga rättigheter. Lukashenka håller på att förlora kontrollen.

- Martin Uggla, ordförande för Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter, skriver i Global Bar Magazine angående utvecklingen i Belarus och uppmanar den svenska regeringen (*i Finland bör man också notera följande) att: 

1) "Stoppa det svenska biståndet till diktaturregimen i Belarus och istället satsa dessa pengar på landets demokratiska krafter.

2) Markera att Lukasjenka inte är en legitim president och klippa alla band med regimen i väntan på ett nytt, fritt och rättvist val.

3) Driva på för återupptagna EU-sanktioner mot de belarusiska människorättsbrottslingarna."


(* min kommentar)

"Den belarusiske diktatorn Aljaksandr Lukasjenka begår sedan länge grova människorättsbrott och har nu åter slagit till med stor brutalitet mot landets befolkning. (Martin Uggla)

Globalbarmagazine.se (11.8.2020) "Stoppa det svenska biståndet till Lukasjenkas diktatur"

http://globalbar.se/2020/08/stoppa-det-svenska-bistandet-till-lukasjenkas-diktatur/ (hela texten)

"Efterspelet till det belarusiska presidentvalet blev precis så våldsamt som många befarat. Regimen har angripit fredliga demonstranter med gummikulor, vattenkanoner och chockgranater. Flera tusen personer har gripits, och i många fall även misshandlats svårt. Dödsoffer har också krävts.

Än en gång har Lukasjenka alltså visat sitt totala förakt för demokrati och mänskliga rättigheter. Dels genom det uppenbara fusk som präglat valet, dels genom det brutala tillslaget mot landets demokratirörelse. Det är nu nödvändigt att diskutera hur diktaturregimens agerande ska påverka den svenska Belaruspolitiken."


***

Min egen text:

- Det finns uppgifter om att internet är blockerat i sgs hela landet och därför är det viktigt att omvärlden visar sitt stöd eftersom "Europas sista diktator" försöker få folket att tro att han vann "valet". Han använder KGB, soldater och specialförband för att att kväsa och misshandla fredliga demonstranter och han använder hot, gummikulor, vapen och chockgranater. 

Folket har klart och tydligt visat sitt missnöje med fuskvalet och det förekommer även strejker på ett flertal håll i landet bland vanliga fabriksarbetare. Efter varje presidentval har fredliga demonstrationer förekommit men denna gång är protesterna massiva, pågår i alla större städer och missnöjet med diktatorn större än någonsin! Varje gång har fredliga demonstranter mötts med grym polisbrutalitet.

Regimen har sedan länge ägnat sig åt att bötfälla, avlyssna, trakassera, arrestera, tortera och fängsla fredliga demonstranter, oppositionella, journalister och presidentkandidater. Ett vanligt sätt är att hota familjemedlemmar till oppositionella och presidentkandidater med att man omhändertar deras barn och placerar dem på barnhem. En sådan händelse har jag personligen fått höra om redan tidigare. Kidnappningar och försvinnanden har också förekommit. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar