Powered By Blogger

söndag 9 augusti 2020

Stöd den demokratiska kampen i Belarus!

Belarus del I. Läsvärt!

- Med anledning av "valet" av president i Belarus delar jag följande artikel jag fått via Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter: 


"I Minsk, som bara ligger två timmar från Stockholm med flyg, finns inte de demokratiska rättigheter vi tar för givet i Sverige. Det är ett mycket farligt läge för aktivister i landet. Hundratals demonstranter, bloggare, och oppositionsledare har blivit arresterade. Polisen är redo att kväsa alla regeringskritiska röster med våld. Det är mycket riskabelt att engagera sig. Vi måste visa solidaritet med dem."


Europaportalen: Debatt: Sverige måste stöda den demokratiska kampen i Belarus (av Maria Nilsson, läs hela texten här):

https://www.europaportalen.se/2020/08/sverige-maste-stodja-den-demokratiska-kampen-i-belarus

"Under ’Euromaidan’ i ukrainska huvudstaden Kiev vintern 2013-2014 kämpade tusentals för demokrati och att bli inkluderade i ett öppet Europa. Det har cirkulerat filmer på nätet som visar hur belarusisk militär tränar på liknande sätt som den ukrainska gjorde 2013. Detta är oroande för människors säkerhet. Det är därför viktigt att Sverige observerar händelserna i Belarus noga och står upp för människors trygghet och rätt att demonstrera. 


Även om Ukraina idag är ett land som rör sig i en positiv riktning så var ett resultat av ’Euromaidan’ att Ryssland annekterade Krimhalvön och inledde kriget i östra Ukraina. Europa kan inte låta någonting liknande hända i Belarus. Vi måste engagera oss i landets demokratisering annars ger vi Vladimir Putin en chans att utvidga sin makt." 


***


Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter:

http://www.ostgruppen.se/




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar