Powered By Blogger

onsdag 25 april 2018

Glöm aldrig Seyfo!

DN.Åsikt. Den 24 april högtidlighålls minnet av folkmordet 1915 (Seyfo)
"Inför obligatorisk skolundervisning om alla folkmord."


"Folkmordet 1915 på kristna bör ingå i grundskoleundervisningen. I dag får svenska elever lära sig om Förintelsen under andra världskriget, Gulag under Stalin – men inte Seyfo, folkmordet på två miljoner kristna assyrier/syrianer/kaldéer, armenier och pontiska greker." (Nemrod Barkarmo)












DN.Åsikt: "Nemrod Barkarmo: Inför obligatorisk skolundervisning om alla folkmord"
https://asikt.dn.se/asikt/debatt/infor-obligatorisk-skolundervisning-om-alla-folkmord/
"Historien är dömd att återupprepas om vi inte lär av våra misstag. Ett tydligt exempel på detta är folkmorden som inträffat i vår historia. Folkmordet 1915 på kristna assyrier/syrianer/kaldéer, armenier och pontiska greker är det första i modern tid. Tyvärr har liknande utrotningar av etniska grupper utförts fler gånger (Förintelsen, Srebrenica och Rwanda för att nämna några). I dag fortsätter utrotningen av kristna assyrier.

Om vi inte lär oss av historien så kommer listan på folkmord att göras mycket längre. Ett sätt att förhindra detta vore att göra undervisning om folkmordet 1915 obligstoriskt i skolundervisningen.

Över hundra år har passerat sedan folkmordet 1915, kallat Seyfo i assyrisk folkmun. Den 24 april högtidlighålls minnet. --- Uppemot två miljoner kristna miste sina liv. Ända sedan dess har Turkiet gjort allt i sin makt för att förneka att något folkmord överhuvudtaget ägt rum. Det tog dessutom lång tid för samma folkmord att ens uppmärksammas av regeringar runtom i världen. Det trots att man under första världskriget hade missionärer och diplomater på plats som bevittnade och rapporterade om händelserna."


Foto: KL

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar