Powered By Blogger

torsdag 27 oktober 2016

MKV - Turkiet och Kina - Turkiet utvisar utländska kristna som bott länge i landet

Martyrkyrkans vänner r.f. rapport 35/2016 (Ordf. Johan Candelin)



Tack- och böneämnen:

TURKIET (kristna hotas av utvisning och återreseförbud, arrestering)


och KINA (Yang Rongli frigiven efter tortyr)








Viikkoraportti:
http://us1.campaign-archive2.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=79784bf1f0

Prayer bulletin:
http://us1.campaign-archive1.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=117d4e4584


Turkiet utvisar utländska kristna som bott länge i landet

TURKIET

"Ryan D. Keating (39) vägrades inresetillstånd av immigrationsmyndigheterna när han den 17 oktober återvände från London. Keating fick besked om att han var ”icke-önskvärd passagerare” och myndigheterna informerade honom muntligt att inrikesministeriet hade utfärdat ett livslångt förbud som förbjöd honom att någonsin återvända till Turkiet. Han fördes sedan till flygfältets häkte i väntan på nästa flyg tillbaka till London senare samma dag. Hans hustru och fyra barn i åldern 6-12 år är kvar i familjens hem i Ankara. Keating hade flyttat till Turkiet 2006.

Keating hörde första gången om att hans uppehållstillstånd hade upphävts när han flög till Storbritannien den 8 oktober och fick ingen förklaring till saken. Vid det tillfället informerades han inte om förbudet att återkomma till Turkiet. Han uppgav att han är fast besluten att ”kämpa mot beslutet” och har redan gett fullmakt till en turkisk jurist att överklaga beslutet inom den fastslagna tidsgränsen 60 dagar.

Utöver sina doktorsstudier har Keating de senaste åren lett verksamheten vid flyktingorganisationen Ankara Refugee Ministry (ARM), finansierad av församlingen Kurtulus. I samarbete med tre andra lokala församlingar ger ARM varje vecka 1 000 flyktingfamiljer från Syrien, Irak och Iran paket med baslivsmedel, begagnade kläder och i någon mån hälsovård. Ytterligare projekt innefattar engelskakurser, sömnadsutbildning för kvinnor och gångbar utbildning inom handel för att skapa långtidslösningar för flyktingarna som varit tvungna att lämna sina hemländer.

Keating är den andra amerikanska kristna denna månad som drabbats av vad som verkar vara Turkiets tillslag mot långvarigt bosatta i landet som aktivt är med i församlingsrelaterad verksamhet. Den 7 oktober fängslade polisen i Izmir Andrew, amerikansk pastor i församlingen Dirilis i Izmir, och hans hustru Norine och informerade dem om att de kommer att deporteras inom 15 dagar och att de inte tillåts återkomma till landet eftersom de utgör ”en nationell säkerhetsrisk”. Andrew och Norine fördes till ett häkte i immigrationscentret i Izmir och vägrades kontakt med tjänstemän från amerikanska ambassaden eller med en jurist. Vänner från församlingen försökte föra till dem rena kläder och annat nödvändigt, men Andrew och Norine fick inte dessa saker förrän den 13 oktober. Immigrationsmyndigheterna vägrade låta dem ha Biblar, men lät dem få varma kläder och medicin. Den 19 oktober togs Norine till sjukhus för en hälsokontroll och frigavs efter beskedet att åtalen mot henne hade lagts ned. Hon berättar att hon och Andrew hölls i samma cell och inte tilläts ha någon kontakt med andra fängslade. De var speciellt besvikna över att höra att de inte fick ta emot de Biblar som hade förts åt dem.

Andrew är nu ensam fängslad och det är inte klart ifall han kommer att utvisas eller ifall han benådas i sista minuten innan tidsfristen för hans utvisning tar slut. Den 20 oktober flyttades han till en annan byggnad och fick då träffa Norine i 20 minuter.

Man tror att arresteringen och fängslandet av Andrew och Norine är del av en mera omfattande kampanj från myndigheterna i Turkiet som använder undantagstillståndet som utlystes efter det misslyckade kuppförsöket den 15 juli för att avlägsna ”icke-önskvärda” personer från regeringsposter och andra inflytelserika poster. Fastän det i början inte märktes någon större inverkan på kristna, rapporterar nu de protestantiska kyrkornas centralorganisation att Turkiets kristna samfund nu påverkas allt mer. Speciellt ställs ett antal utländska kristna inför problem med visum, utvisning eller förbud att återvända till landet."

(Källor: www.worldwatchmonitor.org, meconcern.org)


- "Vi ber för Ryan Keating och hans familj att de ska få uppleva frid och Guds ledning genom dessa svårigheter. Vi ber att visumärendet skulle redas ut och att det arbete Ryan har gjort ska få fortsätta.

Vi ber också för Andrew och Norine att han snart ska frisläppas från häktet och kunna återförenas med Norine. Vi ber att Gud leder dem beträffande nästa steg och att de ska uppleva Hans frid och tröst denna svåra tid. För båda dessa fall – och andra liknande – ber vi att orsakerna bakom utvisningarna och förbuden att återkomma till landet ska komma fram och vi ber att hoten om utvisning och återreseförbud mot utländska kristna ska upphöra, samt att turkiska tjänstemän ska respektera kristnas rättigheter och få möjlighet att höra evangeliet och välja att följa Jesus (eller bli funna av Kristus)."



KINA


"Vi tackar Gud för att pastorn för en stor församling i Kinas nordliga Shanxi-provins har frisläppts den 10 oktober efter sju års fängelse. År 2009 arresterades pastor Yang Rongli och hennes make Wang Xiaoguang medan de reste till provinshuvudstaden Taiyuan för att protestera mot rivningen av en husförsamlingskyrka i deras hemstad Linfen. Den 25 november 2009 dömdes de skyldiga till att ha ”samlat en mobb för att störa den allmänna ordningen” för att de hållit ett böneevenemang den 14 september. Myndigheterna dömde Yang och Want till sju respektive tre års fängelse samt böter på sammanlagt 40 000 yuan (cirka 5 970 euro eller 55 400 kronor).

Yang tvingades sitta av hela tiden, trots att hon yrkade på att åtalet var förfalskat. Vid frigivningen hade hon fysiska tecken som visade på den brutalitet hon hade fått utstå under fängelsetiden. Hennes hår hade grånat på grund av undernäring och brist på solljus och hon led av njursten, diabetes och hjärtproblem. Trots de fysiska krämporna rapporterades hon vara vid gott mod över att återfå sin frihet och har inga klagomål eller bitterhet. På grund av myndigheternas fortsatta restriktioner, får Yang inte intervjuas just nu."

(Källa: www.chinaaid.org)


Martyrkyrkans vänner r.f.


Foto: KL

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar