Powered By Blogger

fredag 21 oktober 2016

MKV - Centralafrikanska republiken och Pakistan

Martyrkyrkans vänner r.f. rapport 34/2016 (Ordf. Johan Candelin)

"Blessed be the Lord, who daily bears us up; God is our salvation." (Ps. 68:19 ESV)

Ps. 68:20

Tack- och böneämnen:

CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN (CAR) (dödlig våldsspiral, bön om vishet för landets ledare, för FN:s fredsbevarare och biståndsorganisationer) och PAKISTAN (för Asia Bibi)



Viikkoraportti:
http://us1.campaign-archive1.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=556204b45f

Prayer bulletin:
http://us1.campaign-archive1.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=31ec5b8cd5

"Lovad vare HERREN! Dag efter dag bär han oss, Gud är vår frälsning."

Minst 23 döda i ny attack i Centralafrikanska republiken


CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN (CAR)

"Onsdagen den 12 oktober attackerade soldater från den huvudsakligen muslimska Seleka-milisen flyktingar i Kaga Bandoro i landets avlägsna norra del. Tretton personer höggs ihjäl innan FN:s fredsbevarare slog tillbaka angriparna och dödade minst tio av dem, medan flera lokala skadades. En lokal parlamentariker uppgav att antalet offer kommer att öka när fler kroppar hittas. En läkare och en sköterska, som arbetade för en icke-statlig organisation (NGO), fanns också bland offren, sade han. Enligt honom blev katolska kyrkans fastigheter och område genomsökt, likaså ett flyktingläger med omkring 5 000 flyktingar.

”Vi var inne i huset när Seleka plötsligt kom och tände eld på det”, berättade Marcelline Kanga (40). ”De dödade min farbror och högg min bror till döds där på platsen.”

Yongon Samson (48) beskrev hur han såg en huvudlös kropp när han sprang för att söka skydd. Tusentals flyktingar från de senaste oroligheterna hade samlats runt FN:s fredsbevararbas, där också en katolsk präst hade sökt skydd.

Efter en period av relativt lugn, har våldet återvänt till CAR, ett land som var förstört av något som liknade inbördeskrig och av interreligiöst våld mellan åren 2012 och 2014. Attacker av huvudsakligen muslimska rebeller från den upplösta Seleka-gruppen har de senaste veckorna medfört massivt med döda i huvudstaden Bangui och i andra regioner i landet. Våldet i huvudstaden följde på ett uppror i söder, nära landets gränser, där dussintals massakrerades den 26 september i den huvudsakligen kristna staden Kouango. Också andra våldshandlingar, med okänt antal offer, har rapporterats i Koui i norra CAR.

Våldet i september utbröt när medlemmar av den så kallade anti-Balaka-gruppen attackerade en grupp Selekarebeller. Men också andra faktorer kan ha orsakat oroligheterna uppgav en lokal källa som ville förbli anonym.

”Seleka anser att Kaga Bandoro är huvudstaden i deras självutropade republik i nordöstra CAR, och att de har rätt att döda alla icke-muslimer där. För det andra var Seleka förargade över påståenden att sjukhuspersonal inte hade gett rätt vård åt Selekamedlemmar som skadats i en olycka. För det tredje hörde de att anti-Balaka, när de sett att Seleka inte har avväpnats utan fortsätter angripa, döda och plundra, hade byggt vägspärrar i Selekas område. Men när anti-Balakas milis hörde att Seleka planerade en attack, flydde de och lämnade människorna där utan skydd mot Selekas vedergällning.”

En församlingsledare förklarade att dessa oroligheter visar att situationen fortfarande är labil och att man måste gå vidare till nästa steg att avväpna och demobilisera miliserna, som speciellt är aktiva i norr och nordost. Fastän Seleka-alliansen officiellt upplöstes för tre år sedan, är CAR:s två dominerande milisgrupper fortfarande kopplade antingen till Seleka eller till anti-Balaka, de självförsvarsstyrkor – vanligen animistiska eller nominellt kristna – som  bildades mot Seleka.
”Vedergällningsattackernas gamla spöke verkar få övertaget igen”, sade en församlingsledare."

(Källa: www.worldwatchmonitor.org)


- "Vi ber för den labila situationen i CAR, att våldsspiralen och hämndattackerna skulle stoppas och att både kristna och muslimer kunde leva sida vid sida i fred i sitt hemland. Må Herren ge landets ledare och också FN:s fredsbevarare och internationella biståndsorganisationer vishet och auktoritet att fatta rätta beslut."



PAKISTAN

"VI ber för Asia Bibi, som efter över sju års fängelse, kan bli den första pakistanska kristna kvinnan som döms till döden för hädelse. Förra veckan framsköts Högsta domstolens behandling av hennes överklagan, under det att islamisterna åter en gång kräver att hon ska dö. Aasiya Noreen, vanligen känd som Asia Bibi, i fängelse sedan sommaren 2009, arresterades för en påstådd kränkning av islams profet när hon bjöd vatten åt en muslimsk arbetskamrat.

Detta är Asia Bibis sista överklagan som behandlas i landets Högsta domstol i Islamabad. När fallet skulle behandlas vägrade en av domarna att vara en av de tre domare som ska besluta om Bibis överklagan. Nu kommer ett nytt datum och tre nya domare att utses.

Omkring 150 höga muslimska muftin från den radikala islamistgruppen Sunni Tehreek kom med ett utlåtande som krävde att regeringen beslutar att hänga Asia Bibi och alla andra som sitter fängslade på grund av hädelselagarna, och krävde att alla väntande fall raskt behandlas. De kom också med ett muntligt påbud att alla som kunde tänkas rädda sådana som anklagas för hädelse eller som bistår i försök att rädda sådana ska dödas."

(Källa: www.worldwatchmonitor.org)


Martyrkyrkans vänner r.f.



Foto: KL (Pedersöre kyrka)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar