Powered By Blogger

måndag 30 september 2019

Sananvapaus? Suomessa kavennetaan sananvapautta

Suomi. Finland. "Tiukentunut ilmapiiri on lisännyt itsesensuuria, mikä taas kaventaa uskonnon- ja sananvapautta."

- "Kansanedustaja Päivi Räsäsen mielestä laaja sananvapaus toteutuu vain, jos tuota oikeutta uskalletaan oikeasti käyttää. Siksi myös kristittyjen täytyy kestää ankaraakin arvostelua."

- "Viime kesäkuussa kansanedustaja Päivi Räsänen sai runsasta mediahuomiota homovastaisella Twitter-julkaisullaan. Räsänen tulkitsi, että osallistuessaan Pride-tapahtumaan Suomen evankelisluterilaisen kirkko nosti ”häpeän ja synnin” ylpeyden aiheeksi.

Räsäsestä tehtiin rikosilmoitus, ja poliisi aloitti tapauksesta esitutkinnan. Tarkoituksena on selvittää, syyllistyikö Räsänen kansanryhmää vastaan kiihottamiseen.

Räsänen kiistää syytteen.

Tuomitsen vihapuheen, ja omasta mielestäni minä en ole sellaiseen tai kansanryhmää vastaan kiihottamiseen syyllistynyt. Jos jotakin vastaan suuntasin puheeni, niin niitä vastaan, jotka ovat vastuussa kirkon linjauksista suhteessa Prideen. Kirkkohallitus ei ole kansanryhmä, Räsänen sanoo.



Kirkko ja kaupunki: "Päivi Räsänen: ”Ateistit ovat lähettäneet minulle viestejä, joissa he puolustavat sananvapauttani”:
https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/paivi-rasanen-ateistit-ovat-lahettaneet-minulle-viesteja-joissa-he-puolustavat-sananvapauttani-?fbclid=IwAR2V0lV6G7QLBca-dINW1-xrWhuJzfPHbseKk2E03ChHcdsuxrOWVxuIM-w#6b911de5

– "Moni on kertonut minulle joutuvansa elämään kaapissa niin, ettei uskalla tuoda esiin kristillistä vakaumustaan tai omaa perinteistä avioliittokäsitystään. Heidän omassa työyhteisössä, firmassa tai opiskelijayhteisössä uskovaisiin ja kristinuskoon suhtaudutaan niin pilkallisesti ja kielteisesti, että samalla kun toiset tulevat kaapista, he itse joutuvat menemään sinne, Räsänen sanoo.

Hänen mielestään on muodostunut jopa jonkinlaiseksi hyvän ihmisen testiksi, että laittaa Facebookissa profiilikuvaan Pride-lipun.

– Joissain firmoissa on jopa työhönottohaastatteluissa kysytty, miten työnhakija suhtautuu Prideen. Se on mielestäni vähän kummallista, koska työhönottohaastattelussa ei saa tiedustella uskonnollista tai poliittista vakaumusta, mutta tällaisia arvolähtökohtia saa kysellä, Räsänen sanoo."

Hänen mielestään tiukentunut ilmapiiri on lisännyt itsesensuuria, mikä taas kaventaa uskonnon- ja sananvapautta."

– Meillä on perustuslaissa erittäin vahvat juridiset perusoikeudet sanan- ja uskonnonvapaudessa. Näiden vapauksien tosiasiallinen käyttöoikeus riippuu kuitenkin siitä, miten laajasti me niitä käytämme. Uskonnon- ja sananvapautta vahvistetaan ainoastaan käyttämällä näitä oikeuksia, Räsänen sanoo.

Hän kertoo saaneensa runsaasti palautetta myös ihmisiltä, jotka kertovat olevansa ateisteja tai uskonnottomia."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar