Powered By Blogger

måndag 7 november 2011

De heligas gemensamma böner - ett rop ur hjärtats djup till Gud

Lutherord ur: Guds Ord och löfte (via Jari Rättö, Lutherska frikyrkan i Uppsala).

Upp. 8:4 citat nedan om de heligas böner/L Borgström.


1 Tim. 2:1 "Först av allt uppmanar jag till bön och åkallan, förbön och tacksägelse för alla människor,"

M Luther skriver: "Den gemensamma bönen är kostlig och är den allra kraftigaste bön för vars skull vi också kommer tillsammans. Därför kallas också kyrkan ett "bönehus", så att vi där endräktigt skall samlas, ta oss an vår och alla människors nöd, lägga fram den inför Gud och anropa om nåd.


Men detta måste ske med hjärtats allvar och rörelse, att alla människors nöd går oss till hjärtat, att vi sålunda i verkligt medlidande kan be för dem i rätt tro och tillförsikt.

O Gud, att du ville beskära oss att det blev sådana hopar i församlingen som på detta sätt bad, att ett samfällt och allvarligt rop ur hjärtats djup steg upp till Gud från hela folket; vilken omätlig hjälp och vilka dygder skulle inte framkomma av sådan bön? Vilket väldigare motstånd skulle kunna göras emot de onda andarna? Vilka större verk skulle kunna uträttas på jorden än dessa, varigenom så många fromma skulle bli bevarade, så många syndare bli omvända?

Det beror förvisso inte på de platser eller byggnader där vi samlas, det hänger inte på att det är stora sköna kyrkor med torn och klockor, utan endast på denna oövervinnerliga bön som vi gemensamt ber och som vi låter stiga upp inför Gud."

Ur Guds Ord och löfte, Martin Luther
20 v e Tref, tisdag

(via Jari Rättö)
http://gudsordolofte.blogspot.com/

Lutherska frikyrkan i Uppsala
http://www.lutherskafrikyrkan.se/





"Våra böner stiger upp inför Guds tron och samlas upp på guldfat" (Lars Borgström):

"Genom tron är vi redan i denna värld kungar och präster (1 Petr. 2:9) som regerar tillsammans med Kristus även om de världsliga och kristendomsfientliga makterna kan tyckas se så mycket mäktigare ut. Genom våra böner är vi med och styr världen. Det finns knappast någon makt som är så kraftig här i världen som de heligas böner. Våra böner stiger upp inför Allmaktens tron i Himmelen och samlas upp på guldfat (Upp. 8:4 "Och röken från rökelsen tillsammans med de heligas böner steg från ängelns hand upp inför Gud."). Sådan uppmärksamhet ägnas bönerna i Himmelen. Ingenting kan stoppa detta regerande, de kristnas konungavärdighet varar i all evighet, rakt igenom död och grav. Och efter vår död, om vi segrande bevarats i tron intill slutet, kommer detta att bli så mycket tydligare för oss. Här fick vi ofta tro utan att se, men där skall vi se allt alldeles klart." Ur en predikan 9 s e Tref. 2010
http://skattkistan.predikan.se/#post170 av Lars Borgström (Lutherska församlingen i Stockholmsområdet)



Foto: Joanna Lindén (Sarlahi/Morang)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar