Powered By Blogger

söndag 10 juni 2012

Guds nåd: rättfärdiggörelsen genom tron

Lutheran. Ef. 2:8-10. Ps. 31, 31:2 "Till dig, HERRE, flyr jag, låt mig aldrig komma på skam, befria mig genom din rättfärdighet."

"Ty av nåden är ni frälsa genom tron, inte av er själva, Guds gåva är det, inte på grund av gärningar, för att ingen skall berömma sig. Ty hans verk är vi, skapade i Kristus Jesus till goda gärningar, som Gud har förberett, så att vi skall vandra i dem." 

Grace song (Armolaulu) Lutheropera:
http://www.youtube.com/watch?v=7qd9tJ660_Q


Läste en bok under weekenden vid sommarstugan: "Käthe min älskade" (av E. Jane Mall) en roman om Martin Luthers hustru (Käthe mitt revben).

Den store reformatorns hustru föddes i en fin familj men pga svåra omständigheter tillbringade hon barndomen i Nimbschenklostret. Hennes starka frihetslängtan och längtan att få känna det varma solskenet på sin hud och jord under naglarna drev henne att tillsammans med flera andra nunnor fly bort från ofriheten i klostret. De hade också hört om dr Martin Luthers lära: Rättfärdiggörelsen genom tron. Budskapet stod i bjärt kontrast till det som klostret och kyrkan hade börjat lära ut.

Hon blir med tiden en duktig hustru till dr Martin Luther med gott sinne för ekonomi och hur man praktiskt sköter ett stort hushåll. Förutom att hon uppfostrar de egna barnen (av vilka två dör redan som barn) sköter hon ett hem som står öppet för studerande och även för nödställda. Det tär på parets ekonomi och i boken kan man läsa om hur hon ett flertal gånger genom sin vishet räddar situationen även när man står medellösa. Svåra sjukdomar grasserar i Wittenberg bla. pesten som skördar många offer.

Efter Luthers död tar många avstånd från hans änka som får det mycket svårt ekonomiskt. Igen tvingas hon arbeta alltför hårt för att barnens framtid skall vara tryggad. Boken handlar inte så mycket om teologi men det är ingen tvekan om vad det är som bär igenom allt det svåra familjen tvingas gå igenom. Käthe är en god och trogen hustru och sin mans stöd och hjälp i arbetet också när han pga sin stora arbetsbörda tvingas vara borta hemifrån.

Luthers välbekanta ord: "Gud kommer att ta vård om dig. Han är med dig överallt." tröstar dem i många svåra stunder. Luther uppmanade också sin hustru att lära sig Psalm 31 utantill och den hjälper henne många gånger. "Till dig, HERRE, flyr jag, låt mig aldrig komma på skam, befria mig genom din rättfärdighet." (v.2)



http://en.wikipedia.org/wiki/Katharina_von_Bora

En recension:
http://www.readingtoknow.com/2009/08/kitty-my-rib.html

Katharina von Bora (Film):
http://www.youtube.com/watch?v=UiWNyGpTTZ0




"Durch dein Gefängnis Gottes Sohn":
http://www.youtube.com/watch?v=692UGWiRor4
Kristi ställföreträdande gottgörelse.


Rättfärdiggörelsen genom tron:
http://gammal.lbk.cc/biblicum/19744402.HTM




Ef. 2:8-10 är ett av mina absoluta favoritbibelställen.

Gal. 3:9 "Alltså blir de som tror välsignade tillsammans med Abraham som trodde."



Foto: Kerstin L. ©

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar