Powered By Blogger

fredag 15 juni 2012

"Evangeliet sprider sig som ringar på vattnet"

Joh. 15:20.
Några glimtar från FMS (Finska Missionssällskapet) sommarfest i Kronoby 15.6. 2012 kl. 19.00

 (På bilden: teol.dr Svante Lundgren Foto: FMS informatör Joanna Lindén)

"Men 80 % av egyptierna ansåg nyligen att konvertiter ska dö. Då är demokrati, majoritetens åsikt inte bra. Folkupplysning behövs." --- De kristna i Egypten upprätthåller de bästa skolorna och de bästa sjukhuset som även muslimer vill använda. De kristna gör ett gott arbete. Tyck inte synd om dem, sa Svante. De är stolta över sin gamla tro och religion som går tillbaka till apostlarnas tid. Men be och ge stöd." (Lundgren)



"Att vandra med de kastlösa kostar mycket för kyrkan i Nepal, men ändå talar de kristna där mera om glädjen än om förföljelsen." --- De kristna i Pakistan säger att de inte vet varför Gud placerat dem där (mitt i allt det svåra) men de tror att Gud blir synlig genom deras närvaro trots hoten mot dem.
(Det är viktigt att vi ber för dem). "Missionen kostade Jesus allt, vi är kallade att dela kostnaden och följa honom." Missonen är Jesu vågrörelse. (Rolf Steffansson)



Khde Markus Wentin nämnde det nyinvigda Påras kapellet i sin inledning på fredagskvällens möte. Han sade bla. att kristendomen kom redan på medeltiden till oss. Vi har fått ta emot evangeliet och det är som en budkavel att ge vidare. Han nämnde också de utmaningar som invandrare med annan religion för med sig. "Har vi na mission?"(festens tema) när missionen flyttar in i grannskapet?

Kommundirektör Djupsjöbacka höll ett intressant och bra tal och nämnde grundpelare som bla. trygghet, tillit och tillhörighet som är viktiga att värna om och som är grunden i vårt välfärdssamhälle. Han uttryckte också oro för huruvida den kommande generationen kommer att ha intresse att offra av sin tid på frivilliga uppdrag, vilket behövs för att upprätthålla demokratin inom den kommunala beslutsordningen.

Han sade också att egennyttan är stor idag och många frågar sig om vi ska ge bort någonting som vi inte själva får.



Kronobyungdomar framförde ett mycket fint drama som handlade om de utmaningar och frestelser som dagen ungdom utsätts för som bla. alkohol, utseendefixering, sällskapande osv. En ljus gestalt fick symbolisera Guds kraft som är starkare än alla dessa och som vi med Jesu Kristi (Andens) hjälp i tro får kraft att motstå. Stark var symboliken om korsets dragningskraft.


Efter det fina dansdramat sjöng vi sången "Namnet Jesus".


Tema: "Har vi na mission när det kostar att tro"? var kvällens tema och Camilla Skrifvars-Koskinen visade några bilder från Finska Missionssällskapets arbete som tangerade temat. I Mellanöstern är TV-program via Sat-7 viktiga, eftersom många inte kan läsa. Hon nämnde arbetet i Pakistan där det i Peshawar finns 4 lässtugor där mänskor kan träffas och har tillgång till litteratur, man översätter Gamla testamentet till pashtu, man gör fängelsebesök osv.

FMS samarbetar med och stöder ekonomiskt nätverket Middle East concern.

I Nepal har det skett en positiv utveckling, men fortfarande saknar man en grundlag som skulle ge medborgarna religionsfrihet. Paret Westerling är på väg till Nepal igen efter en lång paus, fick vi också veta.

Rolf Steffansson nämnde att den nya grundlagen som skulle garantera religionsfrihet ännu saknas och är ett stort böneämne. Utan denna lag hotas konvertiter av fängelse - det pågå alltså en kamp. FMS samarbetar med vårt lands myndigheter för att försöka trygga en sund utveckling i Nepal och för att trygga mänskliga rättigheter i landet.

Rolf citerade FMS årsbok om en kvinnas vittnesbörd (Joyce) som pga HIV fått uppleva att hon varit utstött men tack vare sin kristna tro blivit återupprättad. Han sade också att Luther sagt att evangeliet är som när man kastar en sten i vattnet, det uppstår ringar som sprider sig. Så är det med evangeliet som utgår från Jesus. Guds kärlek har kostat honom så mycket (Kristi kors) och därför "har vi na mission också när det kostar."

Han nämnde också FMS arbete som inte ska vara "ord utan handling och inte heller handling utan ord". Därför går det praktiska arbetet hand i hand med evangelisationen, förmedlandet av Guds ord.

"Att vandra med de kastlösa kostar mycket för kyrkan i Nepal, men ändå talar de kristna där mera om glädjen än om förföljelsen. Även i Pakistan kostar det för kyrkan att stå upp för minoriteterna."

De kristna i Pakistan säger att de inte vet varför Gud placerat dem där (mitt i allt det svåra) men de tror att Gud blir synlig genom deras närvaro trots hoten mot dem.

Det är viktigt att vi ber för dem.

"Missionen kostade Jesus allt, vi är kallade att dela kostnaden och följa honom." Missonen är Jesu vågrörelse.




Teol. dr Svante Lundgren inledde sitt tal med att citera Joh. 15:20 "Kom ihåg vad jag har sagt. tjänaren är inte förmer än sin herre. Har de förföljt mig, skall de också förfölja er."

Vi får vara glada att vi får leva i ett fritt land, konstaterade Svante Lundgren.
Han nämnde de länder där förföljelsen av de kristna är värst; Nordkorea, Kina, Vietnam, Burma, Eritrea...

Men eftersom han är en "Mellanöstern-freak" (sade han) så talade han mest om de kristna i Mellanöstern.

De är mycket utsatta. Vi kunde börja med Timur Lenks härjningar på 1300-talet men det är bara att konstatera att de kristna i Mellanöstern har en lång historia där det mött förföljelser och övergrepp. Det är ingenting nytt, men det har blivit värre.

Det är också sant att miljoner kristna lever ett tämligen normalt liv. Allt flera undrar ändå över sin framtid.
Bristen på demokrati, mänskliga rättigheter och en skral ekonomi är "allas problem".
Problemen med radikal islam har blivit värre och turbulensen är dålig för de kristna. I kaoset är de kristna och andra minoriteter illa ute (tex. Irak) pga militanta rörelser. Under Saddam Hussein hade alla det dåligt ställt men i det som följde efteråt ligger de kristna särskilt illa till. Det har förekommit kidnappningar och mord, bombningar av kyrkor. Svante berättade om mor Hanna vars 3 söner blivit dödade av extremister.

Kaoset gör att de kristna flyr. De flesta kristna i Irak är etniska assyrier.

Syrien är ett orosmoment. Den tidigare, men brutala regimen, gav en viss stabilitet, men ingen vet vad som kommer sedan. Det kan hända att det blir en etnisk rensning a lá Irak även i Syrien!!

Kristna kvinnor utsätts också för kidnappningar och måste gifta sig med muslimer. De får ingen hjälp av myndigheterna. Svante berättade en gripande berättelse om Farouk var dotter kidnappats av muslimer och tvingats gifta sig med en muslim hon inte känner. Föräldrarna fick träffa sin dotter under 10 minuter under bevakning men hon sade inte ett ord. Farouk sade "Jag håller på att dö invärtes, Jesus Kristus gav mig min dotter, inte dem."

I Egypten har givits löften om att alla ska vara lika inför lagen, men de hårdföra gruppernas inflytande ökar. 100 kopter dödades i fjol i religionsrelaterat våld. Det har varit en kall arabisk vår för de kristna.

Konvertiter har det svårt men är du född kristen har du rätt att vara kristen. Det är den allmänna uppfattningen.

Men 80 % av egyptierna ansåg nyligen att konvertiter ska dö. Då är demokrati, majoritetens åsikt inte bra. Folkupplysning behövs.


Svante nämnde även pastor Yousef Nadarkhani som sitter fängslad i Iran för sin kristna tros skull. Han skulle bli fri om han övergick till islam och avsade sig sin kristna tro. Men det vill han inte göra. Han vill följa Jesus även om det kostar allt.

Allt är ändå inte nattsvart, sa Svante. Många muslimer vill ha religionsfrihet. Nadakhani försvaras i Iran av en muslimsk advokat. De kristna i Egypten upprätthåller de bästa skolorna och de bästa sjukhuset som även muslimer vill använda. De kristna gör ett gott arbete. Tyck inte synd om dem, sa Svante. De är stolta över sin gamla tro och religion som går tillbaka till apostlarnas tid.

Men tecknen är oroande. De kristna drabbas av vardagstrakasserier, man förlöjligar dem i skolorna, de kristna kvinnorna tvingas ibland bära slöja osv. Då blir tanken på att emigrera en lösning på det personliga planet. Detta utarmar kyrkan och det blir en ond cirkel.

Svante Lundgren berättade om "Fyrbåk Libanon" där 1/3 av mänskorna är kristna. Men de ser ändå ingen framtid. Trots det kommer de "att kämpa, dö, fly, emigrera, men de sviker inte Jesus".

Vad kan vi göra för dem? Vi kan be, vi kan stöda tex. via MKV (Martyrkyrkans vänner r.f.)

De förföljda kristna ber inte i första hand om att slippa lidandet, utan de ber om kraft att hålla fast vid sin tro.

Vi tillhör samma kropp, lider en lem, lider alla - deras smärta borde vara vår smärta. Be att de får stanna kvar. Och att de får kraft.

Just nu är det väckelse i Iran, sa Svante, mycket tack vare satellit-TV. Milljoner muslimer kommer till tro.

Vi ska predika hoppet just för att det är så svårt, annars är vi inte Jesus Kristi kyrka, sa Svante avslutningsvis.


Mitt sammandrag från FMS sommarfest i Kronoby 15.6.2012
Foto: Joanna Lindén, informatör FMS



Tidigare höll teol.dr Svante Lundgren ett föredrag om Islam och kristendom i Mellanöstern:
http://minkristnasamhllsblogg.blogspot.fi/2012/03/islam-och-kristendom-i-mellanostern.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar