Powered By Blogger

lördag 31 december 2011

Nyår 2011-2012


"Jag vet vilka tankar jag har för er, säger HERREN, nämligen fridens tankar och inte ofärdens för att ge er en framtid och ett hopp. " Jer. 29:11

Joh. 14:27, Jer. 10:10

Johan Candelin i Öt om Mellanöstern, egna tankar.

"Thank you, Lord for giving me
the brand new year ahead.
Help me live the way I should
as each new day I tread.

Give me gentle wisdom
that I might help a friend.
Give me strenght and courage
so a shoulder I might lend.

The year ahead is empty
help me fill it with good things
Each new day filled with joy
and happiness it brings.

Please give the leaders of our world
a courage born of peace
that they might lead us gently
and all the fighting cease."


(Charlotte Anselmo)
Tack till Ewa-Lotte L.


Guds trofasta löften består och hans ord står fast även om det är oro i världen. Hans tankar är fridens tankar oberoende av hur det stormar kring oss. Han vill ge oss en framtid och ett hopp - som inte rubbas av denna världens larm och strider. Hans frid är inte en sådan som världen ger, men han säger i sitt ord, genom Jesus Kristus, att vi inte ska oroas eller vara modlösa. "Frid lämnar jag efter mig åt er. Min frid ger jag er. Inte ger jag er en sådan frid som världen ger. Låt inte era hjärtan oroas och var inte modlösa." (Joh. 14:27)


Mänskligt sett är det kris på många håll i världen; världsekonomin är i obalans och det råder upprorsstämning i många länder. Diktaturerna vacklar och faller sönder och det är svårt att förutse utvecklingen på många håll i världen.

(KL)


Johan Candelin får komma till tals i Öt (lördag 31.12.2011) och han har intressanta synpunkter på bla. Mellanöstern-problematiken.

Johan berättar om hur han var med på Tahrirtorget i Kairo när ropen på "frihet, frihet, frihet" skallade samt krav höjdes på att militärrådet måste avgå efter att man störtat Mubarak. Där och då skrevs världshistoria.

Det är lätt att hålla med Candelin när han säger att han undrar över hur det ska gå med fredsavtalet med Israel om de konservativa muslimska krafterna tar makten i Egypten. "Om salafisterna - och det Muslimska brödraskapet får absolut majoritet i parlamentet och därmed också rätt att ändra grundlagen." Folkupproret på Tahrirtorget kan vara första sidan i en bok som skrivs med egyptiernas blod, funderar han vidare."Hoppet står till Amr Moussa, Egyptens Sauli Niinistö, den man som man räknar med att blir Egyptens nästa president. Amr Mousa är muslim, realpolitiker och folkets storfavorit, säger Candelin som haft turen att arbeta tillsammans med hans kanslichef och Hany Hanna, kristen kopt och en av ledarna för revolutionsrådet med goda kontakter till Muslimska Brödraskapet.

- Vilken väg ska Egypten ta?

Frågan gäller också de andra länderna som upplevt den arabiska våren: Tunisien, Jemen, Libyen och Syrien.

Johan skriver att det är fyra saker som snarast borde ske i dessa länder för att en utveckling mot demokrati ska vara möjlig:

"Först ska diktatorn bort, sedan hans medlöpare. Efter det borde man hitta en person som är allmänt respekterad som kunde ta över för en övergångsperiod och lotsa landet in i en demokratisk riktning. Så snart som möjligt borde det hållas demokratiska val där man får en regering och en president som har folkets stöd. Alla fyra kraven måste fyllas, och om inte alla fyra ben är stabila är stolen ostadig."

Candelin menar att man inte kan jämföra den arabiska våren med diktaturernas fall i Östeuropa eftersom de östeuropeiska staterna hade ett klart mål: EU och Nato. Arabvåren har inga liknande mål, säger Candelin och undertecknad är böjd att hålla med honom.

Vilken blir Egyptens väg, blir den Turkiets eller Saudiarabiens? Vägvalet får globala följder, fortsätter han. Facebook och ny teknik har spelat en stor roll för den arabiska våren eftersom nittio procent av dem som började demonstrera på Tahrirtorget var unga  och nittiofem procent av dem hade tillgång till Facebook. På 48 timmar lyckades men nå 400 000 människor. Facebook och kontaktmöjligheter är bra - men också farliga eftersom protesterna fortsätter och det gör vilken regering som helst handlingsförlamad, läser vi vidare.

Johan funderar vidare över USA:s förhållningssätt till den arabiska våren och Egypten, samt EU:s. Det är bara en tidsfråga innan Iran har kärnvapen och Obama har misslyckats med sina relationer till muslimska länder, fortsätter han.

"År 2012 blir ett oroligt år också i Europa. Jag tänker på Europas kris som framförallt en moralisk kris, inte främst en ekonomisk. Bolagstanken fungerar inte då alla medlemsländerna inte bryr sig om att följa spelreglerna."

Vi har i vårt eget land målmedvetet byggt upp välfärden, betalat vår skatt, fattat demokratiska beslut och även varit beredda att hjälpa andra länder ekonomiskt. Nu måste vi inleda en nedmontering av välfärden, landets riksdag mister möjligheten att besluta om landets tillgångar samt hotas också av risken att förlora insynen i hur pengarna används om den Europeiska stabilitetsmekanismen, ESM, inrättas år 2013, fortsätter Candelin. "ESM kommer att hemligstämpla beslut och de ansvariga åtnjuter åtalsskydd. Finland är byggt på lag och det som nu är på gång i EU går åt helt motsatt håll."

"Vi måste inte sitta i det europeiska finrummet. Vi har inte råd med den sortens popularitet om det innebär att vi så bländas av Europas neonljus att vi inte längre ser det svaga skenet från våra åldringars sjukfönster. Byråkraterna i Europa har inte det sociala och moraliska perspektiv (?) som behövs för att den enskilda människan ska må bra."

Finland ska stå på sig och följa sin egen linje, säger Candelin och berömmer finansminister Jutta Urpilainen, som han tycker att har utvecklats oerhört starkt de senaste åren och som gör rätt i att stå på sig och försvara våra rättsprinciper, enligt Johan Candelin.

Öt (Österbottens tidning) 31.12.2011 (Johan Candelin berättade och Yrsa Slotte lyssnade och skrev)

Johan Candelin är född 1948 i Borgå och bor i Karleby. Han är prost och har verkat som kyrkoherde i Gamlakarleby 1982-1996. Han är grundare av First Step Forum (ett internationellt forum som arbetar med att förebygga konflikter) och är ordförande för Martyrkyrkans vänner sedan 1982, stadsfullmäktigeledamot (KD) Karleby. Candelin valdes till Årets österbottning 2010.

Mitt sammandrag av artikeln.


Tilläggas kan att jag tycker att Johan uttrycker sig bra om situationen i Egypten och om den arabiska våren, men jag delar kanske inte helt hans tankar om ESM, EU och Finlandspolitiken, men jag håller med om att det vi upplever globalt just nu är en moralisk och politisk kris. Stefan Wallin har i detta fall uttryckt sig bra: Grekland har gjort moralkonkurs. Och visst kan Finland med gott samvete visa framfötterna i EU eftersom vi värnat oss om kristna grundvärderingar, demokratiska rättigheter, rättskydd och byggt upp vår välfärd, skött vår egen ekonomi, betalat och betalar höga skatter och även hjälpt andra länder i mån av möjlighet. Finland kunde utöka sitt inflytande inom det internationella samfundet och ta ett större ansvar samt stöda Israel och därmed en demokratisk och fredlig utveckling i Mellanöstern. Inompolitiskt måste vi dock se till att fasthålla och återgå till de kristna grundvärderingar som vi av gammalt hållit fast vid; dvs värna om familjepolitiken (traditionella äktenskaps- och familjefrågor), värna om de svagaste och de mest utsatta i vårt samhälle (abortpolitiken är ingenting vi kan skryta med), men även ta ett större ansvar för de ökande flyktingströmmarna i världen samt bättre stöda och uppmärksamma situationen för kristna som förföljs för sin tro på så många olika håll i världen.


Många böneämnen finns när vi tänker på förföljda och/eller utsatta kristna systrar och bröder och medmänniskor runt om i världen. Nämnas kan länder som Filippinerna (naturkatastrofen; tropisk storm), Nigeria (Boko Harams härjningar med kyrkbränder som följd och slaktande av kristna som vägrat böja sig för islam) som omvärlden också har fördömt, de isolerade kristna systrarna och bröderna i Nordkorea, där folket överlag också lider av svält och en ondskefull regim, Pakistan, Indien, Iran, etniska utrensningar i Irak (de kristna), folkmordet i Syrien, Kina osv.

Israel är redan nämnt men är fortsättningsvis ett stort böneämne: en liten demokratisk stat omgivet av länder som ifrågasätter dess existensberättigande och som ständigt hotar landet på olika sätt. Situationen i Vitryssland (i hjärtat av Europa) är också bekymmersam. Här styr en diktator med järnhand och många är de politiska fångarna (fd. presidentkandidater, valarbetare, mänskorättsaktivister osv.)  bakom järngaller, hotade av KGB:s tortyr, arbetsläger och långa fängelsestraff. Här är EU:s och omvärldens fortsatta bojkott och fördömande av regimen mycket viktig.

Vi får inte glömma att tacka Gud för vårt eget trygga fosterland och be att han fortsätter att hålla sina beskyddande händer över oss. Och drar vårt land och vårt folk närmare sig, i sann omvändelse och till tro på hans heliga Ord. Ännu finns det tid att söka hans ansikte - han som är Fridsfursten, men också den helige och rättfärdige:

"Men HERREN är den sanne Guden, han är den levande Guden, den evige Konungen. För hans vrede bävar jorden, och folken kan inte uthärda hans förbittring." Jer. 10:10

Som troende vet vi att vi tillhör Gud, trots att världen är i den ondes våld. "Vi vet att Guds Son har kommit och gett oss förstånd, så att vi känner den Sanne, och vi är i den Sanne, i hans Son Jesus Kristus. Han är den sanne Guden och det eviga livet. Kära barn, var på er vakt mot avgudarna." (1 Joh. 5:19-21)

Äran och makten och starkheten tillhör vår Gud och Lammet. Amen (Upp. 5:12).



















Foton: Kerstin L. (Fyrverkerier)

1 kommentar:

  1. Wow, incredible blog layout! How long have you been running a blog for? you make running a blog glance easy. The whole glance of your web site is fantastic, as neatly as the content!

    PlayStation 4
    iPhone and iPad

    SvaraRadera