Powered By Blogger

torsdag 9 februari 2017

MKV - Uganda och Sri Lanka

Martyrkyrkans vänner r.f. rapport 5/2017 (Ordf. Johan Candelin)



Tack- och böneämnen:

UGANDA och SRI LANKA









Prayer bulletin: 

Mera skräck i Ugandas östra regioner

UGANDA

"I Östra regionen i byn Katira i Budaka-distriktet med muslimsk majoritet är Katira-församlingen med sina 500 medlemmar inte ovan med hot, skrämsel och trakasserier. Fastän Budaka-distriktet blir allt mera känt för intensifierad våldsam förföljelse, har attacker mot församlingar som samlats till gudstjänst hittills begränsat sig till muntliga påhopp och stenkastning. Söndag kväll den 15 januari var omkring 80 troende, ungefär 50 män och 30 kvinnor, samlade till bön när en mobb bestående av cirka 90 lokala muslimer attackerade församlingen och ropade ”Bort med pastorn!”. Muslimernas ilska kom av att muslimer konverterat till kristendom. Pastor Moses Mutasa var utanför och intervjuade några besökare när mobben kom mot kyrkan och han flydde för sitt liv och har inte setts till sedan dess. Åtta andra församlingsmedlemmar saknas också. Ett stort antal troende misshandlades och bands, och 15 av kvinnorna våldtogs. Det tog två timmar innan polisen kom till platsen och först då skingrades angriparna.

Följande morgon samlades en stor grupp lokala kristna, många djupt traumatiserade och alla arga. I tron att det var nödvändigt att visa styrka, kom de överens om att hämnas genom att förstöra en lokal moské. Lyckligtvis kunde pastor Musa Mukenye lugna ned de upprörda kristna och övertyga dem om att inta en förlåtande attityd och låta myndigheterna skipa rätt.

”Det här var en ondskefull handling”, sade Mukenya ”och polisen borde inte ge sig innan angriparna är arresterade och ställda inför rätta.” Tyvärr har straffrihet varit en nyckelfaktor som ökat förföljelsen av den kristna minoriteten, inte enbart i Budaka utan i hela Östra regionen.

Analytiker har länge påpekat att medan decentraliseringen verkligen har lett till en minskning i konflikter på nationell nivå, har dessa ersatts med konflikter på lokal nivå. I årtionden har regeringen skapat allt fler och mindre administrativa distrikt – antalet har ökat från 34 år 1990 till 111 idag – medan makten har koncentrerats till distriktsnivå. Det här har dessvärre gjort livet svårt för kristna som bor i distrikt med muslimsk majoritet där rättigheterna i Ugandas grundlag allt oftare ersätts av fundamentalistisk islam."

(Källa: http://rlprayerbulletin.blogspot.com)

- "Vi ber att Gud, vår himmelske Far ingriper i Katira så att de som saknas kan finnas, de som sårats blir helade och de traumatiserade och sörjande blir tröstade. Vi ber också att de skyldiga ska ångra sig och bli frälsta och att Kristus fortsätter att bygga sin kyrka i Östra regionen."





SRI LANKA

- "Vi ber för de troende från Kithu Sevana bönecenter som förstördes av en mobb i januari. Kamal Wasantha, församlingens ledare har försäkrat att församlingen kommer att fortsätta att träffas. ”Inga attacker kan hindra oss. Vi kommer att fortsätta att träffas och be under ett träd.” Trots att attacken gjorde att den kristna gemenskapen bestående av 15 familjer och 20 andra troende inte längre har någonstans att samlas, har de ingen önskan om hämnd.

Den 5 januari attackerade en grupp människor, enligt uppgift ledda av en buddistmunk, kyrkan i Paharaiya i nordvästra Sri Lanka. Uppgifterna om mobbens storlek varierar, men en lokal källa rapporterade att den bestod av upp till 200 personer.

”Först hotade de oss muntligt”, berättar Wasantha. ”Sedan kom de med träkäppar, järnstänger och knivar och förstörde allt.” Människor vädjade till angriparna att inte förstöra deras gudstjänstlokal. Centret, som byggts för över 15 år sedan, har aldrig attackerats tidigare, bara hotats. Det här är första incidenten av den här omfattningen, en verklig katastrof.

En incident den 1 januari hade gjort två pastorer oroliga; en buddistmunk hotade dem med ”ett allvarligt straff” ifall de fortsätter att leda församlingen i lovsång. De gjorde en anmälan till polisen och varnade andra kristna. Den 5 januari kallades de två pastorerna och munken till polisstationen. Attacken skedde samma kväll. Omkring 200 vittnen namngav munken och 12 andra personer som deltog i attacken. De anklagade går fria mot borgen.

Församlingen växte snabbt och eftersom medlemmarna kom från andra religioner, drog detta till sig de militantas uppmärksamhet. Wasantha, som själv konverterat från buddismen, sade att han ”inte kan överge sin uppgift bara på grund av attackerna”. Han tillade att det finns människor i byn som inte tolererar att buddister byter sin religion till kristendom. Wasantha vill stanna i den kristna gemenskapen trots attackerna. Han är inte villig att flytta, fastän han har hotats till livet. Vi ber för hans församling och dess ledare att Gud ger dem frimodighet och vishet att fortsätta sitt arbete i Paharaiya. Må Gud leda många fler till tro på Kristus genom de troendes liv och må församlingen vara till stor välsignelse till hela området."

(Källa: www.worldwatchmonitor.org)


Martyrkyrkans vänner r.f.



Foto: KL

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar