Powered By Blogger

fredag 3 februari 2017

MKV - Myanmar/Burma och Sudan

Martyrkyrkans vänner r.f. rapport 4/2017 (Ordf. Johan Candelin)



Tack- och böneämnen: 

MYANMAR/BURMA och SUDAN









Viikkoraportti:
http://us1.campaign-archive2.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=e5b51e000a

Prayer bulletin:
http://us1.campaign-archive1.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=c8af0cadfe

Kristna kachinfolket flyr igen undan den burmesiska armén, pastorer fängslade


MYANMAR/BURMA

"Den burmesiska armén har trappat upp sin militäroffensiv mot det kristna kachinfolket vars markområden de vill exploatera i norra delen av landet. Strider mellan armén och etniska separatistorganisationer bröt ut i området i november och tvingade över 50 000 att fly till delstaten Shan och gränsområdena vid den kinesiska gränsen. Den burmesiska arméns tjänstemän rapporteras ha uppgivit att de tagit kontroll över gränsstaden Mong Ko i december och uppmanat dem som flytt att återvända till sina hem. Den humanitära situationen är fruktansvärd med tusentals kachiner som tvingats fly från internflyktinglägren och söka skydd i Kina. Enligt rapporter har myndigheterna hindrat humanitär hjälp att nå fram till flera av konfliktområdena. Burmaexperten Bertil Lintner kommenterade situationen den 19 januari:

”Efter en 17-årig respit [vapenstillestånd från 1994 till 2011] och nu under en folkvald regering har delstaten Kachin aldrig upplevt så förödande och destruktiva strider.”

Efter över fem års intensifierade konflikter sedan år 2011, står många från kachinfolket inför ett förlängt flyktingskap och vill förtvivlat återvända hem.

Den 24 december tog militärbefäl från den burmesiska armén till fånga två pastorer från Kachins baptistsamfund, Dom Dawng Nawng (65) och La Jaw Gam Hseng (35). Pastorerna hade tidigare hjälpt journalister att dokumentera hur civila byggnader hade förstörts, inklusive den katolska kyrkan St Francis Xavier i Mong Ko i grannstaten Shan. Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) hade pastorerna fått ett samtal från militärbasen Byuha Gon och inbjudits att komma och säkra frigivningen av ett gift par. De åkte dit för att förhandla om parets frigivning, vilket lyckades och armén frigav paret, men grep i stället pastorerna. Pastorerna sågs senast på kvällen den 24 december när de åkte motorcykel till militärbasen. Den 16 januari uttryckte HRW allvarlig oro över att regeringen förnekade att militären hade fängslat de två männen. Tre dagar senare bekräftade armén emellertid att man hade fängslat pastorerna av nationella säkerhetsskäl för att de hade fungerat som ”informatörer och spridit falska nyheter på beväpnade upprorsmakares vägnar”.

Baptistsamfundet hade begärt att de två männen överlämnas till polisen i Mong Ko så snart som möjligt, vilket också skedde den 22 januari, och pastorerna fördes då till polishäktet i staden Muse. Den 25 januari åtalades pastorerna för olaga kopplingar till en beväpnad etnisk grupp, anklagelser som baptistsamfundets ledare förnekar.

Det är absolut nödvändigt att de soldater som förde bort och olagligen häktade pastorerna ställs till svars. Som HRW:s vice direktor för Asien, Phil Robertson, konstaterade: ”De som utför allvarliga övergrepp i delstaterna Kachin och Shan måste ställas inför rätta. Grymheterna kommer inte att upphöra så länge som militären kan begå brott mot civila utan att straffas.” Faktum är att två år efter att burmesiska trupper natten mellan 19 och 20 januari 2015 begick ett barbariskt brott med våldtäkt, tortyr och mord på två kachinmissionärer har ännu ingen ställts till svars för brottet."

(Källor: http://rlprayerbulletin.blogspot.com, www.assistnews.net)


- "Vi ber om ett slut på straffriheten och om kraft och tröst för våra bröder och systrar i delstaterna Kachin och Shan som lidit och förföljts så länge. Vi ber speciellt om beskydd för de två fängslade pastorerna och att de snart befrias. Må Gud uppmuntra och styrka landets troende var de än befinner sig."



SUDAN

"Kristna i Sudan ber om fortsatta förböner för de tre fängslade kristna (se Veckorapport 1/2017) som den 29 januari fick sina domar. Domstolen dömde Petr Jasek till 20 års fängelse för spionage, till sex månaders fängelse för ryktesspridning som underminerar statens auktoritet, till böter på 100 000 sudanesiska pund (motsvarar cirka 14 900 euro eller 141 000 kronor) för arbete inom en medborgarorganisation utan tillstånd, samt till ett års fängelse var (att avtjänas efter varandra) för att han hetsat till stridigheter mellan grupper, gjort intrång på och fotograferat militärområden och -utrustning, samt illegalt tagit sig in i landet.

Pastor Hassan Abduraheem Kodi Taour och Abdulmonem Abdumawla dömdes båda till tio års fängelse för medhjälp till Jaseks spionage, och till ett år var för att hetsat till stridigheter mellan grupper och för ryktesspridning som underminerar statens auktoritet (fastän det lagliga maximistraffet för det sistnämnda brottet är sex månaders fängelse). Alla dessa domar ska avtjänas efter varandra. Advokaterna har uppgivit att de kommer att överklaga domen inom 15 dagar.
Vi ber att de tre dömda kristna får känna av Herrens kraft och tröst under sina prövningar och vi ber om vishet för de advokater som försvarar dem och för en rättvis besvärsprocess, samt att de tre männen snart ska frikännas."

(Källor: meconcern.org, www.worldwatchmonitor.org)

Martyrkyrkans vänner r.f.


Foto: KL

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar