Powered By Blogger

onsdag 20 september 2017

MKV - Jemen och Egypten

Martyrkyrkans vänner r.f. rapport 30/2017 (Ordförande Johan Candelin)



Tack- och böneämnen:

JEMEN och EGYPTEN







Viikkoraportti:
http://mailchi.mp/7c2da3f99f3c/mky-viikkoraportti

Prayer bulletin:
http://mailchi.mp/ef6e23c702e4/fmc-prayer-bulletin

Kidnappad präst frigiven i Jemen

JEMEN

"Fader Tom Uzhunnalil, en salesiansk präst från Indien, som kidnappades i Jemen den 4 mars 2016 (se Veckorapport 1/2017) har blivit frigiven. I ett uttalande den 12 september bekräftade Apostoliska vikariatet i södra Arabien att fader Tom hade frigivits och tackade alla som hade burit honom i bön under de senaste 18 månaderna. Omans informationsministerium tillkännagav att omanska myndigheter hade spelat en roll i säkrandet av hans frigivning genom förbindelser med parter i Jemen.

Fader Tom togs till fånga vid en räd som en grupp beväpnade män gjorde mot ett vårdhem nära Aden när 16 personer dödades. Det har rått osäkerhet om hans uppehållsort och skick ända sedan kidnappningen. Vårdhemmet i Aden som utsattes för räden drevs av Moder Teresas nunneorden Missionaries of Charity. Bland de 16 som dödades i attacken fanns fyra missionärsnunnor (två från Rwanda, en från Indien och en från Kenya) och flera av deras assistenter (inklusive några från Etiopien och några jemenitiska muslimska arbetare). Fader Tom bodde på vårdhemmet vid tiden för räden.

Situationen i Jemen är fortsättningsvis en mänsklig tragedi på grund av den pågående våldsamma konflikten, brist på mat och en koleraepidemi."

(Källa: www.meconcern.org)

- "Vi tackar Gud för frigivningen av fader Tom och ber att han får uppleva Herrens frid och Hans fysiska, känslomässiga, psykiska och andliga kraft och helande när han återhämtar sig från sin prövning. Vi ber också att de drabbade och traumatiserade av morden vid vårdhemmet får uppleva Herrens tröst. Må gärningsmännen ångra sig och vända om och finna ett nytt liv i Jesus. Vi fortsätter att be att de kristna i Jemen får ha Herrens beskydd och ledning på varje område i livet och i sina vittnesbörd, och att fred och rättvisa ska återställas i landet och att humanitär hjälp ska nå fram till de behövande."



EGYPTEN

"Onsdag kväll den 28 juni försvann 16-åriga Marilyn. Hennes mor sökte överallt utan att hitta henne. ”Några människor berättade för oss att hon hade kidnappats av en ung man vid namn Taha. Han hade fört henne till en gård där han arbetar”, berättar fader Boutros Khalaf i byn Balansora i provinsen Minya. Marilyns far, Medhat Saad Edward berättar: ”Jag har lämnat in en rapport till två polisstationer och gett kidnapparnas namn och platsen där de gömmer min dotter, men polisen har inte arresterat dem. De har inte ens kontaktat Tahas bror som bor i byn och har kontakt med Taha.” Nyligen postades det videor av Marilyn på webben. Där säger hon att hon konverterat till islam. I en av filmsekvenserna håller hon en koran och i en annan är hon beslöjad och verkar återge det som dikteras för henne genom en hörlur.

Fader Khalaf tillade: ”Den 14 augusti lade åklagaren ner Marilyns fall. Vi har gjort allt vi kunnat för att få tillbaka vår flicka. Vi har till och med sänt ett klagomål till president Sisi, inrikesministern och många andra viktiga personer. Hennes familj lever i bitterhet och smärta och vi vet inte längre vad vi ska göra. Vi vet ingen råd… Det råder också skräck, panik och rädsla bland alla kristna i vår by. De oroar sig för sina barn. Ingen fader låter sin dotter gå ensam längs gatan längre. Han går med henne eller sänder hennes mor eller bror med som sällskap.”

”G”, en egyptier erkänner att han, innan han lämnade islam, var med i ett nätverk som aktivt hade koptiska flickor som sin målgrupp. Han berättar att kidnappning av sådana flickor nu nått rekordhöga siffror. Strategin kan vara subtil: ”En muslimsk pojke säger till en kristen flicka att han älskar henne och vill konvertera till kristendom för hennes skull”, förklarar ”G”. ”De inleder ett romantiskt förhållande tills de en dag beslutar sig för att ”rymma” tillsammans. Vad flickorna inte vet är att de i själva verket blir kidnappade. Vanligen kommer de inte att gifta sig med sin kidnappare utan med någon annan.”

”G”, som känner grupperna inifrån, säger: ”Kidnapparna får stora summor pengar. Polisen kan hjälpa dem på olika sätt och när de gör det kan också de få sin del av den penningbelöning som kidnapparna får av organisationer med islamisering som mål. Belöningssumman är högre om flickan har högre status, till exempel är dotter till en präst eller kommer från en välkänd familj. I vissa fall ger polisen kidnapparna narkotika som de har beslagtagit. Narkotikan ges åt flickorna för att försvaga deras motstånd när de pressas. Jag vet till och med om fall där polisen erbjöd sig att hjälpa att misshandla flickorna för att få dem att recitera den muslimska trosbekännelsen.

”De som kidnappar kristna flickor blir sällan arresterade eller åtalade”, säger ”G”. ”Exempelvis rapporterar polisen inte om fallet som en kidnappning utan säger att flickan ”försvunnit”. På så sätt skyler man över brott som begåtts av personer de ser som sina ”muslimska bröder”.”
Medan många kidnappare går med i detta för pengarnas skull så är enligt ”G” målet med nätverket att stärka islam och försvaga kristendomen. ”Nätverken har tiotusentals medlemmar och finansieras av rika muslimer, huvudsakligen från Saudiarabien. Ibland plundrar eller stjäl de också från kristna företag för att finansiera sina planer”, berättar han."

- "Vi ber för att Marilyn ska friges och få återvända till sin familj och att Herren ska trösta och styrka henne och hennes familj under denna svåra tid. Vi ber också om beskydd och vishet för ”G”. Vi ber att myndigheterna ska göra allt de kan för att skydda den kristna minoriteten i Egypten och speciellt de unga flickorna."


(Källa: www.worldwatchmonitor.org)


Martyrkyrkans vänner


Foto: KL (Pedersöre kyrka)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar