Det blev en bra Fokus-start och Boris Salo betonade i sin undervisning det som Luther också betonat dvs Guds 10 bud, trosbekännelsen och bönen Fader vår.
- Vi får livsmod och vardagsork när vi håller Gud för helig, när vi lever i hans rike och vilja, lever i och av hans förlåtelse, sa Boris. Även sångerna och -sångtexterna passade så bra in i sammanhanget och återkom flera gånger (tex. "Grip du mig helige Ande"). Helena nämnde i sin fina inledning om vikten att vi ber för vårt land och uppskattar dess frihet och vi sjöng också "Bevara, Gud vårt fosterland." Det finns också plats att komma med i skaran av lekmän med uppgifter tex. välkomnarna, barnfokus och serveringen behöver mera förstärkning.
Och varje gång konstaterar vi som mötesledare hur viktig förbönen är inför uppdraget att leda Fokus-samlingarna.
***
Senaste söndag 10.9 var det Camilla Wilhelmssons tur att vara mötesledare och hon fäste i sin inledning vikten vid våra prioriteringar. Hur tar vi vara på tiden och vilan? Hon nämnde också att bönen blivit allt viktigare för henne. Camilla hade bemödat sig om att dekorera ett bord med fina ljus och rönnbärskvistar.
Vid pianot denna gång satt Fanny Sjölind. Matti Aspvik som var kvällens undervisare uppehöll sig mycket vid det som han såg som problem med samtal och debatter i det offentliga rummet. Aspvik är något av en väckelseförkunnare och det fanns många guldkorn i hans undervisning. Han framhöll starkt mänsklig svaghet och sade bla. "att det är svaga mänskor som måste våga föra fram evangelium." Det är syndare som behöver frälsning och vi behöver alla Jesus Kristus. Matti hör kanske inte till dem som starkast betonar vikten av rätt lära, utan han framhåller snarast evangelisationen som det primära. "Det är inte en religion vi tror på" sade han.
(De två behöver ju inte ta ut varandra eftersom Jesus och hans lära hör ihop. Det handlar ju om vilken Jesus vi tror på! Det är en bibelfråga. Min egen kommentar). Mänsklig svaghet får dock inte vara en ursäkt för att inte bemöda sig om att det man undervisar inte är rätt, sunt och bibelenligt.
Man måste dock ge honom rätt i att det i många fall kan vara svårt att få komma till tals med ungdomar om kristen tro därför att debatten om homosexualitet och kyrka har gått så het och många stänger då sina öron redan i förväg. Därmed inte sagt att frågan inte är mycket angelägen.
Jag håller dock inte med om att man inte fritt skulle få debattera och diskutera, många saker klarnar ju då. Även vilsegångna överherdar, lärare och andra behöver tillrättavisas ibland, men inte alla vågar gå in i debatten. Bibeln lär att herdar har ett större ansvar. Uttrycker de sig offentligt, har man rätt att bemöta dem offentligt. Sedan är det naturligtvis viktigt att hålla en saklig ton. Jag har själv märkt att många tyvärr inte klarar av att skilja mellan sak och person hur vänligt man än uttrycker sig.
Det är ju i olika sociala medier som mänskor möts i dag och också vill diskutera så det borde vara viktigt att även församlingsanställda tog sig tid att läsa och även delta i viktiga diskussioner och debatter, inte minst för att hålla sig uppdaterade om saker och ting.
Det var glädjande många barn på samlingen i söndags och vi ska hoppas och be att det finns flera föräldrar och även andra som är villiga att ta sig an uppgifter i barnfokus så att också barnen får ordentlig undervisning och så att uppgiften inte blir alltför betungande för ett fåtal.
En mycket angelägen sak borde vara att flera samlades till bön innan mötet. Från kl. 16.00 ber vi för olika böneämnen och från 16.30 ber vi för dem som har uppgifter samma kväll. Alla kan vara med i bön.
För övrigt har vi ingenting att förhäva oss över. Men: Se på Jesus!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar