Powered By Blogger

tisdag 17 januari 2017

MKV - World Watch List 2017 och Uganda

Martyrkyrkans vänner r.f. rapport 2/2017 (Johan Candelin)

Tack- och böneämnen: World Watch List 2017 och UGANDA
















Prayer bulletin:
http://us1.campaign-archive2.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=2b61509a07

Lovsång - praise: "The Victor" (Keith Green)
https://www.youtube.com/watch?v=lNiLiKyAon8


Årets World Watch List med de 50 svåraste länderna för kristna – bön behövs fortfarande

WORLD WATCH LIST 2017

"Det 15 året i rad toppar Nordkorea listan, medan Somalia har stigit från sjätte till andra plats. Nio av de tio första på listan fanns med också på fjolårets lista. Jemen kom in som nionde och Libyen föll till nr 11. Somalia (2), Afghanistan (3), Pakistan (4), Sudan (5), och Iran (8) steg högre upp på listan, Syrien (6) och Irak (7) sjönk något nedåt.

Kristna är en liten och sårbar minoritet i majoriteten av länderna på listan. I 41 av de 50 länderna utgör de mindre än 15 % av befolkningen och i 27 länder mindre än 5 %. Islamisk extremism är fortsättningsvis den vanligaste orsaken till press på de kristna och den ökar kraftigast i Afrika, där fler människor dödades för sin kristna tro än någon annanstans i världen. När islamisk extremism sprids västerut från Somalia över den afrikanska kontinenten, drabbas så gott som alla länder från Kenya och norrut.

En allt vanligare form av religionsförföljelse är den avsiktliga förstörelsen av hem, kyrkor och byar som utförs av extremister vars mål är att utrota kristendomen från ett bestämt område. Detta finns i omfattande grad i norra Nigeria, Syrien och Irak där man efter att människorna har drivit ut, har plundrat hem, förstört kyrkor och förgiftat byarnas vattenkällor. I Nigeria stjäl man boskap och bränner skördar med den uttryckliga avsikten att det för dem som flytt blir så gott som omöjligt att återvända hem utan betydande bistånd och investeringar för att iståndsätta området på nytt. Utöver dessa, utgör de allmänna ”ensamvarg-attackerna”, utförda av enskilda extremister, för dem som har möjlighet att bidra till förändring och till att bygga upp, ett orosmoment när det gäller den egna och familjens säkerhet.

Några centrala fakta:

* Nordkorea är igen nummer ett – som landet har varit sedan 2002.

* Pakistan stiger till fjärde på listan med en våldsnivå som till och med är högre än i norra Nigeria.

* I och med att hindunationalister angriper kyrkorna, är Indien högre än någonsin, på plats 15.

* I Laos, Bangladesh, Vietnam och lilla Bhutan, blir det allt svårare för kristna.

* Islamisk extremism underblåser förföljelse i 14 av de topp-20 länderna, och i 35 av topp-50.

* Sudan stiger till femte plats när president Omar al-Bashir försöker uppfylla sitt skryt från 2011: ”Nu kan vi införa sharia här.”

* Turkiet stiger till 37 när president Erdogan utnyttjar den misslyckade statskuppen 2016 för att rensa ut motståndare och driva landet mot ökad islamisering.

* Krigen i Mellanöstern fortsätter att fånga in kristna i korselden: det krigshärjade Jemen återkommer till topp-tio, medan kristna i Syrien och Irak fortsätter att utgöra mål för militanta islamister.

* Och trots allt växer kyrkan.

"Ingenting kan stoppa kyrkans tillväxt." Medlem i Kinas ministerium för den nationella säkerheten, hört i juni 2016."


(Källor: www.opendoorsuk.org/persecution, www.worldwatchmonitor.org)



Open Doors: World Watch List 2017
https://www.open-doors.se/vart_arbete/wwl2017/




World Watch List 2017

- "Som Open Doors konstaterar: “Vi hoppas att denna information inte enbart ska ge dig information om tillståndet för förföljda kristna runt om i världen, utan också ska inspirera dig att be, ge och höja rösten för dem.”

Vi ber för våra troende bröder och systrar i dessa länder där man måste betala ett pris för valet att vara kristen, ibland ett mycket högt pris. Vi ber att Guds frid, som övergår allt förstånd, ska bevara deras hjärtan och tankar i Kristus Jesus (Fil 4:7). Och vi ber att barmhärtighetens Fader och all trösts Gud ska trösta dem i all deras nöd, så att de kan trösta dem som är i nöd med den tröst de själva har fått från Gud (2 Kor 1:3-4). Må Herren hjälpa dem att frimodigt predika sitt Ord (Apg 4:29) så att många fler får höra evangelium och finna nytt liv genom Jesus Kristus."




UGANDA

"Vi ber för den unga kvinna i östra Uganda som vid en julgudstjänst valde att tro på Jesus och senare av muslimska släktingar tvingades ta gift.

Sandra Summaya (24) berättar: ”Jag fylldes av stor frid när pastorn bad för mig och jag tog emot Jesus som min frälsare. Senare vittnade jag för min bror, som direkt anklagade mig för att vara otrogen och utstött från familjen och den muslimska gemenskapen. Jag kände stor smärta inombords av de kränkande orden.”

Den 1 januari samlades Summayas familj och några släktingar i den huvudsakligen muslimska byn för att fira nyåret med en gemensam måltid. Där läste en farbror en Bibelvers för henne och sa att den betydde att Gud skulle beskydda henne från skada, också från sjukdom om hon skulle äta gift.

”Han sade: ’Tror du att Issa [Jesus] kan beskydda dig från gift som det står i Bibeln?’ och jag svarade ’Ja’”, berättar Summaya. Genast tvingades jag ta giftet för att bekräfta min tro på Bibeln. Jag kunde inte förneka Bibeln, så jag åt råttgiftet.” Snart blev hon allvarligt sjuk.

”Jag fick allvarliga magsmärtor och kräktes och ropade på hjälp. Jag fördes bort från hemgården ut i vildmarken. Där bands jag vid ett träd och lämnades att dö.”

Hennes höga rop väckte en kristen granne som rusade till platsen och förde henne till en läkare som räddade livet på henne. Vi ber att Summaya ska bli helt återställd och beskyddad så att hon kan fortsätta att vara ett frimodigt vittne för Jesus, och vi ber att hon inte ska tvivla på Guds kärlek och omsorg.

Denna incident är bara den senaste i en lång serie av attacker mot kristna i östra Uganda. Vi ber om beskydd för de troende i detta område och att eventuelle kommande attackplaner avslöjas."

(Källa: assistnews.net)


Martyrkyrkans vänner r.f.



Foto: KL

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar