Powered By Blogger

torsdag 12 januari 2017

MKV - Turkiet, Egypten, Iran, Sudan, Nepal, Jemen och Pakistan

Martyrkyrkans vänner r.f. rapport 1/2017 (Ordf. Johan Candelin)



Tack- och böneämnen:

TURKIET, EGYPTEN, IRAN, SUDAN, NEPAL, JEMEN och PAKISTAN







Viikkoraportti:
http://us1.campaign-archive2.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=5e4c6b009d

Prayer bulletin:
http://us1.campaign-archive1.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=a077350384

Uppdateringar från den förföljda kyrkan:

TURKIET

"Den 9 december förpassades pastor Andrew Brunson av den turkiska domaren till fängelset. Det skedde 64 dagar efter att denna amerikanska pastor och hans hustru Norine fängslats den 7 oktober (se Veckorapport 35, 2016). Norine frisläpptes senare. Enligt domaren gäller Andrews åtal ”terroristanklagelser” baserade på ”hemlig information” och hans advokat får fortfarande inte se dokumenten som gäller fallet. Formellt har inget fall ännu öppnats mot honom.

Den 29 december 2016 lämnade Andrews advokat in en begäran om att han skulle friges, men den avslogs. Det går ändå att lämna in en ny vädjan till en högre domstol. Nyligen tilläts Andrew ta emot familjebesök och han berättade att han tillåts ha ett Nya testamente. Turkiska fångar får ta emot familjebesök en gång i veckan, men Andrews familj måste av justitieministeriet anhålla om tillstånd för varje besök. Även tjänstemän från den amerikanska ambassaden tilläts träffa honom i fängelset den 30 december."

(Källor: www.worldwatchmonitor.org, meconcern.org)

- "Vi ber att Gud styrker och uppmuntrar Andrew och talar till honom under hans fångenskap och tröstar och skyddar hans familj, samt att anklagelserna mot honom förkastas."


EGYPTEN

"Egyptens kristna sörjer sina döda efter attacken mot den koptiska kyrkan den 11 december. Dödssiffran för bombattacken mot ett kapell intill den koptisk-ortodoxa St. Markuskatedralen i Kairo är nu minst 26, huvudsakligen kvinnor och barn, och de skadade är 49 varav flera ännu är i kritiskt tillstånd. Även i andra delar av landet har kopter attackerats bland annat för att de vill öppna en kyrka. I slutet av november skadades fyra kopter, ett dussin koptiska hus vandaliserades och tre andra plundrades, liksom fyra koptiska butiker, allt detta i en by 450 km söker om Kairo. Den 4 januari dödades en koptisk butiksägare utanför sin butik i Alexandria. Den 6 januari – den dag kopterna traditionellt firar jul – hittades två koptiska kristna döda i sina sängar. Enligt hustruns bror mördades de på grund av sin tro. Polisen anser att orsaken till morden på Gamal Sami (60) och hans hustru Nadia (48) var rån, men brodern, som var den första som kom till brottsplatsen, uppgav att inget stulits från parets hem."

(Källa: www.worldwatchmonitor.org)

- "Vi ber om tröst och kraft för det sårbara koptiska samfundet i Egypten så att de kan fortsätta vara starka vittnen för det muslimska samhället de lever i."


IRAN

"Ett retreatcenter i Karaj, som i 40 år har tillhört iranska pingstkyrkornas råd, har konfiskerats. Myndigheterna hävdar att centret finansieras av USA genom spionorganisationen CIA för att infiltrera den muslimska världen och speciellt Iran genom evangelistiska aktiviteter. Genom att koppla kyrkan i Iran till CIA kommer ledare och medlemmar att bli rädda för att ses som förrädare.
I flera av våra Veckorapporter (exempelvis 22, 2016) har vi bett för fängslade iranska troende. Yousef Nadarkhani, Yaser Mosibzadeh, Saheb Fadayee och Mohammed Reza Omidi har åtalats för aktiviteter mot den nationella säkerheten och den andra behandlingen av deras fall skedde den 14 december, men ingen dom har fallit och det kan komma ytterligare en tredje behandling av fallet."

(Källor: meconcern.org, www.worldwatchmonitor.org)

- "Vi ber att det iranska retreatcentret ska återlämnas till kyrkan och att kyrkornas egendom ska respekteras och beskyddas. Vi ber också för de fyra fängslade männen att de ska frikännas från alla åtal gällande aktiviteter mot den nationella säkerheten."



SUDAN

"Vi tackar Gud att pastor Kuwa Shamal Abazmam Kurri, ledaren för missionsavdelningen inom Sudan Church of Christ, frisläpptes från fängelset den 2 januari 2017 på grund av brist på bevis mot honom. Han är en av fyra män som suttit fängslade sedan december 2015 i Khartoum som åtalas för flera olika saker, av vilka vissa kan ge dödsstraff eller livstids fängelse (se Veckorapport 39, 2016). Rättegången fortsätter för de kvarvarande tre svarande: pastor Hassan Abduraheem Kodi Taour, Abdulmonem Abdumawla Issa Abdumawla och Petr Jasek (tjeckisk). Nästa behandling i rätten var planerad till 9 januari och tills vidare har vi inte fått rapporter från det tillfället."

(Källor: meconcern.org, www.worldwatchmonitor.org)

- "Vi tackar Gud för att en av de fängslade männen i Sudan har frisläppts och vi ber för dem som fortfarande sitter fängslade att de får uppleva Herrens kraft och tröst och att de som vittnar i rättegången inte ska utsättas för utpressning utan kunna vittna fritt och utan rädsla i en rättvis rättsprocess."


NEPAL

"En nepalesisk domstol har funnit fyra kristna skyldiga till ”våld” och ”trolldom” mot en allvarligt mentalsjuk kvinna som de försökte hela, fastän hon i domstolen har vittnat till deras fördel och sagt att hon nu mår bättre.

De fyra dömdes till fem års fängelse. En femte kristen dömdes icke-skyldig och frigavs efter behandlingen i distriktsdomstolen i Salyan. De fem kristna hade suttit fängslade sedan juli för trolldom, för att de med tvång och våld kvarhållit henne, trots att också hennes make hävdar att de är oskyldiga.

Lokala församlingsledare säger att de tror att de fem ”gick i en fälla” och att de blivit måltavla på grund av att de hör till den kristna minoriteten. Domarna kommer i ett läge där landet i fjol fick en ny grundlag som fördömer allt som kan uppfattas som proselytism eller ”evangelisering”.

(Källa: www.worldwatchmonitor.org)

- "Vi tackar Gud att den nepalesiska kvinnan mår bättre och vi ber att åtalen mot de fyra fängslade ska förkastas."


JEMEN

"Den 24 december 2016 postades en video på YouTube som påstås föreställa fader Tom (Thomas Uzhunnalil), en salesiansk präst från Indien som fängslades i Jemen i mars 2016 (se Veckorapport 11, 2016). Fader Tom togs till fånga i samband med en räd som en grupp beväpnade män gjorde mot ett vårdhem nära Aden där 16 personer dödades. Tidigare har man inte haft uppgifter om hans öde.
I den video som nu publicerats vädjar fader Tom om aktiva strävanden för att få honom fri. Källan, datumet och äktheten för videon har inte bekräftats, men personen i klippet ”har stora likheter” med fader Tom. På videon hade han helskägg och verkade svag och andfådd, han talade tvekande och sade att hans hälsa försämras och att han var ”mycket nere och deprimerad”.

(Källa: meconcern.org, assistnews.net)

- "Vi ber att fader Tom ska känna Herrens närvaro, frid och beskydd, och att strävanden att fastställa var han finns och hur han mår, samt att säkra hans frigivning är framgångsrika."


PAKISTAN

"En pakistansk kristen kan dömas till 10 års fängelse eller till och med dödsstraff efter att man utanför hans hem hittat rivna sidor från Koranen med hans namn skrivet på dem – fastän han är analfabet och inte ens kan skriva sitt eget namn. Babu Shahbaz Masih (40) från byn Kamahan, Lahore, arresterades den 30 december efter att en muslimsk bybo rapporterade honom till polisen. Hans bror, George Masih, som äger en mataffär och ett markområde intill affären, berättade att hans familj har haft en långvarig dispyt med målsäganden Hajji Nadeem, som enligt uppgift ”kastat blickar på markområdet”.

Babu Shahbaz de senaste 15 åren evangeliserat fastän han inte har någon kyrkobyggnad utan har hållit helande- och bönemöten i sitt hem. Kristna och många muslimer kommer till hans gudstjänster för att söka helande och välsignelser och många av de muslimerna överväger att konvertera till kristendom, berättade Babu Shahbaz familj. Det har också hävdats att en muslim med motsvarande verksamhet, Baba Pola Gujjar, har sett en avsevärd minskning i antalet efterföljare då många börjat delta i samlingarna hos Babu Shahbaz.

Shaan Taseer, sonen till den mördade guvernören Salman Taseer, anmäldes till polisen för ”hatbrott” efter att ha kritiserat Pakistans hädelselagar i en julhälsning som han delade via sociala media. Taseer uttryckte också solidaritet med Asia Bibi, den kristna kvinna som i över sju år har suttit i dödscell för hennes ”hädelse”.

Major Nathaniel Sahid från Frälsningsarmén i Kamahan sade: ”Lokala kristna är skräckslagna. Vi får hot från lokala muslimska män om att vi kommer att attackeras. Ifall vi lämnar våra hem, blir vi rånade och ifall vi stannar kvar kan vi bli misshandlade, rånade och till och med dödade. Det är sorgligt att småaktig avund kan leda till ett sådant hat och till förföljelse av oskyldiga människor.”

(Källor: assistnews.net, www.worldwatchmonitor.org)

- "Vi ber för Babu Shahbaz Masih att han frikänns från alla anklagelser och vi ber att hädelselagarna i Pakistan skulle förändras så att kristna kan leva utan ständig rädsla för att anklagas för hädelse. Må Gud beskydda Shaan Taseer och andra som liksom han modigt står upp för de kristnas rättigheter."


Martyrkyrkans vänner r.f.


Foto: KL

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar