"But thanks be to God, who in Christ always leads us in triumphal procession, and through us spreads the fragrance of the knowledge of him everywhere." 2 Cor. 2:14 (ESV)
Tack- och böneämnen:
INDONESIEN och NEPAL
Viikkoraportti:
http://us1.campaign-archive1.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=6e29d98398
Prayer bulletin:
http://us1.campaign-archive2.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=2c308e7ca5
Indonesien - ytterligare 3 kyrkor stängda
INDONESIEN
"Myndigheterna i Bogor, i provinsen Jawa Barat har förbjudit tre kyrkor att ordna religiös verksamhet. Metodistkyrkan, Huria Batak protestantiska kyrka och en byggnad som katolikerna använde för katekesundervisning fick order om att stänga dörrarna. De lokala myndigheterna uppgav att de inte kan garantera säkerheten för dem som samlas i dessa. Jawa Barat har det högsta antalet incidenter som bottnar i religiös intolerans, det vill säga 41 rapporterade fall under fjolåret.
Pastor Abdi Saragih från metodistkyrkan i Bogor, 60 km söder om huvudstaden Jakarta, berättar att under årens lopp har hans församling utsatts för skrämsel både från myndigheter och från radikala muslimska grupper. Detta är inte alls ovanligt. Senaste år stängdes den nya Santa Clara-kyrkan i Bekasi av en islamistgrupp som krävde att kyrkans tillstånd skulle indras. Människorättsgruppen Asian Human Rights Commission inlämnade ett besvär på kyrkans vägnar och uppmanade myndigheterna att ”revidera lagen gällande gudstjänstlokaler utan att diskriminera någon av de religioner och trosriktningar som finns i Indonesien”.
Att detta är en känslig fråga blev klart tidigare denna månad. Efter att ha varit stängd i sju år fick en kyrka i Bogor veta att de kan öppna igen ifall de tillåter att en moské byggs på kyrkans mark. Under årens lopp har GKI Yasmin-kyrkan hållit sina möten på olika platser men återupptog nyligen sina gudstjänster utomhus utanför presidentpalatset i Jakarta.
Stängningen av de tre kyrkorna i Bogor sammanföll med ett besök av kung Salman, det saudiska statsöverhuvudet, det första på 47 år, tidigare denna månad. Besöket av den saudiske kungens och hans följe besök väcker oro för att den indonesiska formen av islam börjar mista sitt historiska rykte som tolerant och moderat. Det här är inte första gången som ekonomiska och geopolitiska intressen sammanblandas med religion. Indonesien är värdens största land med muslimsk majoritet."
- "Vi ber för medlemmarna i de indonesiska församlingar som har fått sina kyrkor stängda, att de finner sätt och platser att samlas till gudstjänst och bön trots allt, och vi ber också att de stängda kyrkorna snart kan öppnas igen. Vi ber att Indonesiens muslimska befolkning fortsättningsvis får förbli tolerant och moderat."
(Källa: www.worldwatchmonitor.org)
NEPAL
"Nepals nya grundlag som infördes 2015 erkänner religions- och trosfrihet, men död i en kristen familj i Nepal för inte med sig enbart sorg, utan också en svår kamp för att finna en plats att begrava den döda. Eftersom lokala invånare motsätter sig begravningar i deras närhet, har församlingarna i Kathmandu och dess omgivning tillsammans köpt ett markområde på 1,2 hektar på ett avlägset berg för att där bygga en gravgård.
”Den största svårigheten är vägen som leder till denna gravgård”, säger Joshua Magrati, sekreterare för den nybyggda gravgården i Makwanpurdistriktet, omkring 48 kilometer från huvudstaden Kathmandu. ”Den ligger över tre kilometer från huvudvägen. Vi har använt omkring 2,5 miljoner nepalesiska rupier (motsvarar ca 22 300 euro eller 213 000 kronor) och fortfarande är vägen långt ifrån klar. Ändå har vi redan begravt två döda där.” Endast terränggående fordon kan köra till gravgården, men få har råd med sådana. Många blir tvungna att vandra i en och en halv timme längs den branta, halvfärdiga vägen, bärandes på den döda. Det finns inga andra gravgårdar nära Kathmandu.
”Eftersom kristna inte har andra utvägar, begraver de den döda på sin egen mark. I sådana fall kommer grannar och medlemmar från lokalsamhället nästa dag och vill att den döda kroppen grävs upp och flyttas till någon annan plats”, berättar biskop Narayan Sharma från ett av kyrkosamfunden i Nepal.
”Fastän myndigheterna erkänner de kristna samfunden i Nepal och vår grundlag ger alla religiösa samfund lika rättigheter, är kampen för gravgårdar ett problem”, tillägger Sharma. ”Vi vet inte var vi blir begravda när vi dör. Vi förhandlar fortfarande med myndigheterna, men tills vidare har vi inte sett myndigheterna göra något för att lösa problemet”, avslutar Sharma. För över fyra år sedan lovade Nepals regering anvisa mark för kristna begravningar. De kristna väntar fortfarande. Nepal har en av världens snabbast växande kristna befolkningsandel. Mellan folkräkningarna 2001 och 2011 mer än fördubblades antalet kristna från 180 000 till 375 699."
- "Vi tackar Gud för den nya grundlagen som ger nepaleserna religionsfrihet och vi tackar också Gud för att evangeliet har framgång i landet. Vi ber att de troende kan leva ut sin kristna tro utan rädsla och också att problemet med att finna gravgårdar får en lösning."
(Källa: www.worldwatchmonitor.org)
Var rikt välsignad i dina böner för den lidande kyrkan!
Martyrkyrkans vänner r.f.
Foto: KL
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar