Minisaarna.
Loppiainen – Kolmen kuninkaan kumarrus
"Loppiainen on kristikunnan vanhimpia juhlia, jouluakin vanhempi. Siihen on kytkeytynyt monia aiheita, mutta nykyisin päivän evankeliumi (Matteus 2:1-12) kertoo idän tietäjistä, jotka tulivat osoittamaan kunnioitustaan vastasyntyneelle Jeesukselle, juutalaisten kuninkaalle. Heillä oli ennusmerkkinsä, jotka osoittivat heille tietä Pyhään maahan, Israeliin, mutta ei sen tarkemmin. Niinpä he hakeutuivat kuninkaan palatsiin. Siellä ei tiedetty vastasyntyneestä kuninkaallisesta lapsesta. Kysyttiin papeilta ja Jumalan lain opettajilta ja saatiin vastaus: Juudean Betlehemissä oli Messiaan määrä syntyä. Jumalan sana siis ohjasi tietäjät perille.
Kun kristillisessä kirkossa on tulkittu ja sovellettu tätä Matteuksen kertomusta, on tullut tavaksi ”täydentää” sitä eri tavoin. Jo 500-luvulta on peräisin maininta tietäjien nimistä: Melchior, Balthasar ja Kaspar. Matteus ei mainitse tietäjien lukumäärää, vaan kertoo vain heidän erilaisista lahjoistaan, joita oli kolme. Kulta kuvasi Kristuksen kuninkuutta. Suitsuke rukouksen symbolina oli pappeuden vertauskuva ja mirhavoide puolestaan viittasi Jeesuksen ruumiin voiteluun ja hänen uhrikuolemaansa.
Keskiaikaisen käsityksen mukaan tietäjät edustivat ihmisen eri ikäkausia: Balthasar oli nuorukainen, Melchior keski-ikäinen ja Kaspar vanhus. Kaikenikäisten on polvistuttava Kristuksen edessä ja annettava hänelle parasta, mitä hänellä on annettavana. Toisen tulkinnan mukaan tietäjät edustivat kolmea tuolloin tunnettua maanosaa: Eurooppaa, Aasiaa ja Afrikkaa.
500-luvulta lähtien yleistyi käsitys, että tietäjät olivat kuninkaita. Tämän ajatuksen taustana ovat Psalmien ja Jesajan ennustukset kuninkaista, jotka tulevat kumarrusmatkalle. ”Herran kirkkaus hohtaa sinun ylläsi. Niin kansat tulevat sinun valosi luo ja kuninkaat sinun aamunkoittoosi” (Jes. 60:2-3). Monet varmaan muistavat, että Ruotsin valtakunnanvaakunassa on kolme kruunua. Ne ovat alun perin juuri kolmen tietäjäkuninkaan kruunut. Mikäli muistan oikein, niin eivätkö kolme kruunua (tre kronor) koristakin Ruotsin jääkiekkojoukkueen pelipaitoja? Hauska ajatella, että urheilupaidat muistuttavat loppiaisen evankeliumista.
Tällaiset ”lisäykset” loppiaisen evankeliumiin eivät tietenkään ole Jumalan sanaa. Ne ovat satoa mietiskelystä Raamatun sanan edessä ja kristillisen opetuksen välineitä. Ne auttavat muistamaan niitä tosiasioita, jotka kuuluvat uskoomme. Kaikille ikäpolville evankeliumia julistetaan, kaikkien maanosien ihmisiä varten Jeesus syntyi ihmiseksi, koki uhrikuoleman syntiemme sovitukseksi, nousi kuolleista ja astui ylös taivaaseen, ja hänelle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Idän tietäjät olivat pakanakansojen edustajia, jotka etsivät pelastusta ja ikuisen elämän toivoa. Loppiainen muistuttaakin kirkon lähetystehtävästä.
Kristus on valo maailman kaikille kansoille. Kristuksen me löydämme evankeliumista, Raamatun sanasta. Se annettiin matkaoppaaksi niin tietäjille kuin kuningas Herodekselle ja lainopettajille. Miksi vain tietäjät lähtivät liikkeelle Jumalan sanan opastamina? Mikseivät Herodes, ylipapit ja lainopettajat lähteneet? Hekin olisivat löytäneet Jeesus-lapsen ja suuren ilon, jonka enkeli ilmoitti paimenille. Meitäkin koskee sama asia. Vilhelmi Malmivaara laulaa jouluvirressä 28:4: ”Syttyi tähti, kohta lähti, matkaan viisaat itämaan, etsiskellen, tiedustellen synnyinpaikkaa kuninkaan. Miksen sinne lähde, minne lähtivät he kulkemaan?”
(Rovasti Jorma Jaakko Vesanto, Minisaarna 2021)
https://rovasti.wordpress.com/2021/01/05/loppiainen-kolmen-kuninkaan-kumarrus/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar