Powered By Blogger

onsdag 27 mars 2024

Fokus: Jesus är Herre

 Fokus söndagen den 24.3.2024 i FC kl. 17.30. 

- Av Guds nåd fick vi igen vara samlade till Fokus. Denna gång gästades vi av lovsångsgruppen "Hoppet" och Jan-Gustav Björk undervisade över temat: "Med Jesus till Jerusalem".

Som vanligt fanns det möjlighet till personlig förbön, barnen kunde gå till barnfokus och vi hade också servering denna gång. Det var min tur att leda mötet. 

Lovsångsgruppen ledde oss i den välvalda sången "För att du inte tog det gudomliga". I inledningen konstaterade jag att det är Palmsöndag, vår och sol (ibland). Alla är väl pigga nu och har mycket energi, eller är det så att glaset är halvtomt istället för halvfullt? Du kanske är utmattad, nedstämd och ledsen? Vi är mänskor och ibland är det så. Omständigheterna kan vara så. Oberoende av omständigheterna är Gud barmhärtig och nådig! Herdepsalmen, Ps. 23 talar om dödsskuggans dal och om vila osv. Men Guds mått är: "Han låter din bägare flöda över." (Ps. 23:5) Gud ger. Vilket löfte! Han låter din bägare flöda över. Det är inget krav, inget måste. Och vila, stillhet, bön, bibelläsning osv. är så underskattat!

Upptäck nåden! Joh. 1:16f "Av hans fullhet har vi alla fått, nåd och åter nåd. Ty lagen kom genom Mose, nåden och sanningen kom genom Jesus Kristus."

Fri bön, med syndabekännelse (med mall från en Ung mässa) och avlösningsord från Ps. 103:12-13.

Kollekten gick till Såningsmannen (familjen Kallman). 

Några av lovsångerna vi sjöng: "Ty så älskade Gud", "I will worship you", "Jesus, det renaste", "Döm mig, Jesus", "Mer av Dig", "Vi lägger våra liv (allt som du har sagt)" osv. 

Något om undervisningen "Med Jesus till Jerusalem" (med Jan-Gustav Björk)

- JG läste inledningsvis från Mark. 9:31-32 (Jesus talar än en gång om sitt lidande) Jesus höll på att undervisa sina lärjungar. 

"Han sade: "Människosonen skall utlämnas i människornas händer, och de kommer att döda honom, och efter tre dagar skall han uppstå. Men de förstod inte vad han sade och vågade inte fråga honom."

Lärjungarna fick gå i en svår skola och de förstod inte vad Jesus sade, sa JG.

Jan-Gustav undervisade med hjälp av bilder och kartor som visade platserna där Jesus drog fram. Han nämnde även nära vänner till Jesus såsom Marta, Maria och Lasarus. Händelsen i Simon den spetälskes hus, (Mark. 14:3f) när en kvinna smörjer Jesus till begravningen med dyrbar nardusolja som hon häller över hans huvud, lyftes fram. Här slösar kvinnan med nardus som var oerhört dyrbar, kanske för att hon anade vad som skulle ske. Lärjungarna förstod inte. 

Vi fick se bilder från platserna där Jesus rörde sig på väg till Jerusalem. I Joel 3:2 talas om en dal, Josafats dal (där dom ska hållas)/Kidron. I Sak. 14:2-5 läser vi om Oljeberget. Oljeberget är platsen för Messias återkomst (Sak. 14:4). 

Jesus rör sig den sista tiden "genom döden"; Hinnoms dal (Gehenna), där Manasse och Ahab offrade barn. Det var sopplatsen, där eld alltid brann. 

Jesus rör sig genom lågvattenmärken på väg till Jerusalem.

Getsemane (bet. oljepress). Den finaste och bästa oljan är jungfruolja som fås ur första pressen, sen följer andra och tredje pressen. Jesus ber 3 gånger i Getsemane. 

Fil. 2:6-8 "Fastän han var till i Gudsgestalt, räknade han inte tillvaron som Gud såsom segerbyte, utan gav sig själv genom att anta en tjänares gestalt då han blev människa. Han som till det yttre var som en människa ödmjukade sig och blev lydig ända till döden - döden på korset." 

Jesus avstod, tömde sig på allt såsom en tjänare. 

När Jesus går från Betania till Jerusalem passerar han allt skräp som människor gjort. Ödmjukt och klarsynt. 

Jesus kom för att dö. NT handlar ju faktiskt mest också om hans död. Stilla veckan handlar om avsked och kan även spegla vår egen rädsla och våra egna känslor. Vårt liv hakar i Jesu berättelse. 

(Min sammanfattning är inte heltäckande av JG:s undervisning).

Efter undervisningen fick förebedjarna leda oss i tacksägelse och förbön. Som vanligt kunde man få personlig förbön efter mötet. Nästa gång gästas vi av Thomas Ingo (14.4). Mötet avslutades med Herrens välsignelse och många stannade kvar under serveringen. Mötet var välbesökt (ca 60 pers.)


(Den 10.3 gästades vi av Camilla Klockars som talade väldigt bra bla. om hur vi kan stagnera som troende, mista gnistan, men hon uppmuntrade oss och sade bla. att lovsången i Fokus har stor betydelse. Jag gjorde tyvärr inga anteckningar den gången). 


"För att du inte tog det gudomliga"

https://psalmbok.fi/psalm-87-for-att-du-inte-tog-det-gudomliga/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar