Välkommen till min blogg! Jag kommer att bevaka frågor som rör förföljda kristna i världen, nyheter från Belarus, Israelnyheter, kyrkliga frågor, politik, samhällsfrågor och teologi. Jag står på bibel- och bekännelsetrogen och evangelisk-luthersk grund och jag och min familj hör till Jakobstads svenska församling. Mellan varven kommer jag att presentera några personliga glimtar också, kring sådant som jag är intresserad av.
söndag 22 december 2024
"O, holy night"
tisdag 17 december 2024
Es ist ein Ros entsprungen
Freue dich!
fredag 13 december 2024
Finlands lucia 2024
Advent. Luciamorgon 13.12.2024.
Julsånger med Finlands lucia 2014 och följe. Kan ses utomlands.
Yle.arenan: "Luciamorgon 2024" (24 min.)
https://arenan.yle.fi/1-71647906
Även kröningen.
(Foto: familjen Lindén.)
söndag 8 december 2024
Blessings of hope, peace, joy and love
Asbarez.
Blessings God imparts during the Advent season.
- "God imparts many blessings to mankind. Life itself is His gift. During Advent season, He gives the expectant souls some special blessings as they prepare to celebrate Christmas, the birth of His son, Jesus Christ."
Asbarez/Rev. Dr. V. H. Tootikian: "Blessings God imparts during the Advent season" (Read the full text):
https://asbarez.com/blessings-god-imparts-during-the-advent-season/
(Rev. Dr. Vahan H. Tootikian is the Minister Emeritus of the Armenian Congregational Church of Greater Detroit and the Executive Director of the Armenian Evangelical World Council.)
fredag 6 december 2024
Finlands självständighetsdag
6.12.2024. Finland 107 år. Det är lugnt i väster och det är inget nytt.
- Fortfarande sjunger vi och ber med psalmens ord: "Bevara, Gud, vårt fosterland" (nr 546) och känner tacksamhet över vårt lands frihet och över alla dem som kämpade för den. Och visst är det läge att be för vårt lands president och för våra makthavare. Finland är ju ett av världens minst korrumperade länder. Fri media är även det ett av de starkaste tecknen på ett fritt och demokratiskt land.
En dag som denna tänker man naturligtvis också på dem som fortfarande kämpar för sanning, rätt och frihet och inte har samma frihet och självständighet som vi har. Vårt självständiga land är inte bara ett föredöme utan vi är också skyldiga att stöda dem som är sämre lottade.
Psalm 546: "Bevara, Gud, vårt fosterland"
https://psalmbok.fi/psalm-546-bevara-gud-vart-fosterland/
(Johan Ludvig Runeberg 1855, bearb. | Melodi: Johann Crüger 1640.)
Här har jag ingående skrivit tidigare om det som bilden föreställer:
https://minkristnasamhllsblogg.blogspot.com/2022/12/finlands-sjalvstandighetsdag-105-ar.html
Foto: KL (6.12.2024)
onsdag 4 december 2024
Nordnorsk julesalme - Guds fred - Gud signe
måndag 2 december 2024
Messiah
HERRENS tillvända ansikte
Shalom!
- Abrahams, Isaks och Jakobs Gud. Den Gud som vänder sitt vänliga ansikte till oss. Ansiktet lyser som solen och hans namn är helgat.
"HERREN talade till Mose. Han sade: "Säg till Aron och hans söner: När ni välsignar Israels barn skall ni säga till dem:
HERREN välsigne dig och bevare dig.
HERREN låte sitt ansikte lysa över dig
och vare dig nådig.
HERREN vände sitt ansikte till dig
och give dig frid.
På detta sätt skall de lägga mitt namn på Israels barn,
och jag skall då välsigna dem."
(4 Mos. 6:22-27)
(Foto: familjen Lindén)
söndag 1 december 2024
"Lead me on - is it very far?"
Advent - Den Dagen
Advent.
- Hoppet är redan uppfyllt. Han har kommit. Frälsningen är redan fullbordad. Väntan är endast väntan på Kristi återkomst på den stora Dagen.
Sak. 9:9."Fröjda dig storligen, du Sions dotter! Höj jubelrop, du Jerusalems dotter! Se, din konung kommer till dig, rättfärdig och segerrik är han. Han kommer ödmjuk, ridande på en åsna, på en åsninnas föl."
Matt. 21:5 "Säg till Sions dotter: " Se, din konung kommer till dig, ödmjuk, ridande på en åsna, på ett åsneföl, en arbetsåsnas föl."
(Foto: familjen Lindén)
fredag 29 november 2024
Bered en väg för Herran!
torsdag 28 november 2024
Taivas sylissäni
onsdag 27 november 2024
Prime Minister Netanyahu's response to the ICC charges
måndag 25 november 2024
Light the candle
fredag 22 november 2024
Fokus: Att tro är att komma till Jesus, förbli i hans Ord
Fokus 17.11.2024 kl. 17.30 i FC. Undervisning: kaplan Jan-Gustav Björk, lovsång: Lovsångsgruppen "Hoppet" (Anna-Karin Johansson & team).
- I söndags var vi igen samlade till Fokus. Jan-Gustav Björk undervisade över temat "Jag har inte all sanning, men Sanningen har mig". Som vanligt tjänade lekmän i alla de olika uppgifterna. Förebedjare var Iris Dahlbacka och Ann-Christin Storrank. Alina Storbacka ledde barnfokus och Ann-Helen Eriksson skötte serveringen. Det var min tur att vara mötesledare. Kvällens kollekt gick till MKV.
Vi var ca 40 personer som hade samlats till Fokus denna kväll och jag upptäckte även nya ansikten. Efter att "Hoppet" inlett samlingen med en lovsång var det min tur att hälsa alla välkomna och hålla inledning.
Jag betonade i min inledning att vi senaste gång blivit påminda om hur viktig bönen är och läste 1 Tess. 5:17-18a "be oavbrutet och tacka Gud under alla livets förhållanden."
Jag lät detta ord stå som det är skrivet utan att kommentera desto mera. Vi får meditera över detta.
Från mitt vardagsliv: Vi har ett fågelbord i en ek framför köksfönstret eller rättare sagt 3 st. I Matt. 6:26 som är en del av Bergspredikan, säger Jesus: "Se på himlens fåglar. De sår inte, de skördar inte och samlar inte i lador, och ändå föder er himmelske Fader dem: Är inte ni värda mycket mer än de?"
Stället handlar om mat och pengar och att vi inte ska oroa oss så mycket, vilket är svårt.
Att stanna upp en stund, blir stilla och lyssna in är viktigt. Vi skulle alltså inte bekymra oss så mycket, sa Jesus. Se på fåglarna! sa han.
Jag kom plötsligt på att verkligen bokstavligt "se" på vilka fåglar som just då fanns vid fågelbordet. Då upptäckte jag speciellt många domherrar. Det är ju fåglar med rött på magen och svart på ryggen.
Mina tankar gick till Domsöndag som snart kommer. Vi ska vaka och ha beredskap.
Genom dopet och tron har jag lärt mig att vi har Kristi rättfärdighet. Jesus dog, tog våra synder och uppstod. Hans rättfärdighet är din och min. Vi är fria och förlåtna.
Rom. 8:1 "Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus." Fri bön och bönen Fader vår (Abba, Fader).
Här är några av lovsångerna vi sjöng: "Ty så älskade Gud", "Allt till Jesus vill jag lämna", "Mer av Dig", "Gör mitt hjärta rent", "Allt som Du har sagt, allt som Du har lovat kommer att ske", Herren är min starkhet osv.
Efter inledningen tog vi upp kollekten genom offergång och detta fungerar bra då man på samma gång smidigt kan betala även med mobile pay. Kollekten gick som sagt till MKV (Martyrkyrkans vänner r.f.)
Några anteckningar från undervisningen med Jan-Gustav Björk:
Tro är ett förhållningssätt till Jesus, sa J-G inledningsvis. Det är att se Jesus som han är. Vi kommer till Jesus. Joh. 6:31f citerades "Jesus sade till de judar som hade satt tro till honom: Om ni förblir i mitt ord, är ni verkligen mina lärjungar, och ni skall förstå sanningen, och sanningen skall göra er fria."
Tro är att ta vara på Jesus och hans ord, och då blir vi fria.
Joh. 5:39-40 "Ni forskar i Skrifterna, därför att ni tror att ni har evigt liv i dem, och det är dessa som vittnar om mig. Men ni vill inte komma till mig för att få liv."
Tro är alltså att komma till Jesus. J-G sade även att om vi lämnar Jesus och söker honom, så landar vi i Jesu famn. Han jämförde även det storslagna templet med bibelläsning. Här möter man Gud.
"Sanningen är en person" (Luther). Vi känner sanningen och Sanningen har oss. Ibland i debatter verkar det dock som att vi väljer sanningen som en slags kontroll. System och bilder är bra om de gynnar något gott. Är vi rädda för Gud? (då vi vill ha kontroll). "Gud, rädda mig från gud" (Eckhardt)
Johannesevangeliet är rikt på bilder. Vi själva har ofta felaktiga sanningar och bilder.
Sanningen i kristen tro är personlig dvs en person. Jesus Kristus.
Ef. 3:14-21"Därför böjer jag mina knän för Fadern, från vilken allt vad Fader heter i himlen och på jorden har sitt namn. Jag ber att han i sin härlighets rikedom skall ge kraft och styrka åt er inre människa genom sin Ande, och att Kristus genom tron skall bo i era hjärtan och ni skall bli rotade och grundade i kärleken. Ni skall då tillsammans med alla de heliga kunna förstå bredden och höjden och djupet och lära känna Kristi kärlek, som går långt utöver vad någon kan förstå. Så skall ni bli helt uppfyllda av all Guds fullhet. Han som förmår göra långt mer än allt vi ber om eller tänker, genom den kraft som mäktigt verkar i oss, honom tillhör äran i församlingen och i Kristus Jesus, genom alla släktled i evigheternas evighet, amen."
Vers 18 betonar att vi är heliga, avskilda. Heliga är de som tror på Jesus Kristus.
"Ni skall då tillsammans med alla de heliga kunna förstå bredden och höjden och djupet och lära känna Kristi kärlek, som går långt utöver vad någon kan förstå." (v. 18)
I ovanstående vers betonas även att detta sker tillsammans med andra.
Jan-Gustav Björk konstaterade att det i tider av förföljelse är mindre gräl bland oss kristna.
När du läser din Bibel, älskar du då mer? frågade J-G. Då läser du rätt! Men älskar du mindre, så läser du fel.
Det finns förstås sunda debatter och diskussioner. Då handlar det om försvar av kristen tro dvs apologetik. Men debatter handlar tyvärr ofta om att "jag ska ha rätt, jag vet allt".
Hur förhåller sig då sanningen till andra religioner? "All (verklig) sanning är Guds sanning" sa J-G. Det sanna i vetenskapen, läkarvetenskapen osv. är Guds sanning. Här tog han naturligtvis avstånd från att alla religioner skulle leda till Gud. Frälsningen finns ju i Jesus Kristus.
Vi kan också pröva olika fenomen med andra och oss själva med andra om "Sanningen har mig".
Sist lyfte Jan-Gustav Björk också fram dopet (skål med vatten) och tecknade (förnyade) dopets tecken rent praktiskt." Rom.6:3f "Eller vet ni inte att vi alla som har blivit döpta till Kristus Jesus har blivit döpta till hans död? Vi är alltså genom dopet till döden begravda med honom, för att också vi skall leva det nya livet, liksom Kristus uppväcktes från de döda genom Faderns härlighet. Ty är vi förenade med honom genom en död som hans, skall vi också vara förenade med honom genom en uppståndelse som hans."
Vi skall pröva allt ifrån Sanningen Kristus.
Vi steg upp och sjöng en lovsång efter undervisningen och sedan ledde förebedjarna oss i tacksägelse och förbön för alla böneämnen som lämnats in.
Mötet avslutades med info om nästa gång:
Fokus fortsätter 26.1.2025 (Gäst: Stefan Löv, tema: Nådegåvorna).
Den 12.2 kl. 18.30 (onsdag) blir det en samling för frivilliga ansvarsbärare och intresserade då vi går igenom resurserna och planerar för framtiden.
Jag lyfte även fram de förbönsämnen som fanns på bordet framme i salen i form av ljus och symboler (Vårt land, lidande kristna & förtryckta folk, det judiska folket och Messiastroende judar).
Mötesledaren avslutade med Herrens välsignelse och lovsångsteamet ledde oss i en slutsång.
Mötet var välbesökt och det uppskattades att vi hade servering på slutet. Ann-Helen Eriksson skötte om det. Som vanligt kunde man gå till personlig förbön i ett särskilt rum efter mötets slut.
"Vi lägger våra liv" (allt som Du har sagt):
Gemenskap:
https://www.youtube.com/watch?v=9sXWbHCLUFc
(Foton: KL, november 2024)
onsdag 13 november 2024
Fokus - Tron går genom huvud och hjärta, ut genom händerna
Fokus 10.11.2024 kl. 17.30 i FC. "Bön är hjärta och Ande."
- I söndags på Fars dag hade vi besök i Fokus av ett team under ledning av Mats Nyholm från S:ta Clara kyrka, Stockholm.
Mats Sjölinds lovsångteam ledde oss i lovsången. Mötesledare var Camilla Wilhelmsson och förbönen leddes av Johan Byggningsbacka och Ralf Salo. Nina Wikström skötte serveringen.
- Det var fint att sjunga lovsånger och den stora församlingssalen var nästan fullsatt när kvällen inleddes (ca 70 pers.). Vi fick bla. sjunga:
"Jag vet vilka tankar Du har för mig
Tankar av frid, tankar av hopp
Jag vet vilka tankar Du har för mig
Min framtid är helt i din hand
Helt i din hand."
- När teamet, under ledning av Mats Nyholm fick ordet framkom det att bönen har en central roll i kyrkans arbete. Alla dagar inleds med bön! Carl-Erik Sahlberg hade i tiderna fått höra av en person från Sydkorea att man ber alldeles för lite och tagit bönen till sitt hjärta.
Bönen och att hjälpa mänskor är centrala uppgifter. Man delar ut mat på Plattan (Sergels torg) och tar Jesu ord på allvar. "Jag var hungrig och ni gav mig att äta" (Matt. 25:35).
Alla dagar finns människor som är sjuka och i nöd i kyrkbänkarna. De mänskor som står närmast dig i nöd, ger dig en chans att göra något för Jesus, konstaterade Mats Nyholm.
Vidare satsar man på mässa, tidebön, kaffe, och igen - att be för mänskor. Man sitter tillsammans med mänskor som är ensamma och ledsna i ett cafe-utrymme. Andliga fäder behövs!
"Tron går genom huvud och hjärta ut genom händerna." Att visa kärlek, är viktigt!
Den gemensamma dagliga bönen man intensifierade i början blev småningom till evangelisation.
Luk. 11:1-4 Herrens bön nämndes. "Bön är hjärta och Ande, inte teknik." Först kommer bön, sedan tal. Angående orden i Luk. 11:3 "Ge oss var dag vårt bröd för dagen", sade Mats att det ska vara rätt portion av det goda.
Teamets medlemmar berättade också personligt om arbetet i S:ta Clara och delade vittnesbörd. De ställde sig sedan till förfogande för alla oss som ville bli smorda med olja och få del av välsignelse och förbön. De flesta tog tillfället i akt och allt gick väldigt naturligt och enkelt till.
Några av lovsångerna: "Låt Ditt rike komma nu", Du är helhet", "Mer av Dej", "Beautiful"...
Mötet var mycket välbesökt och kvällen var välsignad och fin. Det är med tacksamhet vi tänker tillbaka på tillfället då vi igen blev påminda om och på nytt fick lära oss om hur viktig bönen är.
Redan inkommande söndag den 17.11 möts vi igen till höstens sista Fokussamling. Det blir undervisning med Jan-Gustav Björk. Tema: "Jag har inte all sanning, men Sanningen har mig". Sedan återupptas samlingarna 26.1.2025.
Fokus - Gud är förebilden för en pappa
Fokus 3.11.2024 kl. 17.30 i FC. Be för fäderna!
Kyrkoherde Daniel Björk undervisade i Fokus Allhelgonasöndagen. Temat var "Far" och Fars dag inföll följande söndag. Lovsångsgruppen "Hoppet" ledde lovsången denna kväll och Lucas Eriksson var mötesledare.
Daniel konstaterade inledningsvis att ordet faderskap inger många olika känslor som tex saknad, sorg, bristfälligt faderskap, uteblivet faderskap osv. Han hänvisade till en befolkningspyramid som funnits i Hbl och som visat att infödda finländares barnafödande minskar.
Gud är vår Far och att vara en pappa var ett par punkter Daniel ville undervisa om. Han betonade även vikten av att vi ber för fäderna. Det var närmast en utmaning till oss.
Gud är en pappa, konstaterade Daniel Björk. När vi utforskar Guds väsen märker vi att Gud är en far som väntar på oss och som älskar oss trots våra fel. Jfr den förlorade fadern, i Bibeln. Sådan är Gud! Han längtar efter oss och har en öppen famn. Hans ansikte är vänligt och vi behöver inte vara rädda för honom. Jesus kallade honom "Abba" dvs pappa. Pappa är god. Gal. 4:6 "Och eftersom ni är söner, har Gud sänt i våra hjärtan sin Sons Ande som ropar: "Abba! Fader!"
Gud är förebilden för en pappa. Daniel sade även att vi ska använda bönen "Fader vår".
Bönen betonar att Guds namn ska vara helgat (avskilt). Vi kan lätt förminska uppgiften att vara far. Det saknades också länge forskning om faderns roll. Men man har kunnat konstatera att en närvarande far ger smartare barn. De barn som har en närvarande far är också nöjdare, deras kognitiva kapacitet är större och de är tryggare i sin identitet. De har mindre beteendestörningar och orkar ta sig an livets utmaningar. Här hänvisade han till Michael Lamb, University of Cambridge.
Barn bråkar och är i behov av regler. Gränser är kärlek. Likgiltighet är värst. Gud är rättvis och kärleksfull. Man kan vara frånvarande trots närvaro. Likgiltighet är vår tids våld. En baby söker bekräftelse genom att söka föräldrarnas ögon och mun. Herrens välsignelse innehåller orden att Gud vänder sitt ansikte till oss. Underbart!
Daniel fortsatte att undervisa utgående ifrån bönen Fader vår om vårt dagliga bröd, om barnens växande självständighet och begynnande ansvarstagande. Männen ansvar är också att vara "krigare", den som tar ansvar för relationen mellan makarna, är goda förvaltare ("kungar"), är visa ("sage") osv. Rollerna växlar beroende på olika skeden i livet.
- Be för männen! uppmanade Daniel Björk. Be att de blir pålitligare och helare.
- Ta ansvar så mycket du orkar! uppmanade han vidare. Ansvar ger mål och mening åt ditt liv. Det gäller även ansvarstagande i olika föreningar. "Mål och mening är svaret på meningslösheten och hjälper då du ska stiga upp ur sängen på morgonen." fortsatte han.
Förlåtelsen nämndes också. Barn kan vara lata, de stökar, de ger upp, de luras, de är lata osv. Vi föräldrar är lika. Förlåtelse finns. Gud förlåter oss. Vi får erkänna felen och också be om förlåtelse inför våra barn.
Min sammanfattning är inte absolut heltäckande. Men uppmaningen att be för fäderna är viktig.
Några av lovsångerna var: "Allt som du har sagt", "Döm mig, Jesus, döm mig fri", "På Dig min Gud förtröstar jag".
Kollekten den kvällen gick till Fokus eget arbete. Annette Snellman-Salo och Ralf Salo var förebedjare. Det var även barnfokus om vanligt. Tillfället var välbesökt.
onsdag 30 oktober 2024
International Day of Prayer for the persecuted church - IDOP
Alla helgons dag
Allhelgona.
"De skall se hans ansikte, och hans namn skall stå skrivet på deras pannor."
(Upp. 22:4)
"Saliga är de renhjärtade, de skall se Gud."
Matt. 5:8
- Vilka har rena hjärtan? Vilka ska få se Gud ansikte mot ansikte? Jo, de som är rättfärdiggjorda av nåd för Jesu Kristi skull.
(Foto: KL)
Blott en dag
torsdag 10 oktober 2024
Fokus: "HERREN välsigne dig och bevare dig"
Shalom! Fokus hösten 2024 varannan söndag kl. 17.30 i FC.
"HERREN välsigne dig och bevare dig.
HERREN låte sitt ansikte lysa över dig och vare dig nådig.
HERREN vände sitt ansikte till dig och give dig frid." (4 Mos. 6:24-26)
- Fokus startade redan den 25.8.2024 med att vi fick ta del av undervisning med lekmannapredikanten Ralf Salo. Heidi Storbacka skötte lovsången.
Jag var förhindrad att delta denna första gång eftersom jag hade minst 65 anledningar och en dag till att tacka Gud för livets gåva. Kristian "Kick" Östman satt vid flygeln och som vanligt hade vi frivilliga som skötte de olika uppgifterna. Camilla Wilhelmsson ledde mötet den kvällen.
Den 8.9 höll kyrkoherde Jockum Krokfors bibelstudium över "Johannesevangeliet". Min uppgift den kvällen var att vara förebedjare tillsammans med Yvonne Norrlin, så därför har jag inga anteckningar från den kvällen eftersom vi var upptagna med tacksägelse- och förbönsämnena. David Hellman satt vid flygeln och vi sjöng psalmer ur psalmbokstillägget. Ulla Nyström ledde detta möte.
Söndagen den 22.9 fick vi besök av Elisabeth Stubb, fil.dr i historia och temat var "Min vandring genom Israel". Elisabeth Stubb berättade om hur hon våren 2019 vandrade Israelleden. Hon har även skrivit en bok om det.
Som vanligt fanns det möjlighet till personlig förbön. Iris Dahlbacka & Gudrun Enkvist var förebedjare. Vi sjöng också lovsånger till Guds ära under Kristian Östmans ledning och barnen kunde delta i barnfokus.
Annica Sundberg ledder mötet denna gång. Heidi Storbacka skötte serveringen.
Elisabeth berättade att Israelleden (Shvil Israel) är ca 1000 km lång och den invigdes 1995. Hon startade i Tel Aviv och fortsatte till Jerusalem och söderut till Juda bergsbygd. Vidare berättade hon om Yad Hashmona, som är ett litet messiansk-judiskt samhälle. Initiativet till detta har tagits av finländare 1971!
Sedan fick vi höra henne berätta om grundmuren från templet; klagomuren och om Ismael och Isak. Abraham's välsignelse och vandring hade hon nämnt alldeles i början.
Vi fick följa henne genom Terebintdalen, Hadrianus mur, västbanken till öknen med sprickor och hårt underlag.
David Ben-Gurion, den första premiärministern, hade i tiderna sagt att "öknen ska blomma", citerande profeten Jesaja och detta har skett genom Israelernas egna hårda arbete. Elisabeth berättade lokalhistoria om platser som tex. den handelsväg där karavanföljet tog Josef med sig till Egypten.
Hennes vandring ledde henne sedan tillbaka till Tel Aviv vid kusten, vidare mot Sifron, sedan till Genesaret, Nasaret och Jordan där Jesu dop skedde. Detta som var inledningen till Jesu gärning dvs hans död och uppståndelse som vi är förenade med genom dopet. Hon nämnde också det slaktade lammet och blodet på dörrposten som räddade Israels folk. Pesach (gå förbi). Offerblodet räddar. Flera biblisk-historiska platser som Döda havet och ökenvandringen i 40 år nämndes. Meron är det högsta berget. Slutligen nåddes Golan och Hermon och slutet av Israelleden.
Elisabeth Stubb var mycket påläst och hon berättade utifrån landets historiska och bibliska kontext på ett väldigt intressant sätt.
Slutligen betonade hon även att vi är inympade i Abrahams släkt genom dopet och tron.
Jesus är en stötesten eller en hörnsten för oss. Vi har välsignelsen i Jesus Kristus. Det var passande att be bönen Fader vår.
Mina anteckningar är inte heltäckande.
Från denna kväll har jag även några lovsånger nedtecknade: "Till Golgata min tanke går", "Vår Konungs majestät", "Above all powers" och "Helig, helig, helig."
Fokus den 6.10.2024 innehöll undervisning av kaplan och Fokusansvarige Jakob Edman och var enligt uppgift väldigt välsignat och lärorikt. Temat var: "Då ska världen förstå". Niklas Storbacka ledde detta möte. Själv var jag även då förhindrad att delta, men pga trevliga omständigheter igen.
Alla höstens fokussamlingar har samlat mellan 20-40 personer/kväll. Serveringen som är på slutet av samlingen har vi endast när vi lyckats få tag i någon som sköter den uppgiften.
Nästa gång blir det fokus den 20.10 kl. 17.30 i FC och då gästas vi av Ungdomar från SLEF som berättar som sin resa till Cypern och SAT7. Välkommen med!
Yad Hashmona (från början ett finländskt initiativ):
Fokus hösten 2024 programmet (Jakob Edman har gjort programmet, den ljuslila Fokus-logon är gjord av Annette Snellman-Salo). Klicka på bilden så syns texten bättre!
Inhabit
tisdag 8 oktober 2024
Dying to live - October 7 Massacre Anniversary release
torsdag 26 september 2024
Israel - the Jewish state was born in San Remo in 1920
San Remo's Mandate: Israel's 'Magna Carta'
söndag 22 september 2024
Kyrkhelg - Gud har en uppgift åt dej i livets alla skeden
- Jag deltog i årets Kyrkhelg i Karleby (20-22.9.2024) och deltog i ett seminarium på lördag eftermiddag.
Seminariets tema var: "Från Kairo till Rinkeby - min resa som kristen". Martyrkyrkans vänner r.f. (MKV) ordnade detta seminarium och det var prästen Basem Mekhail som berättade om sin livsresa. I praktiken handlade det om mission.
Basem Mekhail berättade att han är född i en kristen familj i Egypten, men kom att växa upp i Saudiarabien där han var helt ensam kristen i skolan. Omgivningen var muslimsk. Han fick lida för sin kristna tros skull. Trots detta andas hans berättelse tacksamhet, ljus och hopp.
Han kom senare att vistas en tid på Malta och verkade 8 år i Tunisien som missionär och vid det laget var han även gift med en finländska som även bott i Sverige. Myndigheterna ogillade dock hans arbete och paret blev bortdrivna från landet utan möjlighet att återkomma.
Han berättade om att han först kände sig hemlös och utan uppgift i det nya landet Sverige där det var mörkt och kallt och svårt att få kontakt med andra. Det blev dock både en väntetid och en vändpunkt i hans syn på vad mission och missionsfält är. Gud ledde honom till att hjälpa de många arabisktalande med muslimsk bakgrund som under årens lopp anlänt till Sverige i allt högre grad.
Hans arbete i Rinkeby (Sverige) går ut på att hjälpa dem där han bor, mitt i bostadsområdet, i andra städer och dels i grannländer. Förutom praktisk hjälp och stöd delar man ut kristna traktater på många olika språk. Han brinner för att dela evangeliet om Jesus Kristus med alla han möter. Han hjälper också till med att träna andra församlingar i Sverige hur man möter mänskor med evangeliet och framför det goda budskapet om Jesus Kristus..
Det var väldigt intressant att höra pastor Basem Mekhail berätta om sin livsresa och om sina erfarenheter. Han betonade att Gud har en uppgift åt oss i alla olika livsskeden och vill verka genom oss om vi låter oss användas i Guds tjänst där vi är ställda.
Martyrkyrkans vänner informerade oss även om de senaste projekten man har runt i världen och det fanns möjlighet att ge bidrag och även beställa rundbrevet.
Seminariet var välbesökt.
***
Martyrkyrkans vänner r.f.
https://www.martyredchurch.net/
Al Massira:
fredag 13 september 2024
Drevet! (Han valde inte denna strid) - Rätt ska vara rätt
tisdag 27 augusti 2024
"Come ye sinners, poor and needy"
tisdag 11 juni 2024
Den förekommande nåden
Se och lyssna - Romarbrevet, Det började i Jerusalem
- På youtube finns mycket bra material och jag rekommenderar prästen och bibelläraren Håkan Sunnliden's undervisning över Romarbrevet i 7 delar och programserien "Det började i Jerusalem" (ett samtal i 8 delar om tiden innan Jesu födelse).
Romarbrevet del 1 (sök de övriga delarna på "Håkan Sunnliden"):
https://www.youtube.com/watch?v=kD3sg4qwgtg&t=624s
Det började i Jerusalem del 1 (de övriga delarna kan man klicka fram själv):
onsdag 8 maj 2024
Undervisning (LFF)
- Av förekommen anledning råkade jag lyssna på radio LFF och blev glad och uppbyggd bla. av de många goda sångerna jag fick ta del av i går tisdag 7.5 medan jag sysslade med annat. Sedan hittade jag även LFF Undervisning på nätet och såg att där finns många bekanta och goda predikanter vars bibelstudier och föredrag från olika tillfällen finns inspelade.
Radio LFF (Laestadianernas Fridsföreningars Förbund r.f.) Undervisning:
Längst ner hittar man tex undervisning av prosten Henrik Perret från Kyrkhelg i Karleby 2020 (Herre, i nöden sökte jag dig):
söndag 21 april 2024
Fokus: Kristus finns i hela Skriften
Fokus 14.4.2024 kl. 17.30 i FC. Undervisning med Thomas Ingo (Tema: "Korset i Gamla testamentet"). Evangeliet om Jesus Kristus, Guds Son går som en röd tråd genom hela Skriften.
- Förra söndagen var vi samlade till Fokus igen och fick ta del av en ovanligt fin undervisning av Thomas Ingo. Den gången sjöng vi ur Psalmbokstillägget under ledning av David Hellman. Lucas Eriksson var mötesledare och serveringen sköttes av Ann-Helen Eriksson. Vi hade också barnfokus den kvällen. Kollekten gick till Sat7.
Lucas Eriksson skötte mötesledningen på ett fint sätt.
Thomas Ingo presenterade sig som lärare i svenska på Kredu (Nykarleby). Han har varit bosatt sedan 2004 i Finland efter att ha vistats utomlands i ca 11 år i ett flertal olika länder.
Undervisningen (Korset i GT):
Jesus höll bibelstudium efter uppståndelsen! Detta skedde tex. i samband med Emmausvandringen (Luk. 24:13f). Kleopas berättar för Jesus om det som hänt de senaste dagarna; om korsfästelsen och uppståndelsen.
Jesus håller då bibelstudium över det som varit förutsagt i GT: "Han började med Mose och alla profeterna och förklarade för dem vad som var sagt om honom i alla Skrifterna." (Luk. 24:27)
Jfr. Jes. 53:5 "Han var genomborrad för våra överträdelsers skull, slagen för våra missgärningars skull. Straffet var lagt på honom för att vi skulle få frid, och genom hans sår är vi helade."
Se även: Ps. 22:19 "De delar mina kläder mellan sig och kastar lott om min klädnad."
Se även Mose lag, de 5 Moseböckerna (Torah).
I paradiset frestades Adam och Eva en gång och föll. Jesus frestades 3 gånger men föll aldrig.
Evas händer tog äpplet som var förbjuden frukt, medan Jesu händer försonade hela världen.
I 1 Mos. 3:15 står: "Jag skall sätta fiendskap mellan dig och kvinnan och mellan din avkomma och hennes avkomma. Han skall krossa ditt huvud och du skall hugga honom i hälen." (Urevangeliet).
När Jesus naglades fast vid korset spikade man fast honom med en spik genom hälen.
Eva skapades genom ett revben taget av mannen (1 Mos. 2:22) och ur Jesus sida kom blod och vatten: Han gav allt blod och/eller dog av brustet hjärta.
Marken; törne och tistlar förbannades (1 Mos. 3:18) men jämför med törnekronan som Jesus bar (som en segerkrona)..
Fruktträden i paradiset bar frukt, men ett dött korsträd gav syndaförlåtelse.
Edens lustgård (trädgård) kan även jämföras med trädgårdsgraven som Jesu kropp lades i.
- "Var står det första gången att någon älskar en annan, i Bibeln"? frågade Thomas Ingo.
1 Mos. 22:2 "Då sade han (Gud): "Tag din son Isak, din ende son, som du älskar, och gå till Moria land och offra honom där som brännoffer på ett berg som jag skall visa dig."
Isak bar veden, Jesus bar korset. Det är troligt att Isak var ca 20-37 år, med en 100-årig far. Isak gjorde det frivilligt.
Gud utser offret till syndernas förlåtelse. Jesus var beslutsam att ge sitt liv på Moria berg. Samma plats!
Jesus var lydig intill döden.
Pesach (Passover) ca 1500 före Jesu födelse. Farao vägrade låta Israels barn gå från fångenskapen, plågorna kom.
2 Mos. 12:7 "Och man skall ta av blodet och stryka det på dörrträet i husen där man äter det." --- " v. 13. "Blodet skall för er vara ett tecken på de hus där ni är, ty när jag ser blodet skall jag gå förbi er. Ingen straffdom skall drabba er med fördärv, när jag slår Egyptens land."
Blodet som ströks på dörrposterna kan liknas vid ett kors av blod. "Nån hade redan dött"; man kan äta en trygg måltid. Jfr Påskalammet Jesus.
Jfr Påskmåltiden som hölls kl. 15.00 och kl. 15.00 löd orden från korset: "Det är fullbordat" (Joh. 19:30).
Johannes ord om Jesus: "Se, Guds lamm som tar bort världens synd." (Joh. 1:29)
"Den som omvänder sig och tror, går fri inför domen", sa Thomas Ingo.
Jfr. Joh. 3:16 "Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv."
Kopparormen blev en välsignelse. Ormen i lustgården en förbannelse.
Orden i Joh. 3:16 föregås av orden om hur Mose upphöjde kopparormen i öknen. Joh. 3:14-15: "Och liksom Mose upphöjde ormen i öknen, så måste Människosonen bli upphöjd, för att var och en som tror på honom skall ha evigt liv."
Paradoxalt nog tog Kristus förbannelsen och gjorde ett byte med den som sätter sina trosögon på honom.
3 Mos. 16 handlar om Yom Kippur (Den stora försoningsdagen). 3 Mos. 16:9-10: En bock offras till syndoffer och en bock går fri.
Messias blev förklarad som kriminell, trots syndfri; jfr. Jesus och Barabbas. Barabbas var den kriminelle som gick fri. Jesus dömdes.
Jesus blir identisk med Barabbas.
Vi är Barabbas. Vi får det vi förtjänar, men Jesus dör i vårt ställe så att vi får vara söner och döttrar; Guds barn och frikända från domen.
***
Som vanligt fanns det möjlighet till personlig förbön och kvällens förebedjare var Helena och Olle Domars som även bad för de tacksägelse- och förbönsämnen som kommit in under kvällens lopp.
Mötet var välbesökt trots det vackra vårvädret.
onsdag 10 april 2024
En klassiker!
lördag 30 mars 2024
Kristus är uppstånden! Kristus nousi kuolleista! Christ is risen! Christus ist auferstanden! Хрыстос Уваскрос! Христос Воскрес! Χριστός ανέστη!
Påskdagen 2024. Glad Påsk!
Chrysostomos påskpredikan (ortodoxi.net)
https://www.ortodoksi.net/index.php/Johannes_Chrysostomos_p%C3%A5skpredikan
"Han är uppstånden, Halleluja" (SH 51)
https://www.youtube.com/watch?v=TBlTzzjhNOw
The Victor (Keith Green)
https://www.youtube.com/watch?v=lNiLiKyAon8
Foto: KL (2024)
He rested - Guds vila
Shalom! Guds vila. He rested.
Hebr. 10:12-13 "Men Jesus har framburit ett enda syndoffer för alla tider, och han har satt sig på Guds högra sida och väntar nu på att hans fiender skall läggas som en fotpall under hans fötter."
onsdag 27 mars 2024
Fokus: Jesus är Herre
Fokus söndagen den 24.3.2024 i FC kl. 17.30.
- Av Guds nåd fick vi igen vara samlade till Fokus. Denna gång gästades vi av lovsångsgruppen "Hoppet" och Jan-Gustav Björk undervisade över temat: "Med Jesus till Jerusalem".
Som vanligt fanns det möjlighet till personlig förbön, barnen kunde gå till barnfokus och vi hade också servering denna gång. Det var min tur att leda mötet.
Lovsångsgruppen ledde oss i den välvalda sången "För att du inte tog det gudomliga". I inledningen konstaterade jag att det är Palmsöndag, vår och sol (ibland). Alla är väl pigga nu och har mycket energi, eller är det så att glaset är halvtomt istället för halvfullt? Du kanske är utmattad, nedstämd och ledsen? Vi är mänskor och ibland är det så. Omständigheterna kan vara så. Oberoende av omständigheterna är Gud barmhärtig och nådig! Herdepsalmen, Ps. 23 talar om dödsskuggans dal och om vila osv. Men Guds mått är: "Han låter din bägare flöda över." (Ps. 23:5) Gud ger. Vilket löfte! Han låter din bägare flöda över. Det är inget krav, inget måste. Och vila, stillhet, bön, bibelläsning osv. är så underskattat!
Upptäck nåden! Joh. 1:16f "Av hans fullhet har vi alla fått, nåd och åter nåd. Ty lagen kom genom Mose, nåden och sanningen kom genom Jesus Kristus."
Fri bön, med syndabekännelse (med mall från en Ung mässa) och avlösningsord från Ps. 103:12-13.
Kollekten gick till Såningsmannen (familjen Kallman).
Några av lovsångerna vi sjöng: "Ty så älskade Gud", "I will worship you", "Jesus, det renaste", "Döm mig, Jesus", "Mer av Dig", "Vi lägger våra liv (allt som du har sagt)" osv.
Något om undervisningen "Med Jesus till Jerusalem" (med Jan-Gustav Björk)
- JG läste inledningsvis från Mark. 9:31-32 (Jesus talar än en gång om sitt lidande) Jesus höll på att undervisa sina lärjungar.
"Han sade: "Människosonen skall utlämnas i människornas händer, och de kommer att döda honom, och efter tre dagar skall han uppstå. Men de förstod inte vad han sade och vågade inte fråga honom."
Lärjungarna fick gå i en svår skola och de förstod inte vad Jesus sade, sa JG.
Jan-Gustav undervisade med hjälp av bilder och kartor som visade platserna där Jesus drog fram. Han nämnde även nära vänner till Jesus såsom Marta, Maria och Lasarus. Händelsen i Simon den spetälskes hus, (Mark. 14:3f) när en kvinna smörjer Jesus till begravningen med dyrbar nardusolja som hon häller över hans huvud, lyftes fram. Här slösar kvinnan med nardus som var oerhört dyrbar, kanske för att hon anade vad som skulle ske. Lärjungarna förstod inte.
Vi fick se bilder från platserna där Jesus rörde sig på väg till Jerusalem. I Joel 3:2 talas om en dal, Josafats dal (där dom ska hållas)/Kidron. I Sak. 14:2-5 läser vi om Oljeberget. Oljeberget är platsen för Messias återkomst (Sak. 14:4).
Jesus rör sig den sista tiden "genom döden"; Hinnoms dal (Gehenna), där Manasse och Ahab offrade barn. Det var sopplatsen, där eld alltid brann.
Jesus rör sig genom lågvattenmärken på väg till Jerusalem.
Getsemane (bet. oljepress). Den finaste och bästa oljan är jungfruolja som fås ur första pressen, sen följer andra och tredje pressen. Jesus ber 3 gånger i Getsemane.
Fil. 2:6-8 "Fastän han var till i Gudsgestalt, räknade han inte tillvaron som Gud såsom segerbyte, utan gav sig själv genom att anta en tjänares gestalt då han blev människa. Han som till det yttre var som en människa ödmjukade sig och blev lydig ända till döden - döden på korset."
Jesus avstod, tömde sig på allt såsom en tjänare.
När Jesus går från Betania till Jerusalem passerar han allt skräp som människor gjort. Ödmjukt och klarsynt.
Jesus kom för att dö. NT handlar ju faktiskt mest också om hans död. Stilla veckan handlar om avsked och kan även spegla vår egen rädsla och våra egna känslor. Vårt liv hakar i Jesu berättelse.
(Min sammanfattning är inte heltäckande av JG:s undervisning).
Efter undervisningen fick förebedjarna leda oss i tacksägelse och förbön. Som vanligt kunde man få personlig förbön efter mötet. Nästa gång gästas vi av Thomas Ingo (14.4). Mötet avslutades med Herrens välsignelse och många stannade kvar under serveringen. Mötet var välbesökt (ca 60 pers.)
(Den 10.3 gästades vi av Camilla Klockars som talade väldigt bra bla. om hur vi kan stagnera som troende, mista gnistan, men hon uppmuntrade oss och sade bla. att lovsången i Fokus har stor betydelse. Jag gjorde tyvärr inga anteckningar den gången).
"För att du inte tog det gudomliga"
https://psalmbok.fi/psalm-87-for-att-du-inte-tog-det-gudomliga/