Powered By Blogger

måndag 21 oktober 2019

Fokus - Bibeln är Guds Ord, lyd Gud och hans kallelse - Gud bevarar oss, men välsignar inte allt

Lekmannasamlingen Fokus 20.10.2019 kl. 17.00 (FC) Bibelstudium: Ester's bok (t.f khde Jockum Krokfors). "Var trofast som Hadassa Ester, lyd Gud och hans kallelse. God is in charge. Gud styr historien mot ett bestämt ögonblick. Hamans handlande och rot av ondska är antisemitism och än i vår tid sticker antisemitismen upp sitt fula tryne. Ester 🧡 är alltså drottningen som lyder Gud 🧡 och hans kallelse.Vi kan föreställa oss att om hon inte hade gjort det, så hade Jesu födelse hotats... sa Jockum Krokfors. Den historiska händelsen är alltså viktig även för oss kristna." (J Krokfors)


- Här är några anteckningar från söndagskvällens Fokus-samling. Daniel Wikström (fastighetschef för Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet) fungerade som mötesledare och höll en god inledning som ställde oss inför rannsakande frågor om hur vi själva bygger vårt liv och vad vi ger tid åt.

Lovsången leddes av Bobo Dahlbacka, Maria Libäck och Monica Hagström. Vi ärade Gud och sjöng sånger som "Gud är en god Gud", "Majestät, konung i evighet", "Beautiful", "Helig, helig, helig" mfl.

Jockum Krokfors inledde med att konstatera att vi i kyrkan, liksom judarna än i dag, läser Bibeln i perikoper tex. i gudstjänsten men också enligt Lectio continua, i större helheter.

"Bibeln är Guds Ord", konstaterade Jockum Krokfors och hänvisade till kyrkans trosbekännelse. Men detta faktum hymlar man om i dag, sade han vidare.

Bibelstudiet skulle handla om Hadassa, Ester. Historiskt sett handlar det om slutskedet av den 70-åriga babyloniska fångenskapen. En del judar befinner sig kvar i fångenskap. Det intressanta med boken är att Guds namn aldrig nämns. Vi kan relatera till folket i fångenskap eftersom vi lever som "gäster och främlingar" i denna värld. Babylon är besegrat av en koalition av bla. Darius, Xerxes I (Ahasveros). Det handlar om ett enormt rike som sträcker sig från Sudan (i våra dagar) till Indien. Kungarna och furstarna i detta stora rike var samlade till fest hos Ahasveros. När drottning Vasti vägrar att träda fram och dansa inför alla, förskjuts hon och en skönhetstävling utlyses för att finna en ny drottning. Ester (Hadassa) som är en benjaminit, vinner tävlingen. Hon avslöjar dock inte att hon är judinna, vilket Mordokaj som är hennes fosterfar har uppmanat henne till (Ester 2:10).

Med i bilden finns Haman, en *agagit och avkomling till judarnas fiende, som upphöjts till furste med mycket makt.

*Agagit: jämför hur Saul genom olydnad skonar Agag och David blir sedan kung (1 Sam.15).

Ester's bok handlar om trofasthet men också om svek.

"En rot av ondska finns alltså kvar hos Haman" förklarade Jockum Krokfors.

Kung Ahasveros som verkar som envåldshärskare befaller att alla måste böja knä för Haman (Ester 3:1f)

När Mordokaj, med förklaringen att han var jude, vägrar böja knä för kungen blir Haman ursinnig och anser att det vara för litet att döda bara Mordokaj. Han får kungen att gå med på att alla judar i hela Ahasveros' rike ska förgöras (3:7f). Man kastar lott (pur). Purim firas varje år bland judarna som befrielsen genom Ester's trofasthet.

Hamans handlande är antisemitism och än i vår tid sticker antisemitismen upp sitt fula tryne, konstaterade Jockum.

I Ester 3:13 berättas om hur "en skrivelse går ut till alla provinser att man skulle utrota, döda och förgöra alla judar, unga och gamla, barn och kvinnor, alla på en enda dag; trettonde dagen i tolfte månaden, månaden Adar och att deras ägodelar ska tas som byte."

Mordokaj ber Ester om hjälp. Han vill att hon ska vädja till kungen och "begära nåd för sitt folk." (4:8). Ester tvekar att ställa sig inför kungen eftersom det inte går för sig (4:11). Efter att Ester får svar av Mordokaj (4:12) bestämmer hon sig för att fasta tillsammans med de andra judarna i Susan.

Ester ställer sig inför kungen och blir mottagen. Hon bjuder kungen och Haman till två fester hon ordnar (5:8).

Haman blir stolt över inbjudan, men också stärkt i sitt hat mot Mordokaj som fortsättningsvis vägrar böja sig för honom. Haman gör upp en plan på att resa en 23 m hög påle där Mordokaj ska hängas.

"Kungen drabbas av sömnlöshet, vilket ju inte är roligt men ibland kan Gud använda sömnlöshet", sa Jockum. Kungen minns att han står i skuld gentemot Mordokaj med anledning av att denne tidigare avslöjat en komplott mot kungen (6:2).

När Haman kommer in till kungen tror han att det är han som ska hedras och får berätta om hur det bör ske;  med kunglig dräkt, häst, krona på huvudet, ridande på huvudgatan osv.

Mordokaj hedras sedan på detta sätt (6:11). Under festmåltiden berättar Ester för kungen om Haman's onda planer och avslöjar allt om den onde Haman.

Kungen blir bestört och en skrivelse utfärdas (8:9) där kungen bestämmer att man "inte får röra judarna".

- Ester är alltså drottningen som lyder Gud och hans kallelse.Vi kan föreställa oss att om hon inte hade gjort det, så hade Jesu födelse hotats...sa Jockum Krokfors. Den historiska händelsen är alltså viktig även för oss kristna. Vi får själva spegla oss i frågan: "Hur lever du och jag? Är vi på flykt? Står vi i Guds kallelse? Är du trofast i den? Alla behövs med i husbygget. Lev ut den kallelse du har!

Jockum gav flera exempel på antisemitism; Farao, Haman, Herodes, Hitler... Men Gud bevarar sitt folk. Och Gud bevarar sin kyrka. Det betyder inte att "anything goes" sa, Jockum och nämnde församlingarna i Uppenbarelseboken som inte längre finns kvar. Gud kan flytta ljusstaken. Men Gud bevarar sin kyrka = oss. Men han välsignar inte allt.

"God is in charge" - det är Gud som styr historien mot ett bestämt ögonblick. Mänskliga regeringar kommer och går, men vi får hålla oss till Gud som styr allt, avslutade tf. kyrkherden Jockum Krokfors.

Kvällens kollekt gick till Martyrkyrkans vänner.

Förebedjare för tacksägelse- och förbönsämnena var: Iris Dahlbacka och Hans Karlsson. Vi sjöng också "Du vet väl om att du är värdefull" och vi sjöng Herrens välsignelse denna gång.

Nästa gång: Yanit och Reuwen Ross, (USA, Israel). På torsdag: bön och fasta för Finland kl. 10-18 i FC.

Några andra lovsånger: "Jag vill ge dig o, Herre, min lovsång", "Jesus, Du är konung, mitt ibland oss" mfl.

***

Ester 4:14 "För om du tiger denna gång, skall judarna få hjälp och befrielse från annat håll, men du och din fars hus kommer att förgöras. Vem vet om du inte har nått kunglig värdighet just för en tid som denna?"

**



Foto (KL): 20.10.2019 Lovsångsledning: Bobo Dahlbacka, Monica Hagström och Maria Libäck

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar