Kyrkhelgen i Karleby, Kokkola, Såka 14-16.9.2018. Lördag 15.9 kl. 15.30. Seminarium: "Israel 70 år - aktuella utmaningar och nya möjligheter (Tomas Sandell)
- "USA:s erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad kan jämföras med Storbritanniens insats för 100 år sedan (Balfour) när man gick i spetsen för Israel och judarnas rätt till sitt eget hemland. En kristen bibeltrogen uppbackning." (Sandell). - Varför är finländsk media så anti-israelisk? (Se nedan!)
Seminariet på lördagseftermiddagen drog fullt hus när Tomas Sandell (ECI) presenterade en liten kartläggning om Israel och utmaningarna och möjligheterna i dag. Sandell som är född i Såka, Karleby, var en av grundarna av ECI (European Coalition for Israel) år 2003.
När vi talar om Israel handlar det om en ganska komplex fråga; det handlar om staten Israel, det judiska folket och om en biblisk och politisk fråga, konstaterade Sandell inledningsvis.
Staten Israel grundades år 1948. Det handlar om ett folk som har koppling till Jerusalem sedan 3000 år tillbaka dvs allt sedan kung David regerade i Jerusalem.
Unesco har märkligt nog ifrågasatt den judiska kopplingen till denna stad/landområdena och vi frågar oss om man anser att det handlar om kristna myter istället för historiska fakta? Som kristna hävdar vi att vårt sanningsanspråk, det vi tror på, står i relation till Israel och landområden. Judéen var ju tex. platsen för Josef och Marias skattskrivningsort. Under Jesu uppväxt fanns för övrigt inget land som hette Palestina, fortsatte Tomas Sandell.
Sandell berättade också om att begreppet Palestina tillkom efter romarnas förstörelse av templet (70 e Kr.). Colosseum och Titusbågen i Rom byggdes med bytet av guld från templet och Titusbågen vittnar om massmordet på judar, vilket ju inte är någonting att vara stolt över.
Det har alltså gjorts hårresande försök att stjäla judarnas historia och koppling till det heliga landet genom UNESCO. Finland avstod att rösta i Världsarvskommittén för att Jerusalems gamla stadsdel fortfarande hålls kvar på listan över hotade världsarv. I texten utelämnade man judarnas och kristnas kopplingar till de heliga platserna.
När man talar om Israel finns det också en profetisk dimension som handlar om Herrens folk och Herrens förbund, sa Sandell.
Tidigare fanns en kunskap om den religiösa kontexten och det fanns många bibeltroende kristna för 100 år sedan i Storbritannien. Balfour-deklarationen (100 år 2017) kom till i en sådan miljö.
Tomas Sandell drog en uppseendeväckande parallell till dagens USA där man erkänt Jerusalem. Situationen och erkännandet kan alltså förliknas vid den för 100 år sedan när Storbritannien alltså gick i spetsen för Israel och judarnas rätt till Judéen. Det finns alltså en kristen uppbackning också.
Balfour-deklarationen antogs år 1917 och litet senare, år 1920 fick den juridisk legitimitet i San Remo vid konferensen där dokumentet undertecknades. I sammanhanget nämnde Sandell folkrätten som ger "rätt att återskapa det man en gång haft i historien."
Sandell berättade också om ECI:s arbete och om hur Gud öppnade vägen till Japan (en av Balfour-undertecknarna) genom att man fick kontakt med en finländare som utvandrat till Japan och som innehade en post i parlamentet och den vägen kunde öppna för diplomati.
I dag kallas Israel av dess belackare bla. för apartheidstat, vilket står i stark kontrast till det faktum att det uttryckligen handlar om en judisk stat sedan tidigare enligt folkrätten.
När det gäller den sk. tvåstatslösningen sade Sandell att det handlade om en arabisk och en judisk stat som år 1922 förverkligades mellan Jordanien och Israel. Först i mitten på 60-talet talar man om en palestinsk stat.
Sandell besvarade frågan om varför han är en Israelvän som någonting naturligt som han fått hemifrån ett kristet hem. Återsamlandet av judarna ansågs vara en central fråga. ECI har arbetat med Jerusalems folkrättsliga ställning som världens epicentrum (Israel - Jerusalem -Tempelplatsen).
Vad gäller frågan om ett delat Jerusalem där den östra delen är den gamla historiskt viktiga staden och den västra delen är den yngre, så går det inte att dela rätt. Att behålla status quo är bäst, konstaterade Sandell. Under Jordaniens överhöghet före 1967 hade judarna inte rätt att besöka sina heliga platser! Detta om något kan man kalla apartheidsystem! Men i detta nu är Jerusalem en stad man delar med alla dvs alla skall och får be fritt i Jerusalem. Tala om generositet, sa Tomas Sandell.
Vidare talade Sandell om 3 epoker (utmaningar):
- 1948-1973 var en tid av krig och anfall på den judiska staten som främst bestod av Holocaustöverlevare. Men folket kunde inte kuvas!
- 1973 försökte man med hjälp av terrorism övervinna den judiska staten. Dessa försök gjordes av palestinierna och var målet i 25 år. Terrorismen misslyckades dock.
- I dag försöker man istället på ett intellektuellt plan att avlegitimera, demonisera och misskreditera Israel och det är lika dödligt, sa Sandell. Det handlar om en ny definition av antisemitism. "Vi har inget emot judarna, men vi motsätter oss den judiska staten Israel."
Antisemitismen idag tar sig också uttryck på så sätt att omvärlden har en annan måttstock på Israel än på någon annan stat.
Elie Wiesel, förintelseöverlevare och fredspristagare, har frågat: "Var är alla de andra?" (som borde komma till vår hjälp). Tomas Sandell sade att ECI vill vara "alla de andra." Europaparlamentet i Bryssel är ECI:s arbetsplats. Sandell citerade även Joh. 9:4 "Så länge det är dag måste vi göra hans gärningar som har sänt mig. Natten kommer då ingen kan arbeta."
ECI har även tillgång till Europaparlementets studio där man spelar in TV-program tex. för TV7. Man arbetar även i FN på Manhattan. Sandell nämnde om händelsen när "hela världen vände sig mot Israel" och sade att "de små talen kan förändra världen" (man kunde ha förhindrat 6 miljoner judars död). I FN deltar ECI i "Forum för kulturdiplomati" som är en slags "matdiplomati" där man vid måltider lyfter fram de judiska högtiderna. I Finland har ECI också kontakt med utrikesministern och i Israel tex. med premiärminister Benjamin Nethanyahu.
ECI vill verka genom bön, genom att finnas på plats, genom att informera tillsammans med jurister. Tomas Sandell har varit involverad i arbetet i över 15 år.
Möjligheterna:
- det land som bestod mest av sand grönskar nu. Förintelseöverlevarna har haft stor framgång inom teknologi och man har gjort stora innovationer inom sjukvårdsbranschen. Israel är ett ljus för nationerna. Afrikaner tex. är mycket intresserade av israeliska start up företag. I början fanns inte mycket att ta av och man måste börja tänka, vilket man är bra på! Israeler är alltid villiga att förbättra saker. Detta är en framgångsrik attityd att ta efter.
Sedan följde en frågestund.
Vid ett senare tillfälle på kvällen svarade Sandell bla på frågan varför finländsk media så snedvridet nästan alltid vinklar nyheter till Israels nackdel. Han menade att journalistkåren av tradition haft en sådan politisk åsikt och antikristen attityd. Israel finns med i det paketet som man opponerar sig emot. Det är ett land man inte förstår. Livets okränkbarhet hör till samma kategori.
Ett folkslag som varit nära att totalt utrotas, Förintelsen (Shoah) och händelserna i Esters bok, otryggheten i Europa, gör att judarna, av det internationella samfundet och folkrätten, borde garanteras ett land där de kan leva i trygghet och säkerhet och aldrig mera någonsin ifrågasättas (fritt efter Tomas Sandell).
ECI: https://www.ec4i.org/
Foton: KL (uppe: seminariet i dag, med Tomas Sandell)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar