Powered By Blogger

lördag 10 september 2016

Guds kyrka - "Genom lidande till seger"

Kyrkhelg i Karleby 9-11.9.2016. Lördag 10.9. "Genom lidande till seger" (Parallellprogram kl. 11.00) Pastor dr. Bob Fu.

Martyrkyrkans vänners ordförande Johan Candelin inledde samlingen som hölls i kyrkan med att berätta att det är 40 år sedan Mao Z. dog och det är tredje gången som pastor Bob Fu besöker Finland. Bob Fu som är gift med Heidi och har tre barn berättade att han nuförtiden bor i Midland, Texas.

Bob Fu läste från 2 Kor. 4:7-10 (han tolkades från engelska av Annette Häggblom) "Men denna skatt har vi i lerkärl, för att den väldiga kraften skall vara Guds och inte komma från oss. Vi är på allt sätt trängda men inte utan utväg, rådvilla men inte rådlösa, förföljda men inte övergivna, nerslagna men inte utslagna. Alltid bär vi Jesu död i vår kropp, för att också Jesu liv skall bli synligt i vår kropp."

Detta bibelställe beskriver verkligheten i Kina för de kristna! Men Gud har använt förföljelsen av de kristna för att förnya kyrkan i Kina. Pastor Fu berättade gripande om hur det under åren 1959-1960 var en fruktansvärd hungersnöd i Kina då 20 miljoner kineser svalt ihjäl pga Mao´s katastrofala politik. Han berättade mycket utförligt om sin fattiga bakgrund. Hans mor fick kämpa hårt för att tigga ihop mat i byarna medan hon bar på ett av de små barnen. Senare nekades hon också sjukvård på sin dödsbädd. Bob berättade att han blev mobbad i skolan pga sina uppväxtförhållanden. Han tänkte att fattigdomen är problemet och började drömma om att bli miljonär för att få en mänskovärdig och likvärdig behandling. Han fostrades som ateist till att lita på regeringen och till att kämpa med kommunistpartiet för sin framtid. Efter studierna insåg han att han inte skulle bli behandlad likvärdigt och med respekt även om han skulle vara miljonär. Detta ledde till att han som 18-åring år 1987 började sträva till att bli en högt uppsatt person i kommunistpartiet, för att den vägen om möjligt kunna förändra politiken i en demokratisk riktning. År 1989 var han medlem av kommunistpartiet och studentrörelsen vid universitetet i Beijing (Peking).

Bob Fu ledde den första protesten vid torget i Tiananmen där man krävde frihet, demokrati och mindre korruption. Den 4.6.1989 mördade soldater hundratals fredligt demonstrerande studenter genom att skjuta dem med maskingevär. Bob Fu arresterades och fick sitta i isoleringsrum. Han måste redogöra för alla detaljer, han tvingades erkänna och han var besviken på kommunistpartiet. Han hade ju inte gjort någonting fel! Protesterna var fredliga. Varför förföljdes han? Han fick också uppleva att en del av hans vänner svek honom och tom. ljög om honom för att rädda sitt eget skinn.

Allt detta gjorde honom deprimerad och också hatisk mot dem som utsatt honom för allt detta.

Men Gud grep in och räddade honom genom en lärare i engelska. Gud är en levande Gud som kan förändra ett hjärta så att vi blir en ny skapelse. Det är en förändring inifrån och ut, sa Bob. "Om någon är i Kristus är han en ny skapelse..." (2 Kor. 5:17).

Bob ville dela med sig av sin nyfunna tro till andra. Detta ledde till att hans dåvarande flickvän (nu hustru) och hans far också kom till tro. Senare blev ca 15 % av de studerande vid den engelskspråkiga avdelningen av universitetet troende. År 1991 fanns det över 500 bibelstudiegrupper vid toppuniversitetet i Peking.

Den författare som säljer bäst i Kina är kristen, de bästa juristerna och företagsledarna likaså. Det finns också hemligt kristna bland kommunistledarna.

Gud vände Tiananmen-tragedin till en väckelse. Bob berättade om flera kristna ledare som suttit många år i fängelse (mellan 17-22 år). Allt detta för evangeliet. Man kallar det för "den första teologikursen" eller "fängelseteologi". Den första generationens kristna utsattes ju för samma sak.

Senare fungerade Bob Fu i tre år som lärare i engelska i kommunistpartiet dagtid och på kvällar och veckoslut cyklade han runt för att dela evangeliet. För detta har han kallats "God's double agent".

Efter detta hamnade han i fängelse där han först satt i 2 månader tillsammans med sin fru. Den första natten fick han ingen sömn, han förhördes oavbrutet, han blev torterad och uppmanad att erkänna. Man försökte avtvinga honom namn på församlingsmedlemmar och kontakter. Efter tre dagar fördes han tillbaka till en liten cell som han delade med 20-30 andra fångar. Fångarna undvek honom till en början eftersom vakterna sagt att han har ett giftigt budskap. Men snart startade "church-planting" i cellen och han berättade om sin tro för sina medfångar en åt gången. Snart behandlade alla i cellen honom som sin själavårdare.

Efter att ha blivit förrådd av en medfånge fördes han till nya förhör och hotades med elchock-batong om han inte slutade evangelisera.

Den kristna tron innebär lovsång och när fångarna tvingades sitta 12-15 timmar/dygn på huk med utsträckta armar, började man sjunga lovsånger till Gud. Vakterna uppmanade dem att sluta sjunga särskilt när man upptäckte att de alla sjöng lovsånger varje morgon. Men eftersom Skaparen är kreativ och också gör oss kreativa, började man gnola sångerna istället! När fångarna i granncellerna stämde in, hade man en hel kör. Detta är fängelseteologi.

Nuförtiden sätter kommunistpartiet inte två kristna i samma cell, kanske av rädsla för att det kan hända saker, sa Bob Fu, med hänvisning till bibelversen om att "där två eller tre är församlade i mitt namn, där är jag mitt ibland dem."

Också i de strängaste arbetslägren i Kina går evangeliet framåt. Man kan i vissa fall ha bibelstudium genom att sända små lappar med bibelord åt varandra. En man som flytt från Kina efter 15 års fängelsevistelse har vittnat om hur fångarnas uthålliga protester, trots misshandel, har gjort att vakterna tom. gett dem en beslagtagen och dyrbar Bibel tillbaka.

Bob visade också bilder från en kyrka som förbjöds 24.8.2016, men där man startat smågruppsverksamhet istället.

- Kommunistpartiet förföljer de kristna varje dag, sa Bob Fu.

Bob visade också bilder på den fängslade 62-årige "elder" (äldsten) Hu Shigen som på bara ett år blivit helt gråhårig och nedbruten från att ha haft mörkt hår och sett helt annorlunda ut. Det är troligt att han blivit extremt torterad, sa Bob Fu.

I detta nu finns det över 100 miljoner kristna i Kina. Inom kort kommer Kina att bli det största kristna landet i världen.

- Fortsätta att be och arbeta tillsammans med oss, sa pastor och dr Bob Fu avslutningsvis.

Samlingen hölls i kyrkan.


Foto: 10.9.2016 (Kerstin Lindén) Tolken Annette Häggblom och Bob Fu)

Foto: 10.9.2016 (Kerstin Lindén) Bob Fu och Johan Candelin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar