Powered By Blogger

måndag 15 september 2014

Fokus - En helig och allsmäktig Gud skapar inte synd. Helighet är ljus.

Lekmannasamlingen Fokus 14.9.2014 kl. 18.00 Församlingscentret, Jakobstad. Kväll med Martyrkyrkans vänner r.f. Gäster: Johan Candelin och Dr Daniel Shayesteh (USA/Iran).

Övriga medverkande: pastor Jockum Krokfors (tolk) och pastor Jan-Gustav Björk (Fokusansvarig präst).Lekmän i tjänst: Martin Björkvik (välkomnare och ansvarig kollektuppbärare), Lena och Johan Sandberg (förebedjare för bönelapparna), Heidi Storbacka (huvudansvarig för barnfokus). Även simultantolkning till persiska.

Rebecca Ekman satt vid flygeln när mötet inleddes med sing-in och det var fint och uppbyggligt att få sjunga lovsånger strax innan mötet började.




Pastor Jan-Gustav Björk hälsade välkommen till lekmannasamlingen Fokus med en kort introduktion.

Därefter tog mötesledaren vid och presenterade de medverkande och berättade om de sedvanliga Fokusrutinerna med förbönslappar, förebedjarnas roll, medverkande osv. Det röda förbönsljuset för lidande kristna och förföljda folk var också tänt, som vanligt. Jag nämnde också helt kort inledningsvis om att vi samlas i den Treenige Gudens namn - i Jesu namn och pekade på korset som står längst framme i salen. Även om det ser mörkt ut i världen är Jesus segraren. Efesierbrevet kap. 1 talar om Guds väldiga styrkas kraft och om att Jesu namn står över alla namn och alla furstar och makter som skall komma i framtiden. (Jag avsåg: Ef. 1:18-20 "över alla furstar och väldigheter, makter och herradömen, ja, över alla namn som kan nämnas inte bara i denna tidsålder utan också i den kommande. Allt lade han under hans fötter.")

Efter att vi sjungit några glada barnsånger gick barnen till barnfokus och Johan Candelin fick ordet. Johan visade några bilder och berättade om vad som händer inom MKV (Martyrkyrkans vänner r.f.) just nu. Flyktingfamiljer i norra Irak har fått hjälp dvs 200 flyktingar som tvingats fly för IS. Johan var just hemkommen från Georgien. Både muslimer och kristna har fått hjälp. I Burma betalar MKV lön åt präster och evangelister och denna lutherska kyrka är ovanlig, sa Johan, "eftersom den växer genom tecken och under" (prästerna ber för sjuka som blir helade). MKV har också förmedlat 170 000 l vatten till Gaza genom Tass Abu Saadas arbete.

Dr Daniel Shayesteh tolkades av pastor Jockum Krokfors. Shayesteh har en radikal muslimsk bakgrund som ledare och lärare, men Gud ändrade hans liv. Han berättade målande om hur den tidigare iranska regeringen till och med har gjort en film om honom där man svartmålar honom. Men många iranier har genomskådat regimen och detta leder istället till att de är mottagliga för Dr Shayestehs kristna budskap. Restriktioner gör att kristendomen växer i Iran, sa han. Men Iran är också land nr 1 av muslimska länder när det gäller att förfölja kristna. Trots detta kommer många till tro på Kristus.

Daniel Shayesteh talade också mycket om Europa och kontinentens problem. Nya religiösa rörelser föds varje dag i Europa, menade han och sade att vi måste lära känna våra grannar och vår närmiljö för att kunna förstå. Tidigare var Europa paradiset när det gäller kristna värderingar men i dag säger man att allt är ok. Tidigare fanns kunskaper men nu kan man också få höra att Bin Laden är ok. Daniel betonade gång på gång att för att vi ska kunna förstår vår granne måste vi våga ta reda på vad det är han/hon står för. Vi måste förstå den realitet han/hon lever i. Han berättade att man tex. i England har fjärmats så kraftigt från kristendomen att det finns kyrkor som ville stoppa hans besök där av rädsla för att muslimerna skulle bli upprörda.Vi måste säga ifrån när vi möter sådant som är fel och förklara hur vi gör i vårt land och vilka regler som gäller. Detta har man generellt glömt bort i Europa, sade Shayesteh.

Det finns många som är kritiska till Bibeln, men som ändå inte har läst boken. Du måste ta reda på. Du behöver veta vad det handlar om. "Frihet kräver kunskap för att förstå." På samma sätt måste det också vara någon (kristens) uppgift att läsa Koranen för att veta vad som står. Hur ska vi kunna vara ljus och salt om vi inte vet? "Sanningen ska göra er fria." är ett starkt budskap. Daniel gick också mera i detalj in på vad Koranen lär och hur muslimer tänker. "Allt kaos, alla hemskheter kommer från Allah" och är planerade i evighet av Allah. Detta är hednisk tro, sa Shayesteh. Och det påminner om hinduismen. "Allah skapade mänskan med problem och besvär" (Surah Q 90:4). Därför finns det också så många problem i islamska länder. Turkiet försöker införa frihet, men ändå är detta det land som fängslat flest journalister. Koranen är problemet. Tron blir problemet.

Allah korrumperade alla och inspirerade synd. IS dödar kristna eftersom de tillhör en minoritet och inte är muslimer. Ändå kallas islam en fredlig religion?!

Kan en sann Gud skapa och inspirera synd? Svaret är förstås: Nej! En helig och allsmäktig Gud skapar inte synd. Helighet är ljus.

När evangeliet blir presenterat börjar muslimer förstå att det finns någonting annat. Det finns en god Gud. Det finns ett alternativ till den laglöshet som råder inom Islam. Laglösheten består i att man får stjäla, ljuga, våldta, beröva någon friheten, handla oetiskt och omoraliskt osv. eftersom allt sådant kommer från Allah. Varför flyr så många iranier? Varför flyr så många afghaner? Ingen går säker för Allahs lögner. Det är ett hårt liv.

Bibelns Gud skapade himmel och jord och såg att det var mycket gott. ( 1 Mos. 1:1, 31). Guds händer är rena. Han är absolut helig - alltigenom. Dr Daniel Shayesteh kom här in på frågan om aborter och mänskligt liv. Babyn är en Guds skapelse och ett lån från Gud i sin mammas mage. Det är tragiskt att vi inte helighåller livet innan babyn är född. Här kommer laglösheten in. Kristus är fullkomligt unik.

På mötet omtalades också det upprörande faktumet att ca 200 (eller ett stort antal) finländare rest till Syrien för att strida tillsammans med terrorister (IS) med finska pass och berättigade till FPA-ersättning. Vilka planer har de när de kommer tillbaka kan man fråga sig? Daniel Shayesteh sade att det enda som hjälper är att berätta för dessa om kristen tro, hur man handlar på kristen grund mot sin medmänska och om konsekvenser. Detta vet de inte och någon måste berätta för dem. Vårt land är byggt på kristen grund och med kristna grundvärderingar, därför borde även politikerna ta detta ansvar. Vi har alla ett stort ansvar som kristna att stå för vår tro.


(Detta är enbart ett sammandrag av D. Shayesteh's tal)


Efter talet tog vi upp en kollekt som gick till MKV.

Därefter kallades förebedjarna fram och vi bad tillsammans med dem i korthet för tack- och förbönsämnena. Förebedjarna fortsätter att be denna vecka för dem. Info: Nästa gång 21.9 blir det Festfokus för alla kl. 16.30 med knytkalas och Joykids. Onsdag 17.9 Seminarium "Yoga och mindfullness" i Kyrkostrands församlingshem med Gudrun Storsjö.

Mötesledaren bad att pastor Jockum Krokfors skulle hålla slutbön/välsignelse vilket han gjorde.

Mötet avslutades med servering och samtal. Förebedjarna stod till tjänst. Mötet var välbesökt.


Exodus from darkness:
http://www.exodusfromdarkness.org/










Foton: överst från den 14.9.2014 Pastor Jockum Krokfors tolkar Daniel Shayesteh. I mitten: Koranen-citat från kvällen och längst ner äldre bild från Fokus med korset och det röda förbönsljuset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar