söndag 4 september 2022

Fokus - "Saliga är de barmhärtiga, de skall få barmhärtighet"

 Fokus söndagen den 28.8 kl. 17.30 i FC, Ebba Brahe espl. 2 (Jakobstad) Vi träffas varannan söndag och detta var första gången denna höst.

- Senaste söndag den 28.8.2022 inledde vi Fokus-samlingarna för hösten. Vi hade glädjen att få ha ett par nya lovsångledare med oss: Sofie Södergård och Natalie Lassila. Lovsången var så finstämd och sångerna mycket välvalda! Vi fick tex. sjunga "Saliga visshet".

Församlingspastor Jakob Edman stod för undervisningen över Jesu bergspredikan (del 1).

Fokus leds av enbart lekmän i alla uppgifter under ledning av ansvarig präst (Jakob Edman). Vi behöver förstärkning i alla uppgifter så välkommen med att hjälpa till och dela ansvar! 

Barnfokus leddes av Alina Storbacka och Anja Stephens och det fanns några barn med på mötet vilket var så glädjande! Serveringen som är gratis (frivillig avgift) sköttes av Heidi Storbacka. Välkomnare var Henrik Hult, 89 år som enligt honom själv kommer att sköta den sysslan "tills jag dör". Fantastisk trohet i uppgiften! Nästa söndag har dock en annan person lovat sköta sysslan. 


Förbönen sköttes denna gång av Ralf Salo. Kollekten som samlades in genom offergång gick till Fokus eget arbete. Det var min tur att vara mötesledare. 

Nästa gång blir det undervisning med khde Jockum Krokfors över Markusevangeliet. Vi gästas också av Mats Sjölinds lovsångsteam.

- Mötet inleddes med en sång som samlade oss och jag fick sedan hälsa välkommen och hålla inledning. Vi har även ett kortare lovsångspass i början då vi också tar upp kollekten medan barnen ännu är med. Sedan går de till barnfokus. I höst kör vi ett sk. "öppet slut" vilket betyder att mötet håller på ca en timme, varpå man ska känna sig fri att gå hem eller till serveringen. Mötet fortsätter under tiden med bla. lovsång och  förbön för de tacksägelse- och förbönsämnen som kommit in under kvällens lopp. 

I sin undervisning från bergspredikan (Matt. 5-7) betonade Jakob att evangeliet betyder att Jesus ser till alla mänskor och han betonade även vår uppgift att föra evangeliet vidare. Jakob hade en ganska lång introduktion, vilken jag dock inte antecknade. Han sade bla. att vi får se oss som Jesu elever eller studeranden, eftersom "Jesu är smart och vet vad livet går ut på". Vi är kallade att se Jesu exempel, läsa i Bibeln, be, vila i tystnaden och lyssna till hans undervisning.

I Matteus kapitlen 5-7 finns den längsta sammanhängande undervisningen som Jesus gav, konstaterade Jakob. 

Det börjar redan i Matt. 4:17 "Från den tiden börjande Jesus predika och säga: "Omvänd er, ty himmelriket är nu här." Judarna väntade på himmelriket, då Guds goda vilja ska ske, sa Jakob. Bibeln nämner också om att "Guds rike är inom oss" och att uppmaningen till oss lyder: Tänk om, tänk över era liv. Se på Jesus! Att övervinna det onda med det goda, är att leva som Gud tänkt!

Är då bergspredikan en lista på framgång? Nej, bergspredikan eller saligprisningarna är svaret på frågan om vem som har det goda livet. 

Jesus ser olika människor på plats. Han ser syndare, utslagna, icke-kyrkliga och han riktar sig till dem. Det handlar inte om att man måste vara rik, frisk, känd, snygg osv. Jesus inkluderar dem som inte hör till. 

Det handlar inte om omständigheterna, utan för att de är tillsammans med Jesus. Saligprisningarna är ingen lista som vi måste nå upp till. "De misslyckade" är de saliga. Tillsammans med Jesus finns inga misslyckade liv. De är saliga. 

Matt. 5:13-16 handlar om ljus och salt. De som Jesus förklarat saliga är ljus och salt. Det är Guds "konspiration" att övervinna det onda med det goda. De saliga är en massa trasiga mänskor. De är annorlunda. När vi låter vårt ljus skina ska mänskor se det och prisa Gud. Alla ska får se Guds kärlek. 

Det var bara en del anteckningar från Jakobs undervisning.

***

En annan av lovsångerna jag särskilt minns är sången: "Du har alltid varit trofast".

- Efter undervisningen steg vi upp och sjöng en lovsång och då hade man möjlighet att gå till serveringen eller hem. Vi andra fortsatte i församlingssalen och kvällens förebedjare läste upp tacksägelseämnena och bad för böneämnena. Kvällen avslutades med att mötesledaren nedkallade Herrens välsignelse.

I min inledning stannade jag inför 3 korta tankar:

- inför hösten: sök balans! Hur ska vi hinna med allt? Hur ska vi hinna med det vi vill? Tips! Stanna upp och tänk efter vad du skulle vilja lägga din tid på rent konkret om du fick tid över! Det kommer inte av sig självt, utan du måste först tänka ut det. 

- Energi är ett bra ord! Jag lånade några tankar av Björn Rudman (terapeut) och höll upp en bricka med 6 st vita pappersbägare och visade upp dem: en bägare för jobb, en bägare för barn, hushåll, en för dej själv, en för din man/fästman, en för kompisen. Har vi så här mycket energi för allt? Nej, löd svaret och så visade jag upp en enda pappersmugg. 

- Vi har bara en totalt för allt!

Och om det varit lite tufft ett tag, så är muggen trasig och så rev jag av nästan halva muggen för att visa det trasiga. Vad gör vi då? Acceptans. Förhåll dej till det du har. Disponera din tid utifrån det du har. Det är viktigt! Och det kan bli bättre. Med minskad belastning, mer återhämtning, tålamod osv. så blir det bättre.

Kämpa inte mot verkligheten! (Så långt Björn Rudman)

Den tredje tanken: jag placerade den trasiga muggen in i en hel mugg. Alla ser vi ut så här, sa jag och visade upp den trasiga muggen. Inför Guds ögon och inför hans helighet bär vi syndens fläckar (arvsynd). Vi är ofullkomliga. MEN: När Gud ser på oss, ser han oss i kärlek och tålamod ändå.

... och han sände Jesus som tog våra synder och spikade dem på korset. Han tog våra tillkortakommanden, all vår synd på sig och dog för dig och mig. När Gud ser på oss, ser han oss genom Jesus Kristus och hans rättfärdighet (hans helighet och fullkomlighet). Du är iklädd Kristi rättfärdighet. Som troende får du vara Guds barn av nåd och han vill ge oss ny kraft och frid och glädje varje dag. 

Fri bön. Juniorbönen.

***

Foto: KL (judisk-kristen böneschal, rött förbönsljus för lidande kristna och förtryckta folk, vit-röd-vit flagga (Belarus), blå-vitt Finlandsljus)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar