onsdag 14 september 2022

Fokus - Vågar vi stå för bekännelsen?

 Fokus söndagen den 11.9.2022 i FC, Ebba Brahe esplanaden 2, kl. 17.30

- Senaste söndag gästades vi av Mats Sjölind's lovsångsteam och undervisningen hölls av khde Jockum Krokfors över temat "Markusevangeliet". Barnfokus leddes av Alina Storbacka och Anja Stephens. Camilla Wilhelmsson fungerade som mötesledare. Förebedjare var Helena & Olle Domars. Serveringen sköttes av Britt-Marie Fellman och Heidi Storbacka skötte sysslan som välkomnare. Det är fint att det fanns frivilliga i alla uppgifter denna gång. Vi som är lekmän gläds över möjligheten att få göra en insats och många fler får gärna komma med och hjälpa till. Du behövs!

- Vi inleder nästan alltid mötet med en sång som samlar oss och efter detta hälsade mötesledaren välkommen och informerade om kollekten som gick till Sat 7 under offergång, om barnfokus, om förbönslapparna osv. Därefter höll hon en fin och personlig inledning om erfarenheter från barndomens somrar, höbärgningstider osv. Det är inte alltid som bonden kan fara till kyrkan under sådana tider men "det är bättre att sitta på hölasset och tänka på Gud, än att sitta i kyrkan och tänka på hölasset." Hon uppmanade oss också att "se på Jesus", och det är ju det allra viktigaste! Fin påminnelse och uppmaning! Camilla höll även bön med syndabekännelse.

Mats Sjölind's lovsångsteam ledde oss under ett flertal fina lovsånger. Vi uppskattar deras ödmjuka framtoning samtidigt som de är så professionella i det de gör. Jag minns särskilt sången "Döm mig, Jesus döm mig fri". Att sjunga lovsånger oberoende av hur det känns eller av omständigheterna är att offra lovets offer till Gud. Det ger också kraft och energi!

Kyrkoherden konstaterade i sin undervisning att det finns olika uttryck mellan evangelisterna. Det som är gemensamt är att de alla förmedlar Jesus som Frälsare. Det är ett glatt budskap förmedlat av dem som var med!

I Markusevangeliet ligger tyngdpunkten på Jesus som Människosonen och där förekommer litet olika åhörarskaror och mycket riktar sig till hednakristna som inte har mycket bakgrundskunskap. 

Matteus, Markus och Lukas är synoptiska evangelier som berättar samma sak med liknande formuleringar. Johannes är den evangelist som "ser saker ovanifrån som örnen", sa Jockum.

Centralt är det som Jesus gjorde. Johannes Markus var den som skrev Markusevangeliet. Hans föräldrar ägde den "övre salen" (Mark. 14:15) och han är även mannen som lämnade linneskjortan kvar och flydde när Jesus fängslades (Mark. 14:50-52).

I Markusevangeliet framgår även att Markus lyssnat till Petrus och han skriver väldigt rakt på sak bla. om Petrus' temperament. Korset är centralt. Det är intressant att Petrus' svagheter lyfts fram. Förnekelsen lyfts tex. öppet fram, vilket ökar trovärdigheten för skriften. 

Underverken och tecknen ingår i evangeliet.

Jockum Krokfors nämnde även tre punkter: 

Massor av mänskor kommer, motståndet börjar och Jesus koncentrerar sig på de 12 lärjungarna. Det finns en geografisk struktur; tex. Cesarea Filippi (Mark. 8:27f)

Den första trosbekännelsen sker när Petrus bekänner att Jesus är Messias, den levande Gudens son (8:29). För Petrus ligger bekännelsen och förnekelsen väldigt nära varandra. 

Härmed börjar en helt ny tid för lärjungarna. 

- "Vågar vi stå för bekännelsen"? frågade Jockum Krokfors.

Av innehållet hos Markus är det ca 30 % som relaterar till korset. Hur tas budskapet emot, är det med fruktan eller tro? Jesus, är en vattendelare i mänskors liv. 

Det här är bara ett kort sammandrag av Jockum's undervisning med hjälp av mina anteckningar. 

Efter undervisningen sjöng vi en lovsång och sedan kunde man gå hem om man ville eller till serveringen. Tanken är att då har det gått en timme av mötet. Undervisningen tar ca en halvtimme. 

Därpå  bad förebedjarna Helena & Olle för tacksägelse- och förbönslapparna. Mötesledaren Camilla avslutade med Herrens välsignelse.

Vi försöker alltså med ett litet nytt koncept så att kvällen inte ska dra ut på tiden eftersom det är söndagkväll. Detta är inte lätt för det är svårt att lämna bort viktiga moment eller att inte påverkas av tidspress. En stor frihet (under ansvar) har alltid funnits i Fokus. Vi får utvärdera och se vart det leder och hur vi ska göra i fortsättningen.

Lovsångsteamet ledde oss i ett flertal fina lovsånger och bland dem minns jag tex. "Som en härlig gudomskälla", arrangerad i en något modernare tappning, som vi dock gillade mycket. 

Foton: KL (från tidigare Fokus-kvällar)














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar