fredag 24 mars 2017

MKV - Thailand/Pakistan och Frankrike/Mellanöstern

Martyrkyrkans vänner r.f. rapport 11/2017

Tack- och böneämnen: THAILAND/PAKISTAN (Kristna pakistanska flyktingar utan väg framåt i Thailand) och

FRANKRIKE/MELLANÖSTERN (kristna i provisoriska flyktingläger i Frankrike)



Viikkoraportti:
http://us1.campaign-archive2.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=a36f744863

Prayer bulletin:
http://us1.campaign-archive2.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=c298416544


Kristna pakistanska flyktingar utan väg framåt i Thailand

THAILAND / PAKISTAN

"Enligt pålitliga källor planerar den thailändska regeringen att dra in möjligheten till borgen för manliga asylsökare i Bangkok. Ett sådant beslut skulle kräva att de direkt borde återvända till fängelset. Detta skulle inkludera många av de uppskattningsvis 11 500 pakistanska kristna som år 2016 klagade på att UNHCR:s tjänstemän i Thailand inte tog deras anhållan tillräckligt seriöst. Enligt uppgift skulle planerna inte gälla manliga asylsökande med flyktingstatus eller kvinnor och barn.

En så omfattande återvändande till fängelserna kunde leda till överbeläggning och innebära en försämring av hälsoläget – flyktingarna uppvisar redan en hög nivå av tuberkulos, hepatit och skabb. Vissa misstänker att Thailands mål är att sätta tryck på asylsökarna så att de återvänder hem till Pakistan. Många gör kanske det för att undvika att häktas, men att man speciellt har männen som målgrupp kan göra kvinnorna och barnen mer sårbara i ett system som redan har betydande eftersläpning. En del av asylsökarnas kritik mot UNHCR gällde att barnen blir utan utbildning medan ansökningarna behandlas. UNHCR:s vidaresändning av asylsökanden har tidigare tagit mindre än ett år, men rapporterades i september 2016 räcka över fem år.

FN:s tjänstemän i Thailand anklagas för att inte tillräckligt beakta att kristna ”riskerar förföljelse” ifall de återbördas till sitt hemland. Ett exempel på situationen för de kristna som nu befinner sig i Thailand är Talib Masih, som i samband med en incident i Gojra (i Punjabprovinsen i Pakistan) 2009 anklagades för att ha skymfat islam, vilket ledde till att sju kristna dödades och över 100 kristna hem brändes. Detta ledde till en första topp i antalet flyktingar när tusentals kristna flydde till Thailand med hopp om att komma vidare till väst. Masih nådde Bangkok 2011 efter att med risk för sitt liv i två år tvingats leva under jorden i Pakistan. Masih säger: ”Nu vet jag inte hur jag ska kunna leva i Thailand, men samtidigt känns det inte tryggt att åka tillbaka till Pakistan.”

(Källa: www.worldwatchmonitor.org)

- "Vi ber för de kristna pakistanska flyktingarnas trygghet i Thailand och vi ber att deras situation skulle tas på allvar av UNHCR så att de får möjlighet att komma till ett tryggt land och börja bygga upp sina liv på nytt. Vi ber att dessa troende finner styrka i att komma samman till husförsamlingar också i flyktinglägren så att de kan stöda och hjälpa varandra medan de väntar på att deras resa ska fortsätta."



FRANKRIKE / MELLANÖSTERN

"För de flera hundra invandrare i lägret La Linière i Grande-Synthe i norra Frankrike, ligger det paradis de vill nå 20 sjömil norrut, på andra sidan Engelska kanalen, retsamt nära jämfört med de långa avstånd de redan avverkat för att komma hit (från Syrien, Irak, Afghanistan och Iran), och ändå utom räckhåll. Vissa av invandrarna här har vänner och familj på andra sidan som framgångsrikt klarat av att navigera genom förrädiska förhandlingar med smugglare som tar tusentals pund per person.

Vi träffar en av dem inne i ett litet trähus mitt i lägret. Saras man och deras två hundar har tryggt nått andra sidan, berättar hon. Varje kväll hoppas hon att det är den hon väntat på, den som ger henne möjlighet att korsa kanalen. Och att hon denna gång ska nå ända fram. Oupptäckt. Utan incidenter. Hon har försökt göra det tidigare. Det har de alla. Hon ber att det ska lyckas denna gång.

Sara är en iransk kristen som flydde från sitt hemland i slutet av fjolåret på grund av att hennes liv var hotat. Det är inte tryggt att vara kristen i Iran, åtminstone inte ifall man hör till den iranska folkgruppen som alla anses vara muslimer. Att konvertera är att avfalla från tron och det innebär att man riskerar fängslas eller dödas. Sara är inte den enda iranska kristna här. Fyra andra kommer för att träffa oss där vi sitter på en säng av filtar och lutar ryggarna mot kuddar.

Sara har varit här i fem månader. Men det är inte tryggt här. Hon och de fyra andra iranierna är kristna. De flesta av det hundratal iranier i lägret är det, säger hon. Men de talar inte om det. Ifall deras muslimska grannar skulle få veta det, kunde det betyda problem. I fjol dödades en iransk kristen i det tidigare lägret. I det här lägret har ingen dödats, men en har våldtagits. Var det för att hon var kristen? Dödades mannen på grund av sin tro? Det är svårt att bevisa, men utan tvekan ökar det iraniernas känsla av sårbarhet. Som kristna var de i minoritet i sitt hemland, vilket fick dem att fly. Men de är fortfarande i minoritet här, omgivna av kurder som deras föräldrar kämpade mot. Hon har kommit så långt hemifrån – men på något sätt är det som om inget har förändrats."

- "Vi ber för Sara och andra kristna i de provisoriska flyktinglägren i norra Frankrike, att de får hjälp från etablerade organisationer och inte behöver förlita sig på smugglare. Vi ber att polisen skulle klara av att beskydda de sårbara flyktingarna, speciellt kvinnorna och barnen, från våld och hot. Må Gud ge de europeiska myndigheterna vishet och vilja att klara upp situationen för dessa människor."


(Källa: www.worldwatchmonitor.org)


Martyrkyrkans vänner r.f.




Foto: KL

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar