söndag 13 september 2015

Fokus - Äb Ezekiel Kondo belönad med Pro fide-priset 2015: "Sök först Guds rike!"

Fokus. Den sudanesiske ärkebiskopen Ezekiel Kondo gästade lekmannasamlingen Fokus i Jakobstad kl. 16.00 och predikade i kvällsmässan kl. 18.00 i kyrkan. Den sympatiske och lågmälde ärkebiskopen från Khartoum erhöll Pro fide priset 2015 i går kväll i Karleby under den pågående Kyrkhelgen.

Foto: KL (Ärkebiskop Ezekiel Kondo och Majvor Nyholm, med tillstånd)

Sudan har lidit av inbördeskrig i 50 år, sade ärkebiskop Ezekiel Kondo, tolkad till svenska av Johan Candelin när han besökte lekmannasamlingen Fokus. Ärkebiskopen har själv inte kunnat besöka området han kommer ifrån; Nubabergen i söder, på flera år pga kriget.

Han berättade att det finns 10 stater i södra Sudan, som är självständigt. Det handlar om ett folk, men två länder, sa han. Myndigheterna anser att 97 % av befolkningen är muslimer och 3 % kristna. Biskopen sade att han bestrider detta och menade att de kristna uppgår till över 20 %. Landet består av halvöken, där södra Sudan är grönt, man har oljetillgångar, ett rikt djurliv, guld och gummi. De 4 områden man strider i är: Darfur, Nubabergen, Blue Nile och Abei. Det är också problematiskt att vapen finns i omlopp pga kriget, sa biskopen. Vidare berättade han att det finns 12 kyrkosamfund i landet varav den anglikanska (dit han hör) och den romersk-katolska är de största. Det finns 5 stift och 5 biskopar.

I norra Sudan är problemen flera:

- det är svårt att få mark för kyrkbyggen eftersom det är ett muslimskt land
- skolorna är islamiserade (det finns bara några kristna skolor men de räcker inte till)
- yttrandefriheten är begränsad
- pressen censureras
- problem med ID-nummer (myndigheterna vill veta vem som är sydsudanes och vem som är sudanes), ID-nummer behövs för tex. passansökan och det krävs att man bott lång tid (flera generationer) i norr för att få detta.
- under ramadan är alla affärer och dyl. stängda till kl. 5 på eftermiddagen. Alla tvingas fasta.

Behoven är stora eftersom kyrkorna är fattiga. Personalen behöver utbildning även teologisk utbildning samt allmän utbildning. Det finns transportproblem, rent vatten är en bristvara, jordbruket är eftersatt (det finns mark, men inte redskap), kriget pågår ännu, Biblar behöver översättas, läskunnigheten är låg osv.

"Vi behöver någon som talar för oss och ber" sa ärkebiskopen.

Man kan läsa mera här:
www.sudan.anglican.org

Kollekt togs upp för Sudan och kollektsången var "Namnet Jesus bleknar aldrig".

Kriget som pågår i de södra delarna av norra Sudan handlar om rättvisa och jämlikhet. Det finns eftersatta områden medan regeringen i norr tar hand om rikedomarna. Ingen av ledarna kommer från söder. Ärkebiskopen fick också glädjen att träffa jakobstadsbon Majvor Nyholm som tillsammans med sin man Sture besökt Sudan och även ärkebiskopens hemtrakter i Nubabergen där de utfört ca 16 000 ögonoperationer och utfört annat hjälparbete. Om detta arbete har Majvor skrivit i boken "Afrikanska ögonblick" (boken rekommenderas varmt!)





Kvällsmässa i Jakobstads kyrka kl. 18.00 Söndag kväll 13.9.2015:

Ärkebiskopen nämnde att det är första gången han besöker Finland och att han saknar värmen i sitt hemland, där det är mycket hett, men han sade även att han värms av alla vänliga mänskor han möter här. Han tackar också igen för Pro fide priset 2015 som han fick ta emot under en gripande stund i Karleby under lördagskvällen. Han sade att han arbetat som präst i 30 år, men att han är född av föräldrar som trodde på naturreligionen. Hans far blev dock döpt innan han dog.

Texten han predikade över var från Matteusevangeliet 6:19f. Jesus säger att vi inte ska samla skatter på jorden, där rost och mal förstör och där tjuvar bryter sig in och stjäl. Samla er skatter i himlen, där varken rost eller mal förstör och där inga tjuvar bryter sig in och stjäl. Ty där din skatt är, där kommer också ditt hjärta att vara." (v. 19-21)

- En svårt text att predika över när man ska samla pengar till sin kyrka, sa ärkebiskopen. I evangeliet talar Jesus - läraren till oss för att fördjupa vår tro. Rikedomar i himlen är investeringar i himlen. Det finns två möjligheter: jordiska investeringar och himmelska investeringar. När vi investerar är vi medvetna om risken att förlora allt. Det är bra att planera, sa ärkebiskopen. Men en dag måste vi lämna allt och ett litet utrymme på 2x2 meter blir vår sista bostad.

Jesus ber oss att investera i himlen och inte på jorden. Den himmelska avkastningen är en evig avkastning och den kan du ta med dig, fortsatte han.

"Sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så skall ni får allt det andra också." Matt. 6:33

- Måste vi då ge bort allt vi äger? Nej, när Gud välsignar oss med pengar, får vi välsigna andra med det vi har. Allt tillhör ju Gud! Vi är kallade att lyda Guds påbud, dela med oss av ekonomiska tillgångar och även sprida evangeliet. Vi ska spendera tid och krafter i Guds rike, gynna skolgång för barn, sjukvård osv. Vi ska också offra pengar för fred. Jesus vill att vi sträcker ut en hjälpande hand. Den som inte är troende lever i mörker. Den som ser kan undvika fara. Den seende kan se både det som är gott och det som är dåligt. Ibland stänger vi tyvärr våra ögon för nöden och då är vi blinda. Den som gör det som är ont är blind, sa ärkebiskopen. Men vi är kallade att göra det som är gott och rätt och att säga till när det gäller fel och orättvisor. Jesus säger att ingen kan tjäna två herrar. Och om pengarna äger dig löper du stor fara. Pengar är en god tjänare, men en farlig herre. Vi får be Gud att använda våra ögon rätt, att se det som är gott och att göra det som är gott och leva så att vi tillhör en enda Herre.



I kvällsmässan medverkade en kör som sjöng mycket fint bla. sången: "Möt mig nu som den jag är". Bland psalmerna lade jag särskilt märke till psalm 554 "Vår Fader och Gud, se till vårt land i mildhet" och 303 "Halleluja! Sjung om Jesus, han är den som spiran bär."

Liturg: pastor Jockum Krokfors.

I slutet av kvällsmässan bad ärkebiskop Ezekiel Kondo för oss och han välsignade oss också.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar