onsdag 17 januari 2018

MKV - "Du, HERRE, hör de förtrycktas längtan, du ger deras hjärtan mod, du vänder ditt öra till dem"

MKV:s Månadsrapport 1, januari 2018.
Tack- och böneämnen: Egypten, Nigeria, Kuba, Burma (Myanmar), Irak, Turkiet, Kirgizistan, World Watch List. 

Ps. 10:17 (ESV) "O Lord, you hear the desire of the afflicted; you will strengthen their heart; you will incline your ear."


Egypten, Nigeria, Kuba, Burma (Myanmar), Irak, Turkiet, Kirgizistan, World Watch List










FMC: Monthly prayer bulletin 1 January 2018
http://mailchi.mp/46c7891fa058/fmc-monthly-prayer-bulletin-1-january-2018

"Vi hoppas din julhelg var välsignad och att det nya året har börjat bra. Här sänder vi dig årets första Månadsrapport med böneämnen.

Som många av er vet har det skett attacker mot kristna på många håll i världen. I Egypten har minst tio kristna kallblodigt mördats och i länder som Nigeria och Kuba har många församlingar valt att inte fira jul i sina kyrkor för att inte dra till sig uppmärksamhet. I norra Burma (Myanmar) eskalerade regeringens militäroperationer i december och kulminerade på julafton i många civila dödsoffer, något som fick de kristna att uppleva att en orsak till att de attackerades var deras tro. Offensiver mot rebellgrupper i delstaten Kachin där det huvudsakligen kristna kachinfolket bor har gjort att dussintals bybor tvingats fly och att två civila skadades allvarligt också det på julafton. I Nigeria utmärktes också nyårsfirandet av olika incidenter runt om i landet som krävde över tio liv. Enligt lokala källor och media misstänks förövarna vara fulani-herdar eller muslimska ungdomar som riktade sina attacker mot kristna gudstjänstfirare.

Vi fortsätter att be också för dessa länder att de kristna ska kunna leva kvar där och leva ut sin tro frimodigt, i frihet och fyllda av kärlek till sina landsmän."


IRAK

"Trots alla dåliga nyheter från Irak de senaste åren, tas det också små steg framåt – något att vara tacksam för. Det att man i Mosul kunde fira julaftonsmässa efter stadens förödande treåriga ockupation av den så kallade Islamiska staten (Isis) innebar ”en slags seger” över extremisterna, sade en av församlingsledarna där. Och att man reste flera stora julgranar runt om i staden var något som aldrig tidigare skett, uppgav samma församlingsledare som av säkerhetsskäl inte kan namnges.
Den kaldeiska katolska patriarken Louis Sako reste från Bagdad för att leda mässan i Mar Paulos-kyrkan. Det var den första mässan som firats i staden sedan de kristna utvisades därifrån av Isis jihadister sommaren 2014. I en sällsynt gest av enhet deltog också biskopar från två andra kyrkor: syrisk-katolska ärkebiskopen Butros Moshe av Mosul och hans motsvarighet inom den syrisk-ortodoxa kyrkan, ärkebiskop Nicodemus Douad. Omkring 2 000 personer deltog i mässan, vissa hade rest från flyktingläger i Erbil dit många av Mosuls kristna flydde för över tre år sedan. Även muslimska representanter deltog i gudstjänsten som omgavs av stränga säkerhetsarrangemang.
Enligt en katolsk välgörenhetsorganisation kunde mässan genomföras endast tack vare att en grupp unga muslimer ställde upp och hjälpte till att städa upp i kyrkan och förbereda den för gudstjänstfirandet bland annat genom att åter resa upp korset.

Vi tackar Herren för detta steg framåt mot ett liv för kristna troende i dessa uråldriga kristna delar av Irak och vi ber om många liknande steg under 2018.

TURKIET

Vi har fått en påminnelse om Andrew Brunson, pastor i en av Izmirs församlingar, som arresterades den 7 oktober 2016 på grund av anklagelser om kopplingar till ”beväpnade terroristorganisationer”. Han är fortfarande i fängelse i Izmir, trots krav från USA att han frisläpps. Andrews hustru har vidarebefordrat ett meddelande från Andrew där han tackar för fortsatta böner:

”Jag är djupt tacksam till alla som har bett för mig. Denna prövning – tiden i fängelset – har varit mer krävande än jag någonsin kunde ha föreställt mig. Jag har varit mycket svag, haft många tvivel, känt mig ensam. Jag vet att Guds nåd håller mig uppe, även när jag inte upplever den, och jag vet att Guds folks böner omger mig och ger mig kraft. Något som jag verkligen varit rädd för är att jag blir bortglömd i fängelset. Tack för att ni inte har glömt mig! Det är en väldig uppmuntran att veta att det finns människor som ber för mig – det påminner mig om att jag inte är ensam och att jag behöver stå fast, med mitt ansikte ständigt vänt i Guds riktning.

Tack för att ni står med mig i denna svåraste tid.

Många välsignelser till er,
Andrew”

Tillsammans med kristna i Turkiet ber vi att Herren fortsätter att hålla Andrew uppe, styrka och uppmuntra honom, vaka över hans familj, beskydda och förse dem med det de behöver, ge vishet till de turkiska advokaterna och andra som arbetar för att Andrew ska frisläppas och att Andrew snart ska bli fri.

KIRGIZISTAN

En baptistförsamling i östra delen av landet fruktar för sin säkerhet efter att okända angripare tände eld på kyrkan. Skadorna på byggnaden har tvingat de 40 kirgiziska och ryska församlingsmedlemmarna att börja söka efter en ny gudstjänstlokal, medan de funderar om det kommer att ske en ny attack. Kyrkan ligger i Kajisay, en liten stad i Issyk-Kul-regionen som gränsar till Kina. När lokalradio- och tv-stationer sände nyheter om brandattacken orsakade det enligt källorna ”ett ramaskri bland allmänheten”. En av poliserna som undersökte attacken sade att den hade ”organiserats av dem som inte gillar er kyrka och kristendom mitt i ett muslimskt land”.

”Vi tror inte att polisen kommer att hitta och straffa dem som brände vår kyrka”, uppgav en av församlingsmedlemmarna. I stället för att jaga mordbrännaren har polisen enligt lokala kristna frågat om vem som finansierat kyrkobyggnaden, hur många kirgizer som är medlemmar och varför de inte som etniska muslimer går till den lokala moskén.

Vi ber för våra bröder och systrar i Kirgizistan.


WORLD WATCH LIST 2018

Slutligen vill vi också påminna alla våra bedjande vänner om årets World Watch List (finns på www.opendoorsuk.org/persecution/countries) som lanserades den 11 januari av organisationen Open Doors (OD) som har arbetat för förföljda kristna i över sex decennier. Listan är en djupanalys av de 50 länder där det är svårast att leva som kristen. Detta är platser där Kristi efterföljare måste hålla sin tro dold och där det att leva ut evangelium innebär misshandel, fängslanden, diskriminering och övergrepp. Enligt OD har den allmänna nivån på förföljelsen ökat – för femte året i rad. Nordkorea är fortfarande etta på listen, men med nöd och näppe – Afghanistan ligger endast en poäng efter. Indien, världens största demokrati, har stigit till sin högsta plats någonsin och är nu nummer 11, i och med att hinduistiska nationalister fortsätter att attackera religiösa minoriteter. Islamisk extremism fortsätter att kväva den kristna trons uttryck och är underblåser förföljelse i åtta av de tio främsta länderna på listan. Allt medan förföljelsen tilltar, ökar också behoven för våra bröder och systrar så låt oss fortsätta be för dem och hjälpa och stöda dem på alla tänkbara sätt."

Nyhetskällorna för denna Månadsrapport är morningstarnews.org, worldwatchmonitor.org, meconcern.org och opendoorsuk.org.

https://www.opendoorsuk.org/persecution/countries/



Martyrkyrkans vänner r.f.





Foton: KL

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar