fredag 12 maj 2017

MKV - Etiopien och Marocko - "Lovsjung Gud, lovsjung! Lovsjung vår konung, lovsjung!"

Martyrkyrkans vänner r.f. rapport 18/2017 (Ord. Johan Candelin)
Hebr. 11:1, 1 Cor. 1:30-31



Tack- och böneämnen: ETIOPIEN (bön för religionsfrihet, för de troende)

och MAROCKO (för den kristna minoritetens rättigheter, för rättvis lagstiftning)




Viikkoraportti: 
http://mailchi.mp/marttyyrikirkonystavat/etiopia-harkitsee-kristitty-toimintaa-rajoittavaa-lakia

Prayer bulletin: 
http://mailchi.mp/martyredchurch/ethiopia-considers-law-to-restrict-christian-activities


Praise - Lovsång: Sudanese Arabic Christian song:
https://www.youtube.com/watch?v=GOS6QWZ1XXM

Hebr. 11:1 (ESV) "Now faith is the assurance of things hoped for, the conviction of things not seen."

1 Cor. 1:30-31 (ESV) And because of him you are in Christ Jesus, who became to us wisdom from God, righteousness and sanctification and redemption, so that, as it is written, “Let the one who boasts, boast in the Lord.”

Etiopien överväger lag för att begränsa kristen verksamhet

ETIOPIEN

"Etiopiens nordliga delstat Tigray överväger antagandet av en ny lag som skulle begränsa kristen verksamhet till officiella kyrkliga fastigheter och göra mindre församlingars verksamhet olaglig eftersom dessa inte har egna fastigheter utan samlas i andra byggnader. Lagen skulle, ifall den går igenom, mest påverka kristna utanför den etiopiska ortodoxa kyrkan, eftersom en församling eller kyrka som önskar skaffa sig mark skulle bli tvungen att bevisa att den har minst 6 000 medlemmar – ett större antal än delstatens hela icke-ortodoxa kristna befolkning. Lagen skulle också förbjuda kristna att evangelisera utanför sina fastigheter. Lokala församlingsledare har uttryckt sin oro över lagen också åt de statliga myndigheterna, men har inte fått något svar.

En liknande lag antogs nyligen i granndelstaten Amhara som vid sidan av Tigray är den delstat som har flest medlemmar som hör till den etiopiska ortodoxa kyrkan och lokala församlingsledare befarar att andra delstater kommer att följa efter.

Under de senaste tio åren har Etiopiens religionskarta avsevärt förändrats. I århundraden bestod Etiopien, som vissa säger var det första landet i världen som antog kristendomen, av en etiopisk ortodox kristen kärna, en sunnimuslimsk zon i öster och en animistisk inhemsk religionszon i söder och på låglandet i väst. De senaste tio åren har de inhemska religionerna minskat, vanligen ersatt av protestantisk kristendom som sägs vara den snabbast växande religiösa guppen i Etiopien. Detta gör att landet har en av de snabbast växande evangelikala kyrkorna i världen. Vissa tidigare medlemmar i den ortodoxa kyrkan har också blivit protestanter, vilket skapar spänning mellan de två samfunden.

Medan Etiopiens allt mer kontrollerande regering söker sätt att ytterligare begränsa religiösa institutioner, att förhindra utträde ur ortodoxa kyrkan, möter de kristna också förtryck från familjemedlemmar och lokalförsamlingen på andra områden av landet, exempelvis i Afar- och Somaliregionerna där etnicitet och islam är sammanlänkade. På det hela taget verkar attacker mot kristna i Etiopien öka. Enligt rapporter skedde det i mars 11 attacker mot kristna, vilka berörde omkring 250 personer. Rättssystemet fungerar ofta mot de kristna i Etiopien, speciellt i områden där de är i minoritet."

(Källa: www.worldwatchmonitor.org)

- "Vi ber att den nya lagen inte ska gå igenom i delstaten Tigray och att lagstiftarna där skulle kunna se till att inga nya lagar kan gå emot religionsfrihetens anda. Vi ber också för ett starkare beskydd för icke-ortodoxa församlingar i Etiopien."




MAROCKO

"Kristna i Marocko, där statsreligionen är islam, talar ut och kräver rätt att fritt utöva sin tro. ”Vi kräver rätt att ge våra barn kristna namn, att be i kyrkor, att bli begravda på kristna begravningsplatser och gifta oss enligt vår religion”, säger Mustafa som konverterade till kristendomen 1994. Tillsammans med andra före detta muslimer som har övergått till kristendom skrev han en anmodan till det officiella nationella människorättsrådet om att förföljelsen mot Marockos kristna ska sluta. Kristendomen är en religiös minoritet i landet. Muslimerna utgör 99,6 % av den marockanska befolkningen, medan evangelikala kristna endast utgör 0,4 % och bekännande kristna 0,2 %. Dessutom finns det en liten grupp av befolkningen som är judar. Trots att statsreligionen är islam tillåter Marockos grundlag från 2011 religionsfrihet. Myndigheterna säger sig utöva en moderat form av islam som lämnar rum för religiös tolerans. Men i praktiken lider marockanska kristna ändå av förföljelse.

I tjugo år höll Mustafa sin tro på Jesus hemlig. Han berättar att ha först blev intresserad av den kristna tron eftersom han blev ”trött på motsägelserna inom islam” och sökte något som kunde ”fylla ett andligt tomrum”. Slutligen fick han kontakt med en religiös grupp i Spanien som han brevväxlade med. Han blev kristen och började studera distanskursprogram från USA och blev småningom pastor.

För mindre än två år sedan beslöt Mustafa att öppet bekänna sin tro på Jesus. Han publicerade en video på nätet om sin konvertering till kristendom. Trots statens påstådda religiösa tolerans, förföljdes Mustafa starkt av både familj och vänner som ”vände mig ryggen”, berättar han.

”Man undvek mig på jobbet och mina barn retades i skolan.”

Vissa bestämmelser i strafflagen går tvärtemot grundlagen när det gäller religion. Till exempel anses proselytism eller konvertering av en muslim till en annan religion vara ett brott i strafflagen. Utbildningsinstitutioner, barnhem och hälsocentraler som strävar efter att omvända muslimer genom den service de erbjuder kan, om de döms skyldiga, stängas för upp till tre år. Ändå ser situationen bättre ut för de kristna i Marocko idag enligt Rachid som också han är en konvertit och nu även pastor liksom Mustafa. Han fick höra om Jesus genom att lyssna till ett radioprogram som sändes från Paris 2004.

”Arresteringarna har nästan upphört, vilket är ett stort steg”, säger han. ”Trakasserier har blivit ovanliga.” Han utövar öppet sin kristna tro mitt bland sina muslimska grannar i Agadir. Och till skillnad från Mustafa lever Rachid ett relativt normalt liv.

”Jag var marockan redan innan jag blev kristen”, säger Rachid."

(Källa: www.gospelherald.com)

- "Vi tackar Gud för Mustafa och Rachid och ber att de får vishet och kraft att fortsätta leva ut sin kristna tro i vardagen och stå upp för den kristna minoritetens rättigheter. Vi ber att strafflagen ska ändras så att den inte kriminaliserar vittnande eller konvertering till kristendom."

Martyrkyrkans vänner r.f.

"Lovsjung Gud, lovsjung! Lovsjung vår konung, lovsjung! Ty Gud är konung över hela jorden, lovsjung honom med en psalm. Gud är konung över hednafolken, Gud sitter på sin heliga tron. Folkens främsta samlas som Abrahams Guds folk. Ty jordens sköldar tillhör Gud, högt är han upphöjd." Ps. 47:7-10





Foton: KL

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar