måndag 16 september 2013

Egypten - kristna vill vara ljus och salt, förtröstar på Gud - är med och bygger landet

Lekmannasamlingen Fokus, Jakobstad 15.9.2013, FC. Gäst: Maher Fouad, generalsekreterare för det evangeliska nätverket i arabvärlden. التحيات

Ordförande för Martyrkyrkans vänner r.f. Johan Candelin gästade oss i Fokus tillsammans med Maher Fouad, från Egypten (Kairo), han är generalsekr. för det evangeliska nätverket i arabvärlden. Hans uppmuntrande budskap är att kyrkan i Egypten idag har en positiv och aktiv roll i samhället. De kristna innehar nämligen också en aktiv roll i kommittén som övervakar kommande presidentval. 


Fattigdomen i landet är dock fortfarande naturligtvis ett problem. Fouad vill genom sin organisation stärka förtroendet mellan kristna och icke-radikala muslimer.

Det handlar naturligtvis inte om att förminska problemen i Egypten. Det är ett ofrånkomligt faktum att ca 61 kyrkor har förstörts. Återuppbyggnadsarbetet återstår. Det handlar mycket om att påverka attityder och för de kristnas del: att våga vara salt och ljus.

"Framtiden ligger i de kristnas händer" sa Maher Fouad. I Guds händer. Ja, vi har ju en Gud som säger "se, jag ger er en framtid och ett hopp." Jer. 29:11. Samtidigt glömmer vi inte martyrerna.

Osökt kommer jag att tänka på Daniel i lejongropen. Vi fortsätter att be för de kristna i Egypten och hålla kontakten på gräsrotsnivå, där det är möjligt. Det är nämligen inte alls lätt att orka vara positiv om 3 av ens nära vänner har dött av bombdåd förorsakat av terrorister...Mitt hjärta är tungt när jag tänker på alla offer. Bilden är naturligtvis mångfacetterad och det beror på vem man talar med. Politik och religion går också ofta hand i hand (undertecknads kommentar).



Fokusmötet:

Johan Candelin, ordförande för Martyrkyrkans vänner r.f. fick först ordet och han planterade några böneämnen i våra hjärtan. Sedan fick vi ta del av en video på ca 13 min. som i mångt och mycket belyste de utmaningar men också möjligheter som finns i Mellanöstern.


Den organisation som Maher Fouad företräder heter AWEMA:
http://www.awema.org/

- Hur ser framtiden ut? frågade Maher inledningsvis. Svaret blev: "Det vet vi inte. Det finns många krafter." Han presenterade också en del statistik som belyste den kristna kyrkans situation i Mellanöstern. Det finns 22 arabländer och i flera av dessa finns inga kyrkor alls, medan 7 av dessa har officiella kyrkor. Medlemsantalet i de underjordiska kyrkorna går inte med säkerhet att uppskatta."Framtiden är i de kristnas händer", säger Maher. Han säger också att de kristna har frågat sig varför man under två års tid har tvingats stå ut med det Muslimska brödraskapets styre. Deras avsikt och strategi är ju att få bort de kristna, åstadkomma en islamisering. Maher nämnde också de många svåra och sorgliga omständigheter som landets invånare nu lever i: 61 kyrkor är förstörda, ekonomin är i kras osv.

Vi måste be och agera

"Tidigare har kyrkan reagerat, men inte agerat." sa Maher Fouad. Fienden använder sig av rädsla och okunskap. Att åstadkomma paralysering är fiendens verk.

Fouad's medicin till de kristna är kort och gott: Gå med i förändringen! Stanna inte i kyrkan. Han berättade själv att när han i slutet på juli i somras gick ut på gatorna tillsammans med folket för att protestera mot missförhållandena var ca 50 % av mänskorna på gatan kristna. Han betonade att de kristna också måste ta ansvar för sin framtid. Han nämnde även situationen i Tunisien, Syrien och Marocko där man dras med liknande problem men också förhoppningar.

Med Guds hjälp står vi emot rädslan. De kristna har vapen som heter duga: kärlek, förståelse och vilja att bygga upp. Det Muslimska Brödraskapet står för destruktivitet. De förstörde kulturen och enheten hos folket, sa Fouad.

Han berättade också att man via de sociala medierna (facebook, twitter osv.) har fått bevittna hur unga muslimer erkänt att de kristna har det man själva saknar; kärleksbudskapet: "Älska era fiender".

Men nu gäller det att inte bara vara med och ropa på förändring - det gäller att vara med och bygga landet. Jesus ställde frågan tre gånger till Petrus: "Älskar du mig?"

I arabvärlden finns miljoner mänskor som behöver god andlig föda.

Maher Fouad sade att mänskorna själva kunnat konstatera att det Muslimska Brödraskapet har förstört islams rykte. Systemet håller på att kollapsa över hela världen."Gud tillät det Muslimska Brödraskapet att ha makten för att förstöra deras rykte", sa Fouad.

Han berättade också väldigt uppmuntrande om att många mänskor kommit till tro under de senaste 5 åren. Gud kallar de kristna ut ur kyrkorna för att vara ljus och salt i världen. Han berättade också om specifika fall där muslimer ber de kristna om hjälp och välkomnar dem. Det ökar naturligtvis deras mod. Fouad berättade om ett konkret fall där man öppnat ett hjälpcenter i en liten fattig salafistisk by. Man har kunnat hjälpa barnen med deras studier utan att begära ekonomisk ersättning. Detta åstadkom en positiv förändring hos barnen, vilket ledde till att salafisterna bad dem om hjälp. Nu har man också ett program för kvinnorna, vilket tidigare hade varit mycket svårt att genomföra. Det handlar om läsprogram och hälsoprogram. De beskyddas nu av barnen och kvinnorna! De kristna är accepterade. Detta har naturligtvis inte skett med vår egen kraft, sa Fouad, utan det är med Guds hjälp, med den helige Andes hjälp. Man har fått erfara denna nåd när kyrkan har börjat röra på sig. Den kristna kyrkan har en 2000 år gammal historia här. Vi måste våga vara ljus och salt, annars går vi under. Ni känner uttrycket "att vara eller inte vara", fortsatta han. Vi ska lita på Gud och vara aktiva. Vi får kraft. Jesus Kristus var från Mellanöstern. Det kom ljus från Mellanöstern till Europa. Detta ljus har nu varit borta i några hundra år. I Nordafrika fanns tidigare många fina skolor. I Tunisien och Marocko likaså. De kristna bär själva en del av skulden, menade Maher Fouad, eftersom man slutade att bry sig om Guds ord.

Nu pågår ett gemensamt uppbyggnadsarbete där man ber för landets framtid, ger skolning åt de unga, erbjuder socialhjälp åt både kristna och muslimer.

Troende mänskor är ofta i minoritet. Även här hos er, sa Fouad. Men Gud använder minoriteter. Utmaningarna är många. Det är kris, men även uppmuntrande att vara med och forma landets framtid. Som kristna får vi lita på Gud. Det är också Kristi kropps kallelse att tjäna och uppmuntra varandra.

Det finns ett vaacum i det andliga livet bland muslimer idag, forsatte Fouad. Man börjar inse att man tillber en falsk Gud. Berätta om Jesus Kristus för dem!

- "Vi behöver förböner, stöd, uppbackning - välkommen till Egypten"! sa Maher Fouad. Och vi är en kropp, vi ska inte ignorera varandra. Jesus är huvudet i den universella kyrkan och vi är lemmarna.

Kvällens kollekt gick till Martyrkyrkans vänner r.f.

Efter Maher Fouads tal fick man ställa frågor. Jag ställde själv frågan om vad som ska hända med de många kyrkor som bränts ner eller förstörts, vilket vi med stor sorg och vånda tagit del av via olika media. Maher Fouad svarade att man i Egypten ser det som ett kollektivt ansvar; dvs de kristna är med och betalar sin andel av återuppbyggnaden. 



Mötet var välbesökt. Lekmännen tjänade som vanligt i olika uppgifter före och under mötets gång. Gud hör bön. 

(Maher Fouad höll också ett föredrag om "Kristendomen i Mellanöstern" 14.9.2013 kl. 11.00 i Karleby under Kyrkhelgen samt deltog i festkvällens program kl. 19.00 på lördag.) 



Foto: Kerstin Lindén (Församlingscentret, Jakobstad 2011)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar